Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 6
Sutra: 10° 10° 6
25. veljače 2020.
Polemika

Obersnel: Inicijativa "Istina o Istanbulskoj" laže i zastrašuje. Institucije trebaju reagirati na to

Obersnel: Inicijativa "Istina o Istanbulskoj" laže i zastrašuje. Institucije trebaju reagirati na to
Obersnel: Inicijativa "Istina o Istanbulskoj" laže i zastrašuje. Institucije trebaju reagirati na to
Autor:
Objavljeno: 23. svibanj 2018. u 16:18 2018-05-23T16:18:35+02:00

Demokratsko društvo pod slobodom govora i pod pravom na drugačija mišljenja – ne uključuje pravo na laganje, na manipuliranje ljudima i na zastrašivanje ljudi. Upravo suprotno, sloboda govora i djelovanja mora biti u paru s preuzimanjem odgovornosti za izgovoreno, napisano i učinjeno

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel reagirao je na današnje istupe građanske inicijative Istina o Istanbulskoj

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Ponašanje građanske inicijative Istina o Istanbulskoj temelji se na javnom iznošenju laži i zastrašivanju građana i takvo ponašanje trebalo bi biti kažnjeno, reakcijom institucija po službenoj dužnosti budući da se radi o pojavi manipulacije značajnih razmjera s ciljem zastrašivanja građana. 

Tema nisu nikakve „različitosti u mišljenjima“ niti je tema „sloboda izražavanja“, već se radi o iznošenju neistina kojima se unosi strah i nemir u društvo. 

Ova inicijativa predviđa nemoguća događanja u društvenoj zajednici koja slijede po ratifikaciji „Istanbulske konvencije“ i njenom primjenom. Dokument je ratificiran, ta događanja nisu uslijedila, i ni neće. No ova inicijativa na njima i dalje uporno inzistira, sve s ciljem unošenja straha među hrvatske građane. 

Netočno je da je Grad Rijeka onemogućio građanima Rijeke izražavanje mišljenja, već je Grad Rijeka uskratio odobrenje inicijativi „Istina o Istanbulskoj“ za postav štandova na javnim površinama kojima upravlja Grad Rijeka. Zauzeli smo stav da se na javnim površinama pod upravljanjem Grada ne može provoditi zastrašivanje građana iznošenjem laži. A laži i neistine kojima se služi ova inicijativa su da usvajanjem ovog dokumenta roditelji više neće biti odgojitelji svoje djece, da će se u školama djevojčice učiti da mogu biti dječaci i obrnuto, da će se iskorijeniti obiteljske vrijednosti u našem društvu, da će se majčinstvo i očinstvo proglasiti nepoželjnim… i sl. Ova inicijativa također tvrdi da bi ratifikacija uzrokovala „potpuno nepotrebnu krizu unutar hrvatskog pravnog sustava“.

Dokument je u međuvremenu ratificiran – a predstavnici inicijative neka odgovore - gdje je ta kriza unutar hrvatskog pravnog sustava koja se ratifikacijom dogodila? U „Istini o Istanbulskoj“ najmanje se radi o Istini. Zato također nije točno da se ja „ne slažem s njihovim stavovima“. To nisu stavovi. Ja sam odbio tolerirati njihove laži.

Razlika je golema. Demokratsko društvo pod slobodom govora i pod pravom na drugačija mišljenja – ne uključuje pravo na laganje, na manipuliranje ljudima i na zastrašivanje ljudi. Upravo suprotno, sloboda govora i djelovanja mora biti u paru s preuzimanjem odgovornosti za izgovoreno, napisano i učinjeno.

Najbliže što se totalitarizam i nedemokratsko ponašanje približilo Rijeci jesu zatraženi štandovi ove inicijative kao i inicijative „Narod odlučuje“, budući da obje donose gušenje sloboda i prava. Ova konkretna inicijativa se sasvim očito zalaže za nasilje nad ženama i djecom pogotovo nasilje u obitelji – a tu činjenicu ja iščitavam iz njihove snažne akcije usmjerene ukidanju međunarodnog dokumenta koji obvezuje Hrvatsku da temeljito zaštiti žene i djecu - žrtve nasilja. 

Stoga, kad mene i čelnike drugih lokalnih sredina koji su na svoje načine reagirali na ovu pojavu, odluče prozvati za totalitarističko i nedemokratsko ponašanje, nek se zapitaju o slobodi koju njihova inicijativa namjenjuje zlostavljačima žena i djece, onima od kojih emocionalno slomljena, financijski ovisna i fizički pretučena žena ne može pobjeći. 

Temeljne demokratske slobode na koje se poziva ova inicijativa nemaju blage veze s ovom temom. Ovdje je tema pravo žrtava nasilja na zaštitu, a predstavnici inicijative to im pravo žele uskratiti. Zašto? Možda zato što ni jednom konzervativnom sustavu ne odgovaraju osnažene žene, žene koje nisu potlačene i koje uz poticajne društvene mehanizme mogu izaći iz situacija terora – takve žene postaju moderne i samosvjesne, hrabre i odlučne suprotstaviti se ne samo zlostavljaču – nego i drugima koji žele dokidati njihova prava. A nadam se da nam je svima jasno tko su ti „dokidači raznih prava“, stoji u gradonačelnikovom odgovoru.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
 Napredna tehnologija za sigurno i trajno rastjerivanje neželjenih životinja iz doma
Miran i uredan dom bez gamadi više nije nemoguća misija!

Napredna tehnologija za sigurno i trajno rastjerivanje neželjenih životinja iz doma