Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
23. listopada 2019.
Osvrt Darka Pajića

Besramni politički nepotizam SDP-a

Najvažnije rukovodeće iskustvo direktorska pozicija u maloj obiteljskoj tvrtki koja danas posluje s velikim teškoćama i dugovima - Vedran Devčić / Snimio Damir ŠKOMRLJ
Najvažnije rukovodeće iskustvo direktorska pozicija u maloj obiteljskoj tvrtki koja danas posluje s velikim teškoćama i dugovima - Vedran Devčić / Snimio Damir ŠKOMRLJ
Autor:
Objavljeno: 29. lipanj 2012. u 12:41 2012-06-29T12:41:00+02:00

Ako je Vedran Devčić ono najbolje što Rijeka i Hrvatska mogu ponuditi spram Antonia Passara onda je i natjecanje u SDP-ovoj režiji bilo obična farsa. Sve je unaprijed bilo dogovoreno

To je rijetko viđeni i sasvim besramni politički nepotizam. Imenovanje Vedrana Devčića za predsjednika Uprave Luke Rijeka teško je drugačije procjenjivati. To je i još jedna blamaža riječkog SDP-a, gdje očito nema previše skrupula, razuma ni odgovornosti u kadroviranju, ali ni kvalitetnih i stručnih ljudi, koji imaju ozbiljne reference za preuzimanje odgovornosti u strateški najvažnijoj riječkoj tvrtki i najvećoj hrvatskoj luci.

Da bi se bolje shvatila srž problema zgodno je navesti primjer Antonia Passara, novog šefa kontejnerskog terminala Brajdica, koji je u svega godinu dana uveo brojne promjene u radu Brajdice. Passara nije lako kontrolirati, ne zbog njegova karaktera, već zato što je riječ o čovjeku koji ima u malom prstu svaki detalj lučke operative i osobne kontakte sa svim važnijim brodarima, agencijama, operaterima i poslovnim partnerima na kopnu i moru. Nasuprot Passaru, koji je u karijeri vodio 17 kontejnerskih terminala na praktično svim svjetskim kontinentima sutra bi trebao sjesti Vedran Devčić, čije je najvažnije rukovodeće iskustvo direktorska pozicija u maloj obiteljskoj tvrtki, koja se bavila ugostiteljskim inventarom i danas posluje s velikim teškoćama i dugovima.

U SDP-u ima najmanje nekoliko ljudi koji misle da Devčić može ravnopravno razgovarati s Passarom. Jedan od njih je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, koji je Devčića u Luku i doveo i koji ne vidi nikakvih problema s njegovim referencama, jer je ovaj ipak završio školu za menadžera na Bledu, vodio obiteljsku tvrtku niz godina što je sasvim dovoljno da Obersnel bude zadovoljan i ima velika i pozitivna očekivanja od buduće suradnje Grada i Luke. Slijedom te logike najbolje bi bilo zaboraviti neka neugodna pitanja. Recimo, kakav je to natječaj koji traje 7 dana, ponude se primaju do 15 sati, a odluka donosi idućeg jutra?

Koliko se sposobnih i uglednih menadžera u lučkom biznisu uopće bilo spremno maltretirati s takvim natjecanjem? Ili se možda očekivalo da će sposobni direktori stići sa zavoda za zapošljavanje.  Povrh svega nije naodmet podsjetiti da je Rijeka grad višestoljetne pomorske tradicije u kojem je mjesto direktora Luke uvijek bila i ostala elitna, strateški izuzetno važna pozicija, pa zato i danas mnogi s poštovanjem izgovaraju ime Josipa Štefana. Danas to vrijedi još i više, jer u Rijeci više gotovo i nema tvrtki te veličine sa urednim plaćama, stabilnim poslovanjem i dobrom razvojnom perspektivom.

Svejedno u SDP-u nisu smatrali da bi ipak trebali pronaći čovjeka koji je radio nešto značajno u tom biznisu, čovjeka koji osobno poznaje sve važnije agente, špeditere, prijevoznike i brodare na prometnom pravcu i s njima godinama uspješno surađuje. Kamoli da se tražilo osobu koja ima kontakte i poznanstva s najjačim menadžerima kompanija koje su nezaobilazne na svjetskom tržištu kakve su primjerice Maersk, Evergreen, Hapag Lloyd i druge u stotinama svjetski bitnih operatera i brodara koji dolaze iz najvećih svjetskih gospodarskih sila sa svih kontinenata. 

U natječaju kojeg je raspisao Siniša Hajdaš Dončić, zagorski nasljednik neuspješnog riječkog ministra Zlatka Komadine, tražila se samo odgovarajuća fakultetska diploma i iskustvo na rukovodećim poslovima u trajanju od 5 godina. Gdje? Nije im bilo važno. Tako su stvari dovedene do totalnog apsurda. Kadroviranje u Luci Rijeka s potpisom Vojka Obersnela, Siniše Hajdaša Dončića i Zorana Milanovića već sada je prvorazredan skandal, koji bi uskoro mogao postati još neugodniji za SDP ukoliko itko od vjerovnika tvrtke Eurodelta smogne hrabrosti pojaviti se u medijima i prepričati kako je izgledala njihova poslovna suradnja s novim direktorom Luke. Ako je Vedran Devčić ono najbolje što Rijeka i Hrvatska mogu ponuditi spram Antonia Passara onda je i natjecanje u SDP-ovoj režiji bilo obična farsa. Sve je unaprijed bilo dogovoreno.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.