Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 14° 1
Sutra: 14° 14° 1
14. listopada 2019.
Komentar Denisa Romca

Korupcija nije ni lijeva ni desna

Foto Davor Kovačević
Foto Davor Kovačević
Autor:
Objavljeno: 24. siječanj 2014. u 14:41 2014-01-24T14:41:45+01:00

Zbog svog zastrašujućeg korupcijskog iskustva tijekom tranzicije u Hrvatskoj bi trebalo proglasiti nultu toleranciju na sukob interesa i političku korupciju. Već i onaj tko je pod ozbiljnom sumnjom da je zloupotrijebio položaj morao bi ga napustiti, a to ne treba brkati s ukidanjem presumpcije nevinosti

Nakon što je otkriveno da je njegovo ministarstvo dodijelilo subvencije tvrtki kojoj je suvlasnik, iako pritom nisu utvrđene nikakve formalne nezakonitosti, dužnosnik se nakon višednevnog pritiska javnosti ipak morao povući iz vlade. 

   Naravno, ovdje nije riječ o Branku Šegonu, niti se ovako nešto uopće može dogoditi u Hrvatskoj, u kojoj je odlazak s funkcije, za članove vladajuće nomenklature, skoro isto što i odlazak u pakao.

Navedeni slučaj dogodio se potkraj studenoga prošle godine u Sloveniji, kada je zbog sumnje u korupciju morao odstupiti slovenski ministar gospodarstva Stanko Stepišnik. 

   U Hrvatskoj partija još uvijek štiti svoje zabludjele ovčice, po svaku cijenu, pa čak i onda kada su zatečene in flagranti, poput pomoćnika Šegona. Iako priča o Linićevom pomoćniku Šegonu i njegovu kreditu zapravo tek počinje, za vladajuću stranku ona je zaključena i prije no što je počela.

Premda međusobno posvađani, ministri u Nadzornom odboru HBOR-a – iako je krajnje odiozno kada presuđuju u vlastitoj stvari – odlučili su kako je sa Šegonovim kreditom sve u redu, da bi nakon toga najprije kriminalistička policija upala u HBOR, a potom je i Povjerenstvo za sukob interesa pokrenulo postupak protiv Šegona.

Dakle, možemo zaključiti da i jedni i drugi sumnjaju u zaključak ministarskog gremija. 

  Umjesto odlučnog sankcioniranja sukoba interesa, što bi bilo i u skladu s programom Kukuriku koalicije (poglavlje »Društvo bez korupcije« Plana 21), vladajući su u ove dvije godine učinili sve kako bi sukob interesa relativizirali i razvodnili, kako bi ga gurnuli u – kako voli reći premijer Milanović – »sivu zonu«, u kojoj je nemoguće odrediti gdje završava dopušteno i počinje nedopušteno.

Čak i onda kada se radilo o očitom sukobu interesa, kao što je bio slučaj ministra Jakovine, prvi čovjek vlade uvjeravao je kako on »zna što je sukob interesa« i da Jakovina nije u sukobu interesa.

Treba li se onda čuditi što je Hrvatska zemlja u kojoj politika više nema nikakvih skrupula; u kojoj gradovima vladaju osuđenici i optuženici; u kojoj su župani optuženi za najozbiljnija politička zlodjela; i u kojoj zatvorenici iz zatvorskih ćelija bez ikakvih ograda snuju povratak na vlast? 

   Nepravedno je, dakako, u ovoj stvari izjednačavati sadašnju i HDZ-ovu vlast, koja je bila sinonim političke korupcije i sukoba interesa. Međutim, Kukuriku koalicija vlastitim je kukavičlukom pri sankcioniranju sukoba interesa u vlastitim redovima – što bi javnost sigurno honorirala – olako izgubila moralnu superiornost koju je imala u trenutku dolaska na vlast. 

  Zbog svog zastrašujućeg korupcijskog iskustva tijekom tranzicije u Hrvatskoj bi trebalo proglasiti nultu toleranciju na sukob interesa i političku korupciju. Već i onaj tko je pod ozbiljnom sumnjom da je zloupotrijebio položaj morao bi ga napustiti, a to ne treba brkati s ukidanjem presumpcije nevinosti.

Riječ je o političkoj, a ne kaznenoj odgovornosti. Hrvatska politička elita, na žalost, nikad nije shvatila da je pitanje sukoba interesa zapravo pitanje integriteta politike. Stoga bi to pitanje trebalo biti iznad međustranačkih obračuna, budući da favoriziranje privatnog na štetu javnog u politici delegitimira ukupnu političku kastu.

Sukob interesa nema ni lijevi ni desni predznak, niti je rezerviran samo za jednu političku opciju. Naprotiv, riječ je samo o još jednom pokazatelju disfunkcionalnosti hrvatske demokracije i mučnom dokazu kako je to, na našu nesreću, i dalje osnovni modus operandi po kojem funkcionira svaka vlast na ovim prostorima.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.