Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 18° 21° 2
23. lipnja 2018.
Komentar Denisa Romca

kolumna Trumpova Hrvatska

Donald Trump i Kolinda Grabar Kitarović / Foto REUTERS
Donald Trump i Kolinda Grabar Kitarović / Foto REUTERS
Autor:
Objavljeno: 11. srpanj 2017. u 19:41 2017-07-11T19:41:16+02:00

Dok se Europa okupljena oko francusko-njemačke osovine ovih dana napadno distancira od Trumpa, u kojem vidi prijetnju vlastitom opstanku, Hrvatska s ostalim zemljama višegradske Europe u njemu pronalazi istomišljenika i saveznika u svojoj ekskluzivno nacionalističkoj, protuimigrantskoj i neliberalnoj doktrini.

Nastavlja se ubrzano prestrojavanje Hrvatske među zemlje europske konzervativno-katoličke »uspravnice«. Nova šefica diplomacije Marija Pejčinović Burić sudjelovala je jučer na ministarskom zasjedanju Višegradske skupine u Budimpešti, asocijacije koja okuplja Mađarsku, Češku, Slovačku i Poljsku, vodeću zemlju »nove Europe«, koja je stalno u sukobu s Bruxellesom i s kojom je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović svejedno uspostavila specijalno partnerstvo.

Hrvatska predsjednica s poljskim predsjednikom Dudom priredila je prošlog tjedna topao doček Donaldu Trumpu u Varšavi, na summitu inicijative koja je u europskim medijima uglavnom shvaćena kao pokušaj razbijanja EU-a, sličnog Rumsfeldovom pokušaju podjele Europe na »novu« i »staru« iz 2003. godine. Američki je predsjednik u Varšavi pred ushićenim domaćinima stavio naglasak na »obitelj, domovinu i Boga«, što je upravo ono što su čelnici višegradske Europe, kojoj, kao pridružena članica, pripada i Hrvatska, htjeli čuti. Time je Trump simbolično pridonio aktualnom europskom razdoru, iako ne treba zanemariti ni njegovu trgovačku dimenziju.

Trump se, naime, ponaša poput trgovačkog putnika koji zastupa interese američkih proizvođača oružja i energetskih kompanija. Poljska je objavila da će od SAD-a kupiti raketne sisteme Patriot za nevjerojatnih 7,6 milijardi eura, za što je dobila Trumpovo obećanje da može računati da će je SAD braniti ako bude napadnuta, što je Trump propustio reći ostalim NATO saveznicima na nedavnom summitu u Bruxellesu.

Hrvatska, naravno, nije poput Poljske, gospodarski najsnažnije države višegradske Europe, ali da Hrvatska slijedi poljski primjer svjedoči današnji odlazak hrvatskog ministra obrane Damