Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. listopada 2019.
Putevi i stranputice Zlatka Crnčeca

Mirjana Sanader Hrvatsku ne razumije

Foto: Ognjen ALUJEVIĆ
Foto: Ognjen ALUJEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 18. siječanj 2011. u 11:46 2011-01-18T11:46:30+01:00

Ako je gospođa Sanader intervjuom za austrijski Kurier pokušala popraviti izuzetno loš imidž koji njen suprug, ali i ona uživaju u Hrvatskoj – u tome je u potpunosi promašila

Mirjana Sanader dala je intervju za austrijski Kurier u kojem je, među ostalim, rekla da »u Hrvatskoj vlada atmosfera straha, ne samo u našoj kući nego i u cijeloj zemlji«, te ne može opisati koliko se u Austriji osjeća ugodnije nego u domovini. Ako je gospođa Sanader ovim istupom pokušala popraviti izuzetno loš imidž koji njen suprug, ali i ona uživaju u Hrvatskoj – u tome je u potpunosi promašila. Kao prvo, intervju je dala za austrijski, a ne za hrvatski medij iako su joj naravno stranice i ekrani u Hrvatskoj u potpunosti otvoreni. Nema te televizije i novina u Hrvatskoj koji ne bi dali prostora gospođi Sanader da da svoju verziju cijele priče. Je li razlog što je sve završilo u bečkim, a ne u recimo zagrebačkim novinama možda u tome što austrijska novinarka ipak nije postavljala neugodna pitanja, vjerojatno i iz razloga što i nije tako dobro upoznata sa svim finesama slučaja Sanader. 

Kao drugi promašaj svakako bi se mogla navesti činjenica da gospođa Sanader na nekim mjestima govori vrlo uvredljivo o Hrvatskoj, primjerice kada kaže da joj neki ljudi kažu da je stanje u Hrvatskoj »skoro kao i za vrijeme komunizma«. Naravno da je stanje u Hrvatskoj, a posebice u njenom pravosuđu daleko od idealnog, kao i da i dalje postoji utjecaj politike na pravosuđe. Međutim, da se u Hrvatskoj radi o povratku komunizma ipak je malo preuzetno, iako bi se neke izjave bivšeg i aktualnog predsjednika moglo protumačiti kao veličanje tog totalitarnog sustava. Ali to je jedna druga tema koja nema nikakve veze ni s umjetninama odnesenima iz kuće u Kozarčevoj, a niti s blokiranim računima uže obitelji Sanader. 

Ima u intervjuu još nekoliko istinski problematičnih izjava, primjerice kada gospođa Sanader tvrdi da su ona i njena obitelj »bili jedini Hrvati koji su se 1990. vratili u Hrvatsku«. Opet uvreda na račun onih brojnih Hrvata koji su se te godine vratili u Domovinu kako bi je branili od srpske agresije. Puno njih nije živo dočekalo kraj rata. Sve ovo skupa pokazuje još jednom zašto je Sanaderov pad, ovdje prvenstveno mislimo na njegovu političku dimenziju, tako dubok i tako konačan. I on i njegova supruga očito su odavno izgubili svaki osjećaj za realnost zemlje koju je on vodio šest godina. 

Postoji međutim ovdje ipak još jedan važan moment. A to je da je potrebno jako dobro paziti da se u slučaju Sanader sve radi po slovu, ali i duhu zakona. Nikako se ne smije dogoditi nešto poput onog što je i sam Sanader spomenuo na jednoj od nekoliko konferencija za novinare nakon što se navodno pokušao vratiti u politiku. A to je da je 4. siječnja 2010. na dan kada je on izbačen iz HDZ-a, nakon one nesretne konferencije za novinare u središnjici HDZ-a, glavni državni odvjetnik Mladen Bajić posjetio premijerku u Banskim dvorima. O čemu su bili pričali izdano je jedno nemušto priopćenje, ali iza tog je sastanka ostao gorak okus. Jer postavlja se pitanje što uopće Bajić ima razgovarati s premijerkom, a posebno zašto je do toga došlo baš na dan kada je Sanader izbačen iz HDZ-a. Malo to zaista jest podsjetilo na ona vremena kada se posrnule drugove nakon političkog obračuna predavalo nadležnim organima na daljnji postupak. 

Međutim, tvrditi da je u cijeloj Hrvatskoj zavladao strah, a da je jedan od uzroka tog straha to što je Sanader uhićen, daleko je od svake pameti. Sve ovo što se dosada doznalo o Fimi-mediji svakako daje osnovu za u najmanju ruku osnovanu sumnju da je Sanader umiješan u protuzakonite radnje. Ali svakako Hrvatska i njena vlast u slučaju Sanader polažu veliki test. Njegovi rezultati na dugi će rok definirati ovu zemlju, pokazat će jesmo li država koja u stanju nekoga tko je pao s vlasti tretirati u skladu sa zakonom ili će se s njim ipak obračunavati to okrutnije što mu se vjernije služilo.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.