Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 14° 3
Sutra: 14° 14° 3
14. studenoga 2018.
Putevi i stranputice Zlatka Crnčeca

kolumna Gospodarske utopije ne postoje

Foto Reuters
Foto Reuters
Autor:
Objavljeno: 13. kolovoz 2015. u 18:39 2015-08-13T18:39:09+02:00

Ishod u Grčkoj i nije tako loša stvar ako će upozoriti domaće birače da ne nasjedaju na priče lijevih i desnih ekstre-mista, a koji nudi jedno-stavna i laka rješenja za kompli-cirane i teške probleme

Ovih dana grčka Vlada vodi zaključne pregovara s predstavnicima međunarodnih vjerovnika o trećem paketu ekonomske pomoći teškom 85 milijardi eura. Kako javljaju mediji situacija je tek korak do dogovora što prevedeno znači da će Sirizina Vlada pod vodstvom premijera Aleksisa Ciprasa napraviti praktički sve što se od nje traži, uključujući i osnivanje fonda teškog 30 milijardi kuna preko kojeg bi se provela daljnja privatizacija imovine koja je trenutno u vlasništvu grčke države.

Ovakvo ponašanje grčke vlade, koju čini krajnja ljevica, još je jedan dokaz da u današnjem svijetu nekakve političke utopije nisu moguće. Naime, činjenica jest da je Cipras dobio izbore na programu protiv štednje i na odbijanju zahtjeva međunardnih kreditora koji traže da Grčka pod svaku cijenu vrati svoje dugove. Osim toga, on je podršku za politiku odbijanja štednje dobio i na nedavnom referendumu koji se svojim jasnim rezultatom pretvorio praktički u plebiscit grčkih građana protiv oštrih mjera štednje koje im nameće međunarodna zajednica. I onda je  samo nekoliko dana kasnije sve to gurnuo u stranu i praktički kapitulirao odlučivši napraviti ono protiv čega je gradio kampanju i na izborima i na referendumu. U osnovi je prihvatio sve što se od njega traži. Zbog toga je iz Vlade otpao kontroverzni ministar financija Janis Varoufakis koji je predlagao drugačija rješenja koja su možda i ispravna, ali je njihovo provođenje ocjenjeno kao krajnji riziku u koji se bolje ne upuštati.

Iako ga je dio stranačkih drugova nakon toga napao kao izdajnika Cipras je praktički povukao jedini razborit potez koji mu je bio na raspolaganju. Bilo kakav drugačiji ishod bio bi poguban za Grčku i on je kao čini se ipak odgovoran političar napravio jedinu moguću stvar.

Dobra je ovo poruka za one u Hrvatskoj koji su u izbornom uspjehu Sirize vidjeli način kako dobro proći na predstojećim parlamentarnim izborima. Nakon izborne pobjede Sirize u Hrvatskoj su kao gljive poslije kiše počele nicati kojekakve lijeve utopije koje bi kroz plenume građana i dobre namjere ispravljali krive gospodarske drine.
Sada bi valjda i najzadrtijem krajnjem ljevičaru, ili uostalom i desničaru, trebalo biti jasno da kada se govori o aktualnom svjetskom ekonomskom poretku nikakva utopistička varijanta, možda i nažalost, definitivno nije moguća. Pravila igre su takva kakva jesu. Ni puno veće, utjecajnije i bogatije zemlje od Hrvatske ili Grčke ne mogu na njih utjecati nego se samo njima na najbolji mogući način prilagođavati. Ona se postavljena na nekim drugim mjestima. Međunarodni financijski i gospodarski poredak puno je tvrđi i suroviji nego prije tridesetak godina. Današnji je svijet potpuno neprepoznatljiv u odnosu na onaj s početka osamdesetih. I zbog toga za rješavanje današnjih problema ne mogo se koristiti recepti iz tog vremena.

I stoga zemljama poput Hrvatske ne ostaje ništa drugo nege se prilagoditi uvjetima koji postoje i uz najnižu moguću cijenu po standard građana i stanje domaćeg gospodarstva uhvatiti priključak na razvijeni svijet. Tim više što se sada čini da bi se gospodarska politika aktualne Vlade u kojoj se štedi umjereno, a ne maše sjekirom režući državne rashode, na kraju i pomalo neočekivano mogla pokazati uspješnom. Naravno, to ne znači da se treba prekinuti s reformama kojima se uspavana i uljuljkana Hrvatska pokušava pretvoriti u modernu i dinamičnu zemlju koja je spremna priključiti se modernim trendovima karakterističnim za 21. stoljeće.

Jer osim što je novi gospodarski poredak uveo tvrda pravila, koji nažalost za većinu ljudi znači raditi više za manje novaca, on je sa sobom donio dobru priliku za male zemlje koje se s njima mogu i znaju nositi. Osim teškoća i neprilika on otvara prostor koji se može iskoristiti. Ali za to je potrebna hladna glava, a ne prizivanje samoupravne prošlosti ili utupijske budućnosti. Ako ništa drugo grčki nam primjer govori da to nije moguće.

Hrvatska će uskoro izaći na birališta. Ishod u Grčkoj i nije tako loša stvar ako će upozoriti domaće birače da ne nasjedaju na priče lijevih i desnih ekstremista, kojih u ovoj zemlji nažalost nikada ne nedostaje, a koji nude jednostavna i laka rješenja za komplicirane i teške probleme. I čiji su jedini argumenti navodno bolja prošlost i nekakva mutna budućnost.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka