Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 19° 4n
Sutra: 19° 20° 3
24. lipnja 2018.
Komentar Darka Pajića

Zašto pristajemo biti smeće?

Snimio Nenad REBERŠAK
Snimio Nenad REBERŠAK
Autor:
Objavljeno: 2. veljača 2013. u 13:35 2013-02-02T13:35:40+01:00

Ne treba nikada zaboraviti da je opljačkanu i prezaduženu Hrvatsku aktualnoj Vladi isporučio HDZ. Ali to nije opravdanje da premijer i ministri misle kako su drugi pametniji i bolji, pa im treba prodati ili povjeriti na upravljanje sve vrijedno što Hrvatska ima

Što se više saginješ, više ti se guzica vidi, a predstavnici države i građana u Hrvatskoj očito rade prekovremeno na poslu povijanja kičme pred rejting agencijama, koje su odradile društveno krajnje štetnu ulogu u stvaranju svjetske financijske, gospodarske i svake druge krize. Našima se od silnog saginjanja više ni glava ne vidi, pa podsjećaju na nojeve u pijesku. 

   Vijest o snižavanju kreditnog rejtinga od strane agencije ćudljiva imena Moody's nije neočekivana, ali jest loša, jer se njom samo potvrđuje ono što ionako znamo i osjećamo na svakom koraku. Naznaka oporavka Hrvatske u bilo kojem segmentu nema, pa je i o rastu životnog standarda izlišno govoriti.

Hrvatski rejting pao je na razinu onoga iz 1997. godine, kažu u agenciji, ali zatim ne govore ni riječi o tome da ljudi danas žive lošije nego 97., jer je standard života pao više od kreditnog rejtinga. Činjenica da većina od 4,5 milijuna građana vodi golu borbu za preživljavanjem nema značaja za Moody's, oni bi ionako dali povoljniju ocjenu kad bi se još jače smanjila prava ljudima, snizile plaće i mirovine, smanjila radnička prava, rashodi u proračunu i socijalna prava, dodatno narušila kvaliteta besplatnih zdravstvenih usluga... 

  Zabrinjavajuće su reakcije dvojice najutjecajnijih hrvatskih političara u ovom trenutku, ministra financija Slavka Linića i predsjednika Vlade Zorana Milanovića. Obojica se uglavnom slažu s rejting agencijom, a ono u čemu se ne slažu svodi se na efemerna pitanja poput brzine reformi u neuvjerljivom teoretiziranju premijera o društvenoj odgovornosti političara.

Kaže Milanović uz iritirajući osmijeh da njegove kolege diljem Europe imaju mišljenje o agencijama koje je bolje javno ne izgovarati. Međutim, istina je drugačija. Rezultati rada Milanovićeve Vlade stavljaju je na razinu običnog poslušnika agencija, MMF-a, interesa Europske unije, banaka i krupnog kapitala.

To je neizravno potvrdio i Slavko Linić, koji je, kao i obično, daleko konkretnije govorio od premijera. On tvrdi da Vlada na svaku primjedbu Moody'sa ima odgovor.

Tako će na njihovu kritiku tromog i prevelikog javnog sektora Vlada odgovoriti privatizacijom Hrvatske poštanske banke i Croatia osiguranja, restrukturiranjem željeznica i davanjem autocesta u koncesiju.

Dakle, prodat će sve što nešto vrijedi, ali tromi i preveliki javni sektor neće smanjiti i mijenjati.

Ostavit će sve svoje kolege na plaći u 576 općina, gradova i županija još četiri godine, jer ništa po tome nisu napravili.

Neće dirati državnu administraciju, oni za razliku od privatnog sektora, ne mogu dobiti ni jedan otkaz. Neće mijenjati investicijsku klimu za sve, već samo za najbogatije putem diskriminirajućeg Zakona o investicijama uz cinično opravdanje kako Zakon uvode upravo zbog neefikasnosti one iste administracije, koju su odlučili ne dirati. 
  

Ne treba nikada zaboraviti da je opljačkanu i prezaduženu Hrvatsku aktualnoj Vladi isporučio HDZ. Ali to nije opravdanje da premijer i ministri misle kako su drugi pametniji i bolji, pa im treba prodati ili povjeriti na upravljanje sve vrijedno što Hrvatska ima.

Ako za sebe mislimo kako nismo sposobni baš ništa osmisliti i proizvoditi, makar na razini da sami sebe prehranjujemo i oblačimo, ostat ćemo trajno osuđeni na ovisnost o drugima. O njima ne treba imati iluzija, neće nam ništa pokloniti. Utoliko se treba pogledati u ogledalo i upitati: Zašto pristajemo biti smeće? I dokle?

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka