Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. listopada 2019.
Kanoćal

Komentar DAMIR CUPAĆ Tomislav Matić izbjegao sudar s odgovornošću

Tomislav Matić / Snimio Sergej DRECHSLER
Tomislav Matić / Snimio Sergej DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 11. siječanj 2019. u 19:58 2019-01-11T19:58:16+01:00

Očito je da su se telefoni u primorsko-goranskom HDZ-u, kojemu je predsjednik ministar Oleg Butković, usijali i da je krenula sanacija štete. No, pojavio se jedan nemali problem – Tomislava Matića već je čekalo novo radno mjesto u Bakru kod gradonačelnika, saborskog zastupnika i stranačkog kolege Tomislava Klarića. Klarić je tada javno poručio da će i te kako dobro razmisliti hoće li novi direktor Dobre biti Matić.  Onda su sve prekrili snjegovi, ružmarin i šaš

Grad Bakar i gradonačelnik Tomislav Klarić nisu poništili natječaj za izbor novog direktora komunalnog poduzeća Dobra. Gradonačelnikov imenjak, a prezimena Matić, tako je krenuo od ovoga tjedna zarađivati kruh na novom radnom mjestu.

Naime, Tomislav Matić je početkom prosinca prošle godine, kako svjedoče novinarski izvještaji, u prometnoj nesreći gotovo u potpunosti uništio službeno vozilo Komunalnog društva Kostrena kojim je, prema tvrdnjama dvoje suputnika koji su zadobili lakše ozljede, upravljao. U to vrijeme bio je direktor istoga kostrenskog komunalnog poduzeća. Suputnici su optužili Matića da se udaljio s mjesta nesreće i nije im pružio pomoć.

A vozilo komunalnog poduzeća koje direktor Matić nije smio koristiti za privatne potrebe i izvan radnog vremena stradalo je nakon obilaska ugostiteljskih objekata Kostrene i Rijeke, prilikom povratka iz Rijeke u noći oko tri sata ujutro, u zavoju na Vrh Martinšćice.

Budući da je Matić bio predsjednik kostrenskog HDZ-a s razlogom se digla prašina, a politička bura okončana je na način da je podnio ostavku na to mjesto.

Očito je da su se telefoni u primorsko-goranskom HDZ-u, kojemu je predsjednik ministar Oleg Butković, usijali i da je krenula sanacija štete. No, pojavio se jedan nemali problem – Tomislava Matića već je čekalo novo radno mjesto u Bakru kod gradonačelnika, saborskog zastupnika i stranačkog kolege Tomislava Klarića. Klarić je tada javno poručio da će i te kako dobro razmisliti hoće li novi direktor Dobre biti Matić.

Onda su sve prekrili snjegovi, ružmarin i šaš. Javile su se nove političke devijacije kako lokalne, tako i nacionalne, a Matić je preuzeo novu dužnost. Klarić je promijenio ploču i pojasnio da je Matić bio jedini kandidat koji je ujedno i zadovoljavao sve uvjete iz natječaja, tako da je primljen na tu dužnost.

Bakarski gradonačelnik poput prijekornoga oca je naveo da je »u zaista ozbiljnom razgovoru stekao dojam da će kvalitetno odraditi zadatke koje smo pred njega postavili«. Štoviše, bakarski gradonačelnik je uvjeren da će uložiti i još veći napor da opravda povjerenje koje je unatoč svemu dobio. »U ovom konkretnom slučaju mene zanima samo rad i rezultati toga rada. Ukoliko tako ne bude, konačna odluka će biti brza i efikasna«, rezolutan je Klarić.

I čekamo prvi dan reakciju nekoga s političke scene, tko će na višu razinu dići zapošljavanje po stranačkoj liniji. Ništa. Čekamo drugi dan. Ništa. Možemo očito čekati do beskraja jer je riječ o obrascu koji nije stran ni jednoj političkoj opciji.

Prije svega SDP-u koji je i te kako morao oštro reagirati na ruganje zdravom razumu i na taktiku sve će to prekriti snjegovi, ružmarin i šaš. Ali kako, kada su i njima pune kose pepela. U kojem to normalnom svijetu netko tko izvan radnoga vremena razbije službeno vozilo koje nije smio koristiti može za mjesec dana postati direktor komunalnog poduzeća u susjednoj jedinici lokalne samouprave. To je moguće jedino u svijetu u kojemu je strategija »sve će to mili moji pokriti snjegovi, ružmarin i šaš« snažnija od bilo kakvog morala.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.