Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 15° 1
Sutra: 15° 15° 1
14. listopada 2019.
Pod svijećama burze rada

kolumna GABRIJELA GALIĆ Što je štrajk bez štete poslodavcu?

Snimio Denis LOVROVIĆ
Snimio Denis LOVROVIĆ
Autor:
Objavljeno: 10. kolovoz 2018. u 21:20 2018-08-10T21:20:48+02:00

Prvi put je o zakonitosti jednog štrajka nadležni sud odlučivao danima, prvi put je, čini se, sudu stiglo i pismo resornog ministra u kojem objašnjava zbog čega štrajk u turističkoj sezoni nije dobar. I tko radnike Croatia Airlinesa i javnost može uvjeriti da sudska odluka nije politički motivirana i da pritisaka na neovisno sudstvo nije bilo

Ok, ajmo razjasnit' nešto. Enciklopedijska definicija kaže: »Štrajk je vidljivi izraz industrijskog sukoba između zaposlenika i poslodavaca u kojem zaposlenici osmišljenim, organiziranim i kolektivnim prekidom rada nastoje od poslodavca iznuditi ustupke, odnosno prisiliti ga na prihvaćanje svojih zahtjeva (...)«.

Osmišljen, organiziran i kolektivan prekid rada, vjerovali ili ne, nanosi štetu poslodavcu. I to je smisao štrajka za kojim sindikati posežu kada su sve druge opcije za postizanje dogovora s poslodavcem iskoristili, a do dogovora nije došlo. Druge opcije, poput pregovora ili demonstracija u funkciji postizanja ciljeva sindikata, poslodavca ne koštaju.

Štrajk ga financijski udara i zbog posljedične boli on je sredstvo zbog kojeg poslodavci, u pravilu, ponovo sjednu za stol sa sindikatima i, uglavnom, uspiju s njima postići dogovor.

Kada će sindikati krenuti u štrajk? Logično, onda kada će taj štrajk izazvati veću štetu poslodavcu. Učitelji će tako štrajkati početkom školske godine, na njenom kraju ili na polugodištu. Pa neće valjda u štrajk za vrijeme ljetnih ili zimskih praznika kada bi u zbornicama mogli sjediti danima, a da ih nitko ne primijeti.

Da, šteta načinjena poslodavcu prelit će se i na korisnike. To se ne može izbjeći. I to je dodatni pritisak na poslodavca da što prije sjedne za stol s predstavnicima radnika i pregovorima postigne dogovor. Naravno, ti se pregovori – i prije štrajka i nakon štrajka – trebaju voditi u dobroj vjeri. A ta dobra vjera trebala bi značiti da obje strane pregovaraju bez fige u džepu, sa željom da do dogovora dođe. I nije baš mjerljiva.

Logično je tako i da će radnici zrakoplovne tvrtke u štrajk stupiti onda kada poslodavac najviše zarađuje. U slučaju domaće aviokompanije to je turistička sezona. S pozicije sindikata, najava štrajka u kolovozu dobra je odluka, ma koliko im resorni ministar prometa poručivao suprotno. I poslodavac vjerojatno ne bi »izdržao« dugo te bi radnike pozvao za pregovarački stol za kojim bi i došlo do dogovora.

No, radnici Croatia Airlinesa na suprotnoj strani imaju puno jačeg igrača – državu kao vlasnika. Aktualna politika na vlasti upetljala se u odnose uprave kompanije i radnika odavno te je sve činila i učinila da do štrajka ne dođe. Baš zbog upletanja Banskih dvora sindikati su nedavno štrajk otkazali, a kada su vidjeli da su izigrani, ponovo su ga zakazali. No, on se, naprosto, nije smio dogoditi.  

Prvi put je o zakonitosti jednog štrajka nadležni sud odlučivao danima, prvi put je, čini se, sudu stiglo i pismo resornog ministra u kojem objašnjava zbog čega štrajk u turističkoj sezoni nije dobar. I tko radnike Croatia Airlinesa i javnost može uvjeriti da sudska odluka nije politički motivirana i da pritisaka na neovisno sudstvo nije bilo. Ne, pismo ministra nadležnom sudu nikako nije pritisak na neovisno sudstvo koje je danima tražilo riječi kojima će zabranu štrajka opravdati.

I našlo ju je u konstrukciji nepoštovanja dobre vjere. Opasan je to presedan za budući rad svih sindikata jer im jedna poprilično politički motivirana zabrana štrajka pozivanjem na (ne)dobru vjeru i te kako može vezati ruke u sindikalnom radu. I onemogućiti štrajkove koji, ponovimo još jednom, nanose i trebaju nanositi štetu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.