Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. listopada 2019.
Komentar Denisa Romca

Komentar Zakašnjeli desant na Kulmerove dvore

Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 17. listopad 2017. u 11:50 2017-10-17T11:50:13+02:00

Je li doista moguće da je DORH dopustio da ga instrumentaliziraju Banski dvori? To je doista teška i mučna pomisao, ali DORH-u to ne bi bio prvi put, a Dinko Cvitan već je pristankom na odlazak s predsjednicom države u Rusiju pokazao da mu neovisnost institucije kojoj je na čelu nije na prvom mjestu

Eto, i to smo dočekali. Nakon mjeseci iščekivanja i postupnog nadraživanja javnosti, krenuli su na Gazdu i njegove prve suradnike. Akcija je izvedena kao spektakularan policijsko-istražiteljski desant u zoru na Todorićeve Kulmerove dvore, feudalnu rezidenciju koja je u zaštićenom području registrirana kao hotel, koje su policajci morali napustiti praznih ruku. Gazda je na vrijeme napustio Hrvatsku.

Jasno je, dakle, da velebna policijska akcija kasni najmanje nekoliko mjeseci. Teško je prijeći preko činjenice da su Todorić i njegovi najbliži suradnici proteklih mjeseci imali i više nego dovoljno vremena zametati tragove i uklanjati dokaze, pa i napustiti Hrvatsku, pripremajući se za ono što bi moglo uslijediti.

Za razliku od financijskog sloma talijanskog mliječnog diva Parmalata, koji je zapravo i otvoren spektakularnim uhićenjem njegova utemeljitelja i predsjednika Caliste Tanzija, naši su istražitelji u aferi Agrokor nastupili prilično benevolentno, pružajući Todoriću dovoljno vremena za prikrivanje tragova i povlačenje na pričuvni položaj.

U međuvremenu je Todorić osmislio i lansirao kampanju kojom se pokušava prikazati žrtvom političkog progona, i to žrtvom iste države bez čije aktivne potpore i suradnje – i to je jedan od najvećih apsurda ove priče – ne bi bilo ni Gazde ni njegove mega-kompanije. Agrokor je, dakako, nastao kao nacionalno-politički projekt.

I kakav onda smisao imaju sadašnja uhićenja, nakon toliko mjeseci, kada više ne postoje razlozi zbog kojih u pravilu pritvaraju osumnjičenike tijekom istrage, kako bi spriječili prikrivanje dokaza i utjecaj na svjedoke?

U ovom je trenutku nemoguće decidirano tvrditi da je dugo očekivana akcija realizirana baš sada kako bi prošlog tjedna osnovano parlamentarno povjerenstvo za Agrokor bilo ukinuto i prije nego što je počelo raditi, iako nekoliko detalja upućuje upravo na takav zaključak.

Najprije je HDZ prošlog tjedna nakon višemjesečnog odbijanja neočekivano blagonaklono prihvatio osnivanje tog povjerenstva, da se to i opozicijskim zastupnicima u povjerenstvu činilo sumnjivim. Ubrzo je stigao hladan tuš, jer su iz HDZ-a poručili da će povjerenstvo biti ukinuto čim krene DORH-ova istraga o Agrokoru.

Potom je u subotu održan tajnoviti sastanak u Banskim dvorima, na kojem je o krizi u Agrokoru raspravljao uži kabinet premijera Andreja Plenkovića. Na sastanku je bio i šef Sabora Jandroković, koji je odmah nakon sastanka sugerirao kako DORH uskoro kreće u akciju, na što ga je Todorić optužio da podriva stupove pravne države, jer odakle zna da će DORH pokrenuti istragu?

Je li doista moguće da je DORH dopustio da ga instrumentaliziraju Banski dvori? To je doista teška i mučna pomisao, ali DORH-u to ne bi bio prvi put, a Dinko Cvitan već je pristankom na odlazak s predsjednicom države u Rusiju pokazao da mu neovisnost institucije kojoj je na čelu nije na prvom mjestu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.