Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 26
Sutra: 9° 9° 26
25. siječnja 2020.
Goranski vidikovac

MARINKO KRMPOTIĆ Nema nama spasa, prijatelju, nema nam spasa

Foto Marko Gracin
Foto Marko Gracin
Autor:
Objavljeno: 27. svibanj 2019. u 15:57 2019-05-27T15:57:27+02:00

Račun Komunalnog društva „Čabranka“ blokirao je HEP zbog duga od dva milijuna kuna, dodatnim provjerama utvrđen je ukupni dug koji bi mogao biti oko četiri milijuna kuna, ali i to da je stanje s vodoopskrbom takvo da je rijetko što u sustavu u redu. Umjesto saniranja duga obročnom otplatom, gradski vijećnici biraju oko milijun kuna skuplju varijantu stečaja poduzeća

Zakaj delate komendiju? - vjerojatno bi upitao legendarni Dudek, lik iz kultnog TV serijala „Gruntovčani“, kad bi čuo što se sve događalo u Čabru oko lokalnog Komunalnog društva „Čabranka“. Ako je samo pola pod onoga što smo na tim sjednicama čuli točno, onda je kajkavski izraz „komendija“ daleko preblag za ovu tipično hrvatski nevjerojatnu priču nakon koje čovjeku zdravog razuma ostaje potpuno nejasno kako ovaj nakaradni frankeštajnski sustav uopće može funkcionirati.

Za one koji nisu upoznati sa „slučajem Čabranka“ evo osnovnih informacija koje je javnost saznala na sjednicama Gradskog vijeća Čabra. Nakon što je HEP zbog duga od oko 1,6 milijuna kuna (s kamatama će biti i više od 2 milijuna kuna!) blokirao račun „Čabranke“, čabarski gradonačelnik zatražio je od direktora tog poduzeća detaljni izvještaj o dugovima. Ispostavilo se da bi, koliko je do sada poznato, ukupna dugovanja mogla rasti do 4 milijuna kuna, mada neki tvrde da će ta brojka biti i viša.

Nakon smjene direktora novi čelni čovjek (v.d.) zaduženog poduzeća izrađuje analizu stanja iz koje je vidljivo kako ne samo da postoji dug, već je stanje s vodoopskrbom takvo da je rijetko što sa sustavom u redu, ponajprije jer je rađeno krajne nestručno. Vršitelj dužnosti predlaže i rješenje vezano uz povrat dijela duga kroz obročnu višemjesečnu otplatu, ali gradski vijećnici umjesto tog prijedloga radije biraju oko milijun kuna skuplju varijantu stečaja poduzeća, odnosno dolaska stečajnog upravitelja za čije će usluge, pretpostavlja se, trebati platiti oko milijun kuna!

Ima ovih bizarnosti još i koš. Primjerice, dosadašnji direktor svake je godine pri podnošenju izvješća Gradskom vijeću i gradonačelniku nudio netočne i „frizirane“ podatke što nisu uočili ne samo oni, već ni nadzorni odbor ni revizije i inspekcije koje su, sukladno zakonskim odredbama, pratile rad KD-a „Čabranka“. 

Nadalje, naredbe državnih tijela o zabrani isporuke pitke vode koja bez pročišćavanja ne smije u vodovod, bivši direktor nije prenosio gradonačelniku, već je odluku držao u ladici! Po izvješću v.d.-a za čabarski sustav vodoopskrbe nabavljani su i skupo plaćani potpuno pogrešni dijelovi. Vodomjeri nisu postavljani iako su u dokumentima „postojali“. Jedna pumpa nije radila jer je bila – pod vodom! Neki dijelovi sustava nikada nisu ni radili! Ali su, zato, u jednom od ormara u uredu KD-a „Čabranka“, pronađene 23 telefonske VIP kartice, svaka od po 180 kuna. Pa da. Nek’ se nađe! Za komunikaciju.

Pa tko je ovdje lud? Ovo do sada rečeno više djeluje kao gruba skica scenarija za neku kazališnu ili filmsku farsu, a ne kao stvarnost. Kako je moguće da je HEP čekao da se dug na dva računa popne do 1,6 milijuna kuna i tek onda reagirao? Koliki dug morate napraviti u vašem kućanstvu da bi stigli majstori koji isključuju struju? Kako nikome nije bilo čudno da je direktor „Čabranke“ utuživao izvođače nekih poslova za tu firmu, odlagajući time naplatu i gomilajući dug?

Kako je moguće da sve inspekcije i revizije nisu uočile da je jedna pumpa pod vodom, a vodomjera nema tamo gdje bi trebali biti? Kako je moguće da nadležna tijela nisu tražila potvrdu o tome provodi li se naredba o dezinfekciji vode, već samo ostali na toj naredbi predanoj „Čabranki“ 27. listopada 2017. godine?

Nadajmo se da će na dio ovih pitanja, kao i na mnoga druga, odgovoriti policijska istraga. Naravno, ako bude pokrenuta. Jer, na žalost, u Hrvatskoj je ama baš sve moguće, pa čak i to da za navedene propuste nitko ne snosi odgovornost, odnosno da se iz svemira vidljivi promašaji struke, vjerojatno i kriminalne radnje, brže-bolje prebace na područje politike i politikantstva na kojem važe posebna pravila i zasebna logika. Naslućuje se to i iz odluke Gradskog vijeća Čabra u kojem se većina odlučila za varijantu koja će gradskom proračunu – čitaj gradonačelniku i aktualnoj vlasti – donijeti na sve dosadašnje novih milijun kuna duga! 

To što taj milijun kuna mora iz proračuna o kojem oni moraju voditi brigu, nije ih briga! A taj će milijunčić u džep spremiti budući stečajni upravitelj koji se već sada može početi radovati odličnom poslu jer će za nikad lakši činovnički posao vođenja stečaja poduzeća čija glavna imovina (vodovodni sustav) ne smije biti prodana, dobro omastiti brk novcem iz čabarskog proračuna. Ma kakva „komendija“, Dudek moj. Nema riječi koja bi adekvatno opisala ovu čabarsku (hrvatsku) priču. Bolje bi, možda, bilo iskoristiti rečenicu jednog mog prijatelja koji bi govoreći o stanju u Hrvatskoj na najrazličitijim poljima aktivnosti često znao reći – Nema nama spasa, prijatelju, nema nam spasa.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.