Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. listopada 2019.
Predsjednik SDP-a Rijeka

Marko Filipović: 'Demokracija se događa u vijećnici, a ne u kafiću'

Foto: Sergej Drechsler
Foto: Sergej Drechsler
Autor:
Objavljeno: 4. listopad 2018. u 12:48 2018-10-04T12:48:54+02:00

Molim Vas da temeljem Zakona o medijima i Zakona o elektroničkim medijima objavite moj odgovor i ispravak članka objavljenog u Novom listu u utorak 2. listopada na stranici 14 pod naslovom »Poropat odgovoran za politički cirkus« koji potpisuje novinar Damir Cupać, odnosno, na portalu Novog lista na poveznici http://novilist.hr/Vijesti/Rijeka/HDZ-Za-politicki-cirkus-u-Rijeci-odgovoran-Poropat te članka objavljenog u Novom listu u utorak 2. listopada na stranici 15. pod naslovom »Predsjednik vijeća jedini krivac za cirkus u subotu« koji potpisuje S. Gašpert, odnosno objavljenog na portalu Novog lista na poveznici http://novilist.hr/Vijesti/Rijeka/Cordasev-o-subotnjoj-sjednici-Gradskog-vijeca-Pod-okriljem-noci-zeljeli-su-jos-jednom-zaduziti-gradane?meta_refresh=true.

Riječ je o konferencijama za medije koju su sazvali gradski vijećnici HDZ-a gosp. Ostrogović i gđa Milinović, odnosno vijećnik Akcije mladih Tihomir Čordašev nakon subotnje sjednice Gradskog vijeća.

U oba sam članka osobno prozvan i to posve neutemeljeno. Politički amaterizam nisam pokazao ni ja, ni moji kolege iz SDP-a, Braut i Bulog, nego se politički amaterizam očituje u sjedenju u kafiću nekoliko metara od gradske vijećnice u trenutku dok se treba održavati sjednica Gradskog vijeća, a upravo to su vijećnici HDZ-a činili u subotu. A vrhunski politički amaterizam i omalovažavanje Vijeća kao predstavničkog tijela koje predstavlja sve građane, očituje se u grickanju kokica na balkonu Gradske vijećnice, što je u subotu činio vijećnik Kukuljan. Tako da zbilja ne razumijem kritike za amaterizam upućene meni i onima koji su svoj posao gradskih vijećnika došli raditi poštujući građane koji su im za taj posao dali povjerenje.

Kada pak vijećnici HDZ-a svoj odlazak sa sjednice u četvrtak opravdavaju informacijom da su htjeli prisustvovati skupu gđe. Dubravke Šuice na temu karcinoma, onda pokazuju da su im lončići posve pobrkani. Naime, sasvim je nevažno kamo su vijećnici u četvrtak otišli. Činjenica je da svoju dužnost nisu obavili i da su Sjednicu naprosto napustili. Nisu to učinili ni kao simbolički politički čin, nisu to učinili ni kao reakciju na kakvu nepravdu, niti išta slično. Naprosto, sjednicu su lagodno, lagano i ležerno napustili. I kako nam pojašnjavaju, napustili su je zbog odlaska na skup o karcinomu. Paušalna naknada koju vijećnici mjesečno primaju odnosi se na njihov rad u gradskom vijeću, a taj rad podrazumijeva minimalnu pripremu za sjednicu vijeća i minimalno prisustvovanje sjednici Vijeća, a ne pohađanje tematskih skupova u organizaciji stranačkih kolega u vrijeme održavanja sjednice Vijeća.

Dakle, skup o prevenciji karcinoma zasigurno bi se u četvrtak održao i bez gradskih vijećnika HDZ-a, ali sjednica Gradskog vijeća bez njih i ostalih vijećnika koji su je napustili, nije se mogla održati. Pa se ja pitam jesu li birači HDZ-a, MOST-a, Akcije mladih, Živog zida i drugih svoje predstavnike u Vijeću birali da sjednicama prisustvuju i zastupanju interese svojih birača ili su ih birali da se šetaju po tematskim znanstvenim skupovima u vrijeme održavanja sjednica, ma kojom temom se ti skupovi bavili. Ili su ih možda birali da za vrijeme sjednice Vijeća grickaju kokice na balkonu vijećnice, ili možda da sjede u kafiću umjesto u vijećnici?

