Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
20. studenoga 2019.
Reagiranje

REAGIRANJE Ivo Dujmić: Novi stadion želimo urediti uz što širi konsenzus i bez politikanstva

Opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić vjeruje da će Opatija dobiti respektabilno i kvalitetno nogometno igralište koje će odgovarati potrebama nogometaša / Foto Marin ANIČIĆ
Opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić vjeruje da će Opatija dobiti respektabilno i kvalitetno nogometno igralište koje će odgovarati potrebama nogometaša / Foto Marin ANIČIĆ
Objavljeno: 10. listopad 2017. u 13:07 2017-10-10T13:07:30+02:00

Cilj nam je oko uređenja nogometnog igrališta dobiti što širi konsenzus svih zainteresiranih pojedinaca, građana, sportaša. Tek kada se svi jako dobro upoznaju s prostorom koji je tamo na raspolaganju, uvjetima HNS-a koji moraju biti ispunjeni za igranje određenih liga, potreba uprave i članova kluba koji treniraju i ostalih korisnika, krećemo u proceduru izrade daljnjih planova. Samo tako ćemo dobiti kvalitetnu podlogu i znati što nam treba da bismo odgovorno usmjerili proračunska sredstva ka zadovoljenju ciljanih potreba građana

U vašem listu je 3. listopada 2017. objavljen na stranici 20. tekst naslova »Žele igrati Drugu HNL, a Grad im servira stadion za petu ligu« autorice Marine Kirigin, u kojem su prenesena razmišljanja i pretpostavke predsjednika NK Opatije g. Roberta Perčića na temu idejnog rješenja rekonstrukcije nogometnog igrališta NK Opatija, a i poneki netočan podatak oko proračuna Grada Opatije, stoga vas molimo da u skladu sa Zakonom o medijima objavite reagiranje opatijskoga gradonačelnika Ive Dujmića kako bi javnost dobila cjelovitu informaciju i mogla kreirati objektivan sud.

»U petak smo na konferenciji za medije javnosti predstavili idejni projekt uređenja nogometnog igrališta NK Opatije i tada sam jasno naglasio da će nakon upoznavanja medija i javnosti s idejnim rješenjem biti upoznata Uprava kluba, ono će biti prezentirano i vijećnicima na sjednici Gradskog vijeća te ćemo otvoriti i savjetovanje s ukupnom zainteresiranom javnošću koja će, nakon što se detaljno upozna s ovim rješenjem, dobiti priliku da se uključi u proceduru, kaže što o njemu misli, da svoje prijedloge, ideje. Stoga me malo zbunjuje istup g. Perčića putem Novog lista, s obzirom na to da smo jasno poručili kakva je procedura i da će svakako i Uprava Kluba biti uključena.

Ne postoji namjenski novac u proračunu, kako to tvrdi u tekstu Perčić, a 7 milijuna kuna koje spominje da su u projekciji Proračuna za 2019. moram ga podsjetiti da su projekcije proračuna upravo to: projekcije za plan temeljem očekivanja prihoda i rashoda, a usklađenih s javnim potrebama. Drugo, za realizaciju rekonstrukcije igrališta, prema ovom idejnom rješenju, vidimo, potrebno je oko 15 milijuna kuna.

Brojni zahtjevi

U međuvremenu svoja očekivanja, primjerice, oko gradnje novih prostora, artikulirale su brojne udruge, među njima i ona za osobe s invaliditetom; zatim, naš JVP koji očekuje izgradnju novog Vatrogasnog doma, tu je i novi dom zdravlja čiju gradnju trebamo sufinancirati, a koju priželjkuje značajan broj sugrađana… Imamo puno zahtjeva i trebamo odgovorno osmisliti prioritete i tako kreirati projekcije.

Podsjećam na bitne momente koji su se dogodili, a ti su da se od svibnja ove godine Opatija odrekla prihoda u proračunu od poreza na potrošnju kako bi pomogla ugostiteljima da prevladaju udar zbog povišenja PDV-a, dok najavljivanog poreza na nekretnine – nema; zatim rebalansom smo na Gradskom vijeću u značajnom opsegu povisili izdvajanja za djecu i mlade (besplatni udžbenici, sufinanciranje knjiga za srednjoškolce, besplatni vrtić, izdvajanja za novorođenu djecu pri čemu je Opatija sada prva u zemlji po visini izdvajanja.) Sve to također treba »ugraditi« u buduće proračune, ali i proračunske projekcije za iduće godine.

U pogledu gabarita igrališta kojih se dotiče i Perčić, riječ je o svježim podacima nakon provedene katastarske izmjere koja je definirala čestice i njihove vlasnike, i kod idejnog rješenja korišteni su ti podaci kao relevantni.

Cilj nam je oko uređenja nogometnog igrališta dobiti što širi konsenzus svih zainteresiranih pojedinaca, građana, sportaša. Tek kada se svi jako dobro upoznaju s prostorom koji je tamo na raspolaganju, uvjetima HNS-a koji moraju biti ispunjeni za igranje određenih liga, potreba uprave i članova kluba koji treniraju i ostalih korisnika, krećemo u proceduru izrade daljnjih planova. Samo tako ćemo dobiti kvalitetnu podlogu i znati što nam treba da bismo odgovorno usmjerili proračunska sredstva ka zadovoljenju ciljanih potreba građana.

Rasadnik sportskih navika

Uostalom, jačanje uloge građana i njihovo snažnije uključivanje u demokratske procese odlučivanja dio je prakse naše gradske politike, a o nužnosti jačanja participativne demokracije u Opatiji, uključivanjem i konzultiranjem građana oko strateških pitanja koja se tiču kvalitete života, govorio je i predsjednik Gradskog vijeća dr. sc. Robert Kurelić.

Razumijem da je g. Perčić snažno zainteresiran za ovu problematiku, ali je to važno i Gradu baš zato što u Klubu trenira dosta mladih i djece, koji postižu značajne sportske rezultate, ali je taj klub i rasadnik dobrih navika sportskog načina života. Do sada nijedno obećanje nismo zaboravili, puno toga je ostvareno u Opatiji, pa ne vidim razloga da tako ne bude i dalje. Pred nama je ciklus od četiri godine i uvjeren sam da će se uz odgovorno planiranje sve obećano i realizirati u tom vremenu. Na kraju, zaista vjerujem da će Opatija dobiti respektabilno i kvalitetno nogometno igralište koje će odgovarati potrebama nogometaša, ali i biti u suglasju s kompletnim razvojem standarda građana, i zaista bih želio da se teme poput djece, sporta, kulture, dakle esencijalnih društvenih sfera liše okvira koji vode u politikantstvo jer takav okvir doista ne jamči ništa do li – polemika«, poručio je Ivo Dujmić, gradonačelnik Opatije.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PayDo parking aplikacija