Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. listopada 2019.
EU tjedan u pet slika

Komentar EUROPSKA PETICA Život bez Europske unije

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 13. listopad 2018. u 7:06 2018-10-13T07:06:46+02:00

DOLAZI LI KRAJ vremenima u kojima je Kršćansko-socijalna unija (CSU) dominirala političkom scenom Bavarske? Na nedjeljnim izborima u toj južnoj njemačkoj saveznoj pokrajini CSU-u se predviđa loš rezultat: sestrinska stranka CDU-a Angele Merkel mogla bi, po svemu sudeći, izgubiti apsolutnu većinu i biti prisiljena na sklapanje koalicije ako želi zadržati vlast u Bavarskoj.

Ankete, objavljene posljednjih dana, CSU-u prognoziraju između 33 i 35 posto podrške birača. Postotak o kojem, istina, mnoge tradicionalne stranke u Europi mogu još samo sanjati. Međutim, na izborima prije četiri godine CSU je osvojio gotovo 48 posto glasova, što znači da ankete ukazuju da je izgubio praktički trećinu "svojih" birača. Doživi li CSU doista izborni fijasko, to će se, zasigurno, snažno osjetiti i u Berlinu. Loš rezultat CSU-a dodatno bi oslabio vladu i kancelarku Merkel o čijoj se političkoj budućnosti posljednjih tjedana sve češće raspravlja.

TRAJALO JE 14 SATI, ali je na kraju ipak "pao" dogovor: nakon maratonskih pregovora, ministri zaštite okoliša zemalja članica EU-a postigli su kompromis o smanjenju emisija CO2 iz automobila i kombija za 35 posto do 2030. godine. Dogovor koji, čini se, nije sasvim po volji Njemačkoj i njezinoj jakoj i utjecajnoj automobilskoj industriji. Još krajem rujna, kancelarka Angela Merkel javno je upozoravala da bi preveliki zahtjevi za smanjenje emisija ispušnih plinova mogli otjerati autoindustriju iz Europe. Njemačka se, izvijestila je Hina, zalagala za smanjenje od 30 posto, dok su Danska, Švedska i Nizozemska tražile ambicioznije ciljeve. Topi li se, s globalnim zatopljenjem, njemački utjecaj u EU?

KAKAV BI VAM ŽIVOT bio da nema Europske unije? Sedam mjeseci prije europskih izbora, odgovor na ovo pitanje, čini se, i nije previše ohrabrujući za EU. Kako donosi europski portal Politico, istraživanje koje je objavio think tank Friends of Europe (https://frnds.eu/2RDV6Jd) pokazalo je da gotovo dvije trećine Europljana nije baš uvjereno da bi im život bez EU-a bio lošiji. Istovremeno, gotovo polovica ispitanika (49 posto) ocjenjuje da je EU "irelevantna". Unatoč tome, devet od deset anketiranih smatra da bi Europska unija ipak trebala biti više od zajedničkog tržišta.

TKO ĆE BITI Juncker nakon Junckera? Popis pretendenata sve je dulji. Ovoga tjedna u utakmicu za tzv. Spitzenkandidata uključio se prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans. Uz Slovaka Maroša Šefčoviča, Nizozemac Timmermans drugi je političar iz redova europskih socijaldemokrata zainteresiran za posao šefa Europske komisije. I s druge strane političkog spektra, među europskim pučanima, zasad su dvojica službeno najavila kandidaturu, Nijemac Manfred Weber i Finac Alexander Stubb.

TKO GOD NASLIJEDIO Junckera, teško da će naslijediti i njegov sad već općepoznati nekonvencionalni stil ophođenja s europskim političarima. Ovoga tjedna na red je došao slovenski premijer Marjan Šarec kojeg je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, za njihova prvog susreta u Bruxellesu, nazvao mladićem. "Dođi, mladiću", obratio se Šarecu veteran europske politike koji je i sam bio "mladić" kada je prvi puta, sa 41 godinom, postao (luksemburški) premijer. Šarec mu to nije zamjerio, dapače, tvrdi da je to shvatio kao kompliment.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.