Nadalje, posve je nejasno kome se vijećnici HDZ-a obraćaju kada kažu »Gospodo, raspišite izbore…« Ako HDZ s ostatkom tzv. oporbe tvrdi da ima većinu u Vijeću, i to slavodobitno pokazuje rušenjem kvoruma, nije mi jasno što ih sprječava da kao većina predlože raspuštanje Gradskog vijeća i raspis novih izbora i da onda taj prijedlog kao većina i izglasaju? Nejasno je jedino zbog čega u paketu govore i o raspisu novih izbora za izvršnu vlast. Naime, gradonačelnik kao tijelo izvršne vlasti funkcionira – on predlaže materijale za gradsko vijeće i sve predložene točke dolazi predstaviti na sjednicama Vijeća.

A Vijeće, kao predstavničko tijelo, očito ima neki problem s funkcioniranjem – jer naime, određeni vijećnici bojkotiraju sjednice iz nejasnih razloga, sjede u kafiću umjesto u vijećnici, grickaju kokice umjesto da raspravljaju o točkama dnevnog reda itd. Kao što je opće poznato – sve prijedloge gradonačelnika vijećnici mogu izglasati ili ne izglasati. U tom smislu, demokracija se događa u vijećnici, a ne u kafiću. Demokracija se poštuje argumentiranim raspravama, a ne djetinjastim likovanjem nad nedostatkom kvoruma i grickanjem kokica.

Kome su i što točno željeli pokazati vijećnici tzv. riječke oporbe? Je li cilj bio dokazati da nema kvoruma kada sjednicu napuste svi osim SDP-ove koalicije i HNS-a? Pa normalno da tad nema kvoruma, svatko tko zna zbrajati to može znati i bez da se to zorno prikaže odlaskom u kafić.

Ali poanta rada u predstavničkom tijelu ne leži u takvom djetinjastom ponašanju. Jer kad nema kvoruma – nema ni prilike za izlaganja o temama, za pitanja, pojašnjenja, demantiranja, za glasanje, za stavove. Poanta rada u Vijeću je u argumentiranim raspravama i u podržavanju ili odbijanju konkretnih prijedloga koji se nalaze na dnevnom redu, a ne u promatranju poluprazne vijećnice u kojoj se ne može dogoditi ništa.

U tom smislu želim odgovoriti i gosp. Čordaševu koji me proziva da sam na presicama pričao s kim sam se dogovorio i tko SDP-u čini većinu. Nikakve pressice nisam sazivao da bih govorio o ikakvim »dogovorima« i većini u Vijeću. Na novinarsko pitanje odgovorio sam da prijedloge koje na vijeće upućuje gradonačelnik kao izvršno tijelo, od točke do točke, ovisno o argumentaciji, podržavaju ili ne podržavaju članovi Liste za Rijeku i nezavisni vijećnici. To ujedno smatram i normalnim radom članova Vijeća. Preduvjet da se to događa i da se o ikakvim točkama uopće raspravlja jest da postoji kvorum.

A kvoruma na zadnjoj sjednici nije bilo jer očito gosp. Čordašev i Akcija mladih u koaliciji s HDZ-om, Mostom i sličnima smatra da se ozbiljan rad Vijeća može događati i sjedenjem u kafiću i grickanjem kokica.

Ja, naprotiv, smatram da je opredjeljenje vijećnika o podržavanju ili nepodržavanju prijedloga od točke do točke, ovisno o samim prijedlozima i argumentima, miljama daleko od tzv. zajedničke »sadnje tikvi« kako to naziva gospodin Čordašev i žao mi je što tako naziva rad pojedinih vijećnika. Kada bih se služio istom terminologijom i analogijom, onda bih ja mogao reći da Akcija mladih, Živi zid, HDZ i Most zasigurno negdje imaju zajedničko polje kukuruza kokičara. A vijećnik Kukuljan lijepo im reklamira uspješan urod.

No, radije ću konstatirati da spomenute stranke (HDZ, Akcija mladih, Živi zid i Most) predstavljaju koaliciju u Gradskom vijeću Rijeke jer cijelo vrijeme dišu – svi za jednog, jedan za sve – i ponašaju se posve jednako i isto misle o svim prijedlozima. Nije li to čudno? Neki bi rekli – Borg. Neki bi rekli naprosto – koalicija. Meni je žao da je tako jer sumnjam da su birači Akcije mladih i Živog zida ikada imali na umu da će njihovi predstavnici u Vijeću plesati tango s HDZ-om ili pak Mostom, piše u reagiranju koje potpisuje Marko Filipović, predsjednik GO SDP-a.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.