Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 6
Sutra: 11° 11° 6
17. veljače 2020.
Komentar Denisa Romca

kolumna U Plenkovićevoj Hrvatskoj ekstremno postaje normalno

Plenkovićeva čestitka ekstremističkom propagandistu toliko govori o današnjoj Hrvatskoj – Plenkovićevoj Hrvatskoj! – u kojoj ekstremno postaje normalno / Foto Denis LOVROVIĆ
Plenkovićeva čestitka ekstremističkom propagandistu toliko govori o današnjoj Hrvatskoj – Plenkovićevoj Hrvatskoj! – u kojoj ekstremno postaje normalno / Foto Denis LOVROVIĆ
Autor:
Objavljeno: 12. rujan 2017. u 13:35 2017-09-12T13:35:25+02:00

Bernardićeva čestitka Bujancu je skandalozna, no Plenkovićeva je normalna i očekivana, jer današnji HDZ, na čelu s Plenkovićem – a pogotovo predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović – pripadaju istom miljeu kao i Bujanec

Neupitno je da je formalni šef opozicije Bernardić svojom čestitkom Velimiru Bujancu, prononsiranom širitelju govora mržnje, napravio još jedan gaf, no što nam o našoj političkoj stvarnosti govori čestitka premijera Plenkovića tom istom Bujancu? I zašto se ta premijerska čestitka u javnosti uopće ne problematizira, iako je, barem kada je o općem interesu riječ, dugoročno poraznija od Bernardićeve?

Bernardićeva čestitka Bujancu je skandalozna, no Plenkovićeva je normalna i očekivana, jer današnji HDZ, na čelu s Plenkovićem – a pogotovo predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović – pripadaju istom miljeu kao i Bujanec. Da je doista umjereni proeuropski političar, koji se čuva bilo kakvih ekstrema, Plenković bi se ovaj put trebao zabrinuti, jer se javnost očito previše ne uzbuđuje zbog njegove bliskosti s ultradesničarskim provokatorom i osobom koja veliča ustaštvo, iz čega bi se onda moglo zaključiti da i o njemu misli slično. Plenković je, naime, posljednjih nekoliko godina dvaput nastupio u Bujančevoj emisiji, i to u vrijeme kada je ta emisija već postala otvorena tribina za veličanje ustaštva i političkog ekstremizma, a ovih je dana njegova vlada, tijekom pregovora o zloglasnoj ustaškoj ploči u Jasenovcu, dala legitimitet osobama poput Marka Skeje, koji otvoreno propagira svoja ustaška stremljenja.

Bernardić je, s druge strane, nepopravljivi politički diletant. Za razliku od svog prethodnika Milanovića, koji je također srdačno komunicirao s Josipom Klemmom, predvodnikom šatoraške pobune, pokušavajući ga nadigrati – iako se kasnije pokazalo da se dogodilo suprotno – Bernardić uopće ne shvaća u čemu je problem s njegovom čestitkom Bujancu. Bernardić, naime, za Bujanca najprije tvrdi da širi govor mržnje i zlo, a onda kaže da mu je uputio čestitku za vjenčanje, uopće ne shvaćajući kontradikciju svog čina. Bernardić očito ne shvaća to protuslovlje, što je jasno i iz njegove tvrdnje da mu je »žao ako su dvije kurtoazne riječi vezane isključivo uz njegovo vjenčanje pretvorene u slučaj«.

Zamislimo samo što bi se dogodilo u bilo kojoj zapadnoj članici Europske unije da neki istaknuti lijevo-liberalni političar čestita vjenčanje osobi poput Bujanca? Bio bi to prvorazredan društveni skandal, ali ne bismo trebali zanemariti činjenicu da bi u Europi bio skandal i da slično napravi i čelnik stranke kakvom se formalno smatra HDZ, umjerenom strankom desnog centra. Upravo nad tom činjenicom trebao bi se zamisliti premijer Plenković. Kako bi njemačka javnost reagirala da kancelarka Merkel čestita vjenčanje nekom njemačkom medijskom huškaču i ljubitelju nacista?

Bernardićev potez zato je neshvatljiv, pogotovo u kontekstu aktualne revitalizacije ustaštva u zemlji, no i Plenkovićeva čestitka ekstremističkom propagandistu toliko govori o današnjoj Hrvatskoj – Plenkovićevoj Hrvatskoj! – u kojoj ekstremno postaje normalno.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.