Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
13. studenoga 2019.
Kanoćal Damira Cupaća

DAMIR CUPAĆ I deveti krug pakla je lakši, ako si zaposlen u MORH-u

Foto Pixsell
Foto Pixsell
Autor:
Objavljeno: 3. kolovoz 2018. u 16:02 2018-08-03T16:02:10+02:00

Lijepo je znati kada zapeče ovakva vrućina da čovjek živi u državi koja nije bešćutna. I lijepo je znati da država misli na svoje građane. Ups, ali samo na određenu grupu građana koji su djelatne vojne osobe koje se u svakodnevnom obavljanju zadaća izlažu opasnosti i mogućnosti stradavanja

Zove Goga i pita što mislim o prijenosnim klimama. Da joj se kuća užarila i da ne može spavati već dvije noći. Zove mene jer bih se ja kao trebao razumijeti u prijenosne klime. Kažem joj da nemam pojma ni o običnim, a kamoli o prijenosnim klimama. Moj joj je savjet da se strpi nekoliko dana dok ne prođe ovaj toplinski val i da ne baca novac bez veze. Ona je vidjela neku akciju za 600 kuna dva komada. Pa ti nemoj kupiti. Nadam se da neće.
Danima su mediji izvještavali kako je pakao u Njemačkoj i ostalim zemljama sjeverne Europe. Čim je završilo Svjetsko nogometno prvenstvo. Danima smo gledali u nebo i čudili se kiši koja je odjednom i ničim izazvana počela padati u srpnju. Čovjek koji radi nije mogao bez straha na more otići. Barem ovdje na Kvarneru.

A onda je došlo. Još u nedjelju medijski natpisi o paklu činili su se kao senzacionalističko pretjerivanje. Dva dana nakon toga i pakao je preopćenit pojam. Prije bi se moglo pričati o krugovima pakla. Pa neka svatko sam odredi u koji je krug od njih devet zašao. Budući da sam od onih koji njurgaju i zapomažu na sve što je preko 25 stupnjeva, za mene je trenutno riječ o devetom krugu pakla. Jer, kada čovjek živi uz šumu, a stambeni prostor se ne može rashladiti i nakon što se sve pootvara ni po noći, kada nema spasa od natapanja jastuka znojem, može biti samo riječ o devetom krugu kojim je šetnja započela. Znam da bi netko mogao prigovoriti da takvi ljudi kao što sam ja šire negativnu energiju i da bi da je po njihovom propala i turistička sezona koja nas hrani kada nas više ne hrani rodna Slavonija.

Iako je pakleno vruće, državna tijela moraju raditi. Život nije stao i ne smije stati ni tijekom svjetskog nogometnog prvenstva. Tako je Hrvatski sabor 13. srpnja 2018. godine, unatoč nogometnom prvenstvu, jednoglasno usvojio Zakon o osnivanju Zaklade vojne solidarnosti radi promicanja humanitarnog djelovanja i potpore djelatnicima Ministarstva i pripadnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske.

»Osnovnu imovinu Zaklade čini iznos od sto tisuća kuna koji će na račun Zaklade uplatiti Ministarstvo obrane na teret državnog proračuna Republike Hrvatske. Zaklada će se financirati iz prihoda od imovine, darovnica te može ostvariti prihode i iz dobiti trgovačkih društava u vlasništvu Republike Hrvatske... Djelatne vojne osobe, u svakodnevnom obavljanju svojih zadaća, izložene su opasnosti i mogućnosti stradavanja, što ostavlja posljedice za obitelj i zajednicu te nameće potrebu pružanja potpore u rješavanju nastalih problema«, pojašnjavaju u Ministarstvu obrane.

Lijepo je znati kada zapeče ovakva vrućina da čovjek živi u državi koja nije bešćutna. I lijepo je znati da država misli na svoje građane. Ups, ali samo na određenu grupu građana koji su djelatne vojne osobe koje se u svakodnevnom obavljanju zadaća izlažu opasnosti i mogućnosti stradavanja. Za razliku od, recimo, policajaca ili radnika 3. maja koji svakodnevno odlaze na posao i rade na temperaturi od tko zna koliko stupnjeva na onoj skeli do uzavrelog željeza. Za njih ni u kakvu zakladu država neće uplaćivati ništa od dobiti državnih tvrtki. Nije predviđeno zakonom.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.