Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 1
Sutra: 15° 16° 13
21. lipnja 2018.
Komentar Darka Pajića

Za sve naše Nore fore

Za sve naše Nore fore
Za sve naše Nore fore
Autor:
Objavljeno: 5. veljača 2013. u 11:58 2013-02-05T11:58:55+01:00

Humanitarna akcija za malu Noru nedvojbeno je hvale vrijedna. I učešća. Ali, Nori bi bilo lakše da smo imali zdravstveni sustav koji je spreman brzo i efikasno reagirati i pomoći. Ako toga nema opcija je i Fond za pomoć teško oboljeloj djeci ili humanitarni Fond za one koji pate od rijetkih bolesti za koje hrvatsko zdravstvo nije spremno

Taj mali hrabri lav, petogodišnja djevojčica Nora Šitum, uskoro bi trebala na krilima humanosti odletjeti u Ameriku kako bi dobila svoju zadnju kartu u borbi za život. Sve što je u dvije godine i dva mjeseca učinila na kemoterapijama u Hrvatskoj, nažalost nije bilo dovoljno.

Izgledalo je da više nema pomoći. I onda je majka Đana u očaju, nespremna gledati vlastito dijete kako bespomoćno odbrojava posljednje dane kratkog života, sjela i napisala potresno pismo. Kome? Bilo kome, svakome tko je spreman pomoći maminom lavu da dobije rat protiv leukemije.

Stvar je onda krenula. Malo facebook, malo usmena predaja i ljudi su masovno pokazali da suosjećaju i žele pomoći. Izdvojiti čak i kad sami imaju malo, sve kako bi Nora Šitum otišla u Dječju bolnicu u Philadelphiji, gdje provode novu metodu liječenja. 

   Valja se nadati da će epilog biti isti kao i u slučaju petogodišnje Zadranke Stephanie Milda, kojoj je operacija u Americi spasila život. Istovremeno je pitanje kakvo je društvo u kojem živimo kad jedan krhki dječji život ovisi o jednako krhkoj sposobnosti roditelja da u najtežoj kušnji potakne druge na suosjećanje i davanje.

Što bi bilo da Norina majka nije uspjela sročiti tako dirljivo i osjećajno pismo? Bismo li ikada znali da postoji djevojčica kojoj treba pomoć ili bi se jedan život završio u tišini dječje onkologije na Rebru. 

  Tko zna postoje li danas majke i očevi, koji sjede kraj bolničkog kreveta osuđeni na čekanje najgoreg. Možda ne pišu pisma tako dobro, izgubljeni su u očaju i strahu ili ne znaju ima li igdje na kugli zemaljskoj još neke pomoći za njihovo dijete. Troše previše vremena pokušavajući alarmirati javnost, a često je riječ o dragocjenom vremenu za spas teško bolesnih. 

   Humanitarna akcija za malu Noru nedvojbeno je hvale vrijedna. I učešća. Ali, Nori bi bilo lakše da smo imali zdravstveni sustav koji je spreman brzo i efikasno reagirati i pomoći. Ako toga nema opcija je i Fond za pomoć teško oboljeloj djeci ili humanitarni Fond za one koji pate od rijetkih bolesti za koje hrvatsko zdravstvo nije spremno.

Fond iz kojeg bi se financirali troškovi liječenja u inozemstvu, naravno isključivo uz preporuku i odobrenje liječnika. S kontrolom od strane predstavnika udruga za prava pacijenata i liječničke struke uz apsolutnu transparentnost baš svakog podatka o radu i utrošku svake lipe. Puno se može napraviti kad se svi uključe. Svjedoči tome i priča o Humanitarnoj zakladi Ane Rukavina zbog koje je neizmjerno sazrela svijest o važnosti doniranja koštane srži. 

  Na taj bi način Zdravko Mamić uvijek, a ne samo povremeno, mogao davati udio od transfera igrača za humanitarne potrebe. Milan Bandić ne bi tek sporadično uskakao u ulogu spasitelja s novcem Grada Zagreba.

Ne bi se samo vijećnici Grada Imotskog odricali dijela naknade i troškova prijevoza, već bi to sigurno jedva dočekali svi gradski, općinski i županijski vijećnici u ovoj državi. O saborskim zastupnicima i njihovoj spremnosti na solidarnost da se ne govori, jer oni barem imaju od čega izdvajati. Možda bi onda i mediji kontinuirano pratili što se zbiva i bolje ispunjavali jednu od svojih najvažnijih uloga u društvu, onu humanitarnu. 

   Norina majka kaže da je čudo ono što se dogodilo u posljednjih 48 sati. Na dječjim onkologijama i drugim bolničkim odjelima diljem Hrvatske, mnogima su i dalje potrebna čuda. Za sve naše Nore fore, možda možemo pokušati. Ili barem razmisliti, kako učiniti više?

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka