Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 1
Sutra: 11° 11° 1
14. studenoga 2019.
Reagiranje

Kurelić: Mi smo dobili što smo htjeli - javne tribine o parkirnoj politici

Objavljeno: 9. veljača 2018. u 13:23 2018-02-09T13:23:00+01:00

Reagiranje predsjednika Gradskog vijeća Grada Opatije Roberta Kurelića na aktualni javni istup  gradonačelnika Ive Dujmića u vezi upravljanja javnim parkirnim površinama u Opatiji:

"Gradonačelnik Ivo Dujmić ima potpuno pravo reagirati na  istupe predstavničke većine jer je to sastavni dio političkog dijaloga u javnoj sferi. 
Kao predsjednik Gradskog vijeća smatram međutim neprimjerenim, u skladu s legislativom, što gradonačelnik koristi resurse Grada Opatije, uključivo i gradske web stranice - koje su namijenjene informiranju svih građana Opatije o događajima i aktivnostima gradske uprave bitnim za njihov svakodnevni život - kao platformu za svoje i političke obračune svoje političke liste, čime službene gradske kanale pretvara u jednostranačke, političke platforme besplatnog oglašavanja. Što se ne smije, ali on bi to trebao znati, kao što i javnost to zna.

Stoga,  ovim putem pozivam gradonačelnika Dujmića da ubuduće poštuje načela demokracije i parlamentarizma i da za odašljanje svojih  političkih poruka i stavova, te promociju svoje političke liste prisutne u Gradskom vijeću, koristi  medije javnog priopćavanja, a ne djelatnike gradskih služba i gradske resurse, koji nisu i ne smiju biti u funkciji jedne političke opcije ili borbe političkih opcija Opatijski proračun ne smije financirati reklamu političkih stavova Nezavisne liste Ive Dujmića. 

U konačnici, želim istaknuti da je zadnja polemika oko parkirne politike u Opatiji, koju je medijski stvorio  samo gradonačelnik Dujmić, ipak urodila plodom korisnim za građane: Gradonačelnik je na kraju napravio točno ono što smo tražili. Najavio je  održavanje javnih  tribina, doduše - malo pompozno, u svom stilu predstavio je organizaciju tribina u svom aranžmanu, odnosno aranžmanu Grada, a ne zajedno s Gradskim vijećem, što sam mu i predložio „na Balinjeradi“. 

Ali, to nije važno. 

Zapravo, važno je samo da javne tribine o ovoj prevažnoj temi i bude. Osim jedne, eto, sada imamo najavu održavanja čak tri javne tribine na tu temu. Nadamo se da će kvantiteta doprinijeti kvaliteti. 

Gradskom vijeću je mišljenje građana, koji nas biraju i kojima smo odgovorni, iznimno važno u procesu donošenja odluka koje se tiču kvalitete života u Gradu Opatiji. Samo zbog toga smo inzistirali na ovoj temi koju je gradonačelnik Dujmić mimo naše volje i namjere pretvorio u medijsku polemiku.

Ukratko: mi smo zadovoljni što smo uspjeli u borbi da uključimo građane,  dobili smo možda i više nego smo mislili, čak tri tribine, ali javnost je uključena, a to je bio cilj.  I to još i "oficijelnim kanalima" kako to kaže gradonačelnik. 

Podsjećam da smo sazvali tematsku sjednicu Gradskog vijeća u vezi uvjeta parkiranja i ovlasti gradonačelnika koje on trenutno ima, a koje su mu dodijeljene odlukom Gradskog vijeća iz 1999. Nakon što je upravljanje parkinzima dato deset godina privatnom koncesionaru, nezadovoljstvu građana u praksi koncesionara i svega što je iz toga slijedilo, iskustvo nas dakle uči da moramo dobro promisliti o načinu gospodarenja ovim važnim resursom. 

To i želimo, zato smo uz organiziranje javne tribine sazvali tematsku sjednicu Gradskog vijeća kako bismo ostvarili i formalne, zakonske uvjete za sadržajni iskorak u vođenju prometne politike grada, u korist građana i napretka Opatije", reagira dr.sc. Robert Kurelić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Opatije.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.