Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
21. ožujka 2019.
A moglo je bolje… SRĐANA BRAJČIĆA

Komentar Hans Christian Dujmić

Hans Christian Dujmić
Hans Christian Dujmić
Autor:
Objavljeno: 13. srpanj 2018. u 23:19 2018-07-13T23:19:25+02:00

Gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić ima lijep običaj da se u javnosti ogrne čarobnim plaštom nekog superjunaka iz neke od suvremenih filmskih bajki. Ako netko jako radoznao pita Dujmića tko je Opatijcima omogućio da čarobno uživaju u zdravstvenom, društvenom, obrazovnom ili socijalnom nadstandardu, on će se bez lažne skromnosti pohvaliti: »Tko drugi, ako ne gradonačelnik«. U Opatiji se bajkovitost jednog Hansa Christian Andersena obistinila u svakodnevnoj stvarnosti isključivo zahvaljujući, naravno, Dujmićevim devetogodišnjim i vizionarskim upravljanjem Opatijom, u kojoj je danas puno novog sjaja, blještavila i nadstandarda, ali sve je manje realnog novca. Drugim riječima, opatijski Hans Christian Dujmić malo se zaigrao, pa je u pisanju nove stranice svoje opatijske bajke pobrkao san i javu, moguće i nemoguće, realno i nadrealno.

No da bi dojam čarobnog sjaja i svekolikog prosperiteta opstao, to jest da ne bi počeo ruzinaviti, požalio se ovih dana Hans Christian Dujmić, Grad Opatija mora još jednom u zagrljaj bankarskog sektora kako bi gradska kasa izdržala i sačuvala dosegnutu razinu nadrealnog u pogledu socijalnog, društvenog ili zdravstvenog standarda koji ima prosječan Opatijac, ali i građevinskih investicija. Naime, Dujmićev najnoviji problem bajkovitom se nadrealnošću zrcali u realnoj činjenici da u gradskom proračunu već nedostaje 20 milijuna kuna, pa se traže novi kreditni aranžmani na financijskom tržištu koje je gladno žrtava. Teoretičari književnosti ili ekonomski analitičari vjerojatno će se složiti s time da se samo vrhunskom piscu bajki može dogoditi to da u  financijskim projekcijama ozbiljno računa s novcem kojeg nema, odnosno kojeg mu jednom davno netko obećao dati. Gradonačelniku Andersenu danas fali čarobno obećanih 13 milijuna kuna iz Talijanske unije da na vrijeme završi dječji vrtić na Punta Kolovi.

Unatoč ovoj začudnoj epizodi koju je tako lijepo osmislio opatijski bajkopisac, treba vjerovati da će vrtić na Punta Kolovi imati, kao i svaka bajka, svoj sretan završetak. To međutim nije izgledno i za opatijske financije koje su, također nam je priznao nadareni gradonačelnik, u određenim problemima, pa će ih se pokrpati s još sedam milijuna kuna realnog kredita. Taj problem također proizlazi iz spisateljske sklonosti gradonačelnika, da svijet čini ljepšim mjestom nego što on jest u stvarnosti, pa je opatijski proračun skrojen, pojasnio je naš Andersen, nekako previše optimistično, samo što nije rekao u duhu nadanja da će u Opatiju novac padati s neba, kao u bajkama.
To se jasno nije dogodilo, baš suprotno – država je pojačala danak koji uzima od lokalne samouprave, podbacila je prodaja gradske imovine, upitni su prihodi od turizma, ne zna se pak što je s porezima i prirezima. No, kao što u izmišljenom svijetu dječje književnosti baratanje s realnošću nije presudna vrlina, tako je i u našeg Hansa Christiana Dujmića bilo najvažnije to da podijeli svekoliki nadstandard manirom nekog superjunaka, pa da se u proračunske kućice upišu potrebna, ali nadrealna prihodovna očekivanja. Drugim riječima, rashodi su realni, prihodi imaginarni, pomiješalo se, uostalom, kao u svakoj bajci, zbiljsko i nadnaravno. Ako opatijski proračun doista ispadne iz okvira bajke, pa se Dujmića bude pitalo: Gradonačelniče, tko je kriv? – neka se radoznali promatrač ne bude čudio njegovom odgovoru – moćne sile zla.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka