Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1n
Sutra: 7° 7° 1n
23. siječnja 2020.
Komentar Denisa Romca

Komentar Vrdoljak je uništio HNS

Foto Igor Soban / PIXSELL
Foto Igor Soban / PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 23. siječanj 2018. u 18:10 2018-01-23T18:10:05+01:00

U praksi se pokazalo da se HDZ uopće ne obazire na svog partnera. HDZ-ovci u kuloarima o Vrdoljaku i HNS-u govore s gađenjem. HDZ uopće ne zanima HNS i znaju da za njega nema spasa, videći u toj stranci jednokratnu pomoć za svoj ostanak na vlasti. I uopće ne misle da je loše to što će HNS nakon toga propasti, naprotiv. No, ključno je da HDZ uopće ne zanima to što Vrdoljak i HNS govore

Ivan Vrdoljak potpuno je u pravu. Naravno da Istanbulska konvencija nije toliko važna da on i njegova stranka zbog nje ruše Plenkovićevu vladu. Ali Vrdoljak ipak nije rekao punu istinu. Nijedno pitanje nije više toliko važno da bi Vrdoljak zbog njega rušio Vladu. To, dakako, nije ni Istanbulska konvencija, ali ni famozna reforma obrazovanja, premda Vrdoljak tvrdi da je ta reforma ona crvena linija zbog koje bi napustio Plenkovićevu vladu i zbog koje se, tobože, i odlučio na suradnju s HDZ-om. Više ne postoji razlog zbog kojeg bi Vrdoljakov HNS napustio Plenkovićevu Vladu.

I to je ključni smisao onog što smo čuli od Vrdoljaka u fascinantno razotkrivajućem intervjuu na televiziji N1. Jer Vrdoljak i HNS nakon lipanjskog dramatičnog preokreta jednostavno više nemaju kuda. Osuđeni su na HDZ, bez obzira na to što HDZ radio i kako vladao.

Sada se samo potvrdilo, doduše na pomalo drastičan i neuobičajen način, ono što smo znali. Političari u pravilu skrivaju ono što je Vrdoljak rekao naglas. Pokazao je svu svoju nemoć, potpuno se razgolitivši, no u njegovom slučaju to možda i nije bilo posve neočekivano. Jer Vrdoljak je ionako jedan od onih koji su razgolićeni i ogoljeni. I zato u ovom slučaju više nema što izgubiti.

U onom trenutku kada je HNS prošlog ljeta ušao u Vladu, znalo se da ta stranka u toj vladi neće ništa predstavljati. Kada jednom uđeš, onda je gotovo. Toga je itekako svjestan HDZ, HNS-ov »koalicijski partner«. Onda kada je HDZ uspio HNS nagovoriti na suradnju, u tom je trenutku to značilo da HNS više nema kuda, a stranka koja više nema opcija zapravo je politički mrtva. Ili kako je to nedavno pregnantno izrazio politički komentator Hrvatskog radija Miki Šikanjić, koji je zbog toga zamalo otpušten: Vrdoljak je politički mrtav, on je »politička lešina«.

Toga su u HDZ-u itekako svjesni. I zato – premda je u nekim drugim okolnostima HNS mogao biti svojevrsni liberalni korektiv nacionalističkom HDZ-u – HNS izgleda tako nemoćno i minorno u savezu s HDZ-om. U praksi se pokazalo da se HDZ uopće ne obazire na svog partnera. HDZ-ovci u kuloarima o Vrdoljaku i HNS-u govore s gađenjem. HDZ uopće ne zanima HNS i znaju da za njega nema spasa, videći u toj stranci jednokratnu pomoć za svoj ostanak na vlasti. I uopće ne misle da je loše to što će HNS nakon toga propasti, naprotiv. No, ključno je da HDZ uopće ne zanima to što Vrdoljak i HNS govore. Plenković dobro zna da nijedna njihova prijetnja nije ozbiljna. Jer ionako nemaju kuda. Osuđeni su na »koaliranje«. Zato njihove prijetnje, potpuno opravdano, i ne shvaćaju ozbiljno.

Njihov sadašnji status u koaliciji s HDZ-om bitno je slabiji u odnosu na položaj u Milanovićevoj koaliciji, i to ne samo zbog manjeg broja zastupnika. U prošloj koaliciji HNS je mogao imati autonoman stav, budući da je u to vrijeme ta stranka imala određeni ucjenjivački potencijal. Vrdoljak je tada mogao prijetiti Milanoviću da će se dogovoriti s HDZ-om, što sada ne može. Ponovna suradnja SDP-a i HNS-a, unatoč glavinjanju Bernardićeve stranke, ipak nije realna. HNS je osuđen na HDZ i više nema izbora. Ta će stranka, srećom, doživjeti potpuni slom na sljedećim izborima, koje Vrdoljak zato doživljava toliko katastrofično. No to je tako kada vam laž postane ključna agenda političkog djelovanja.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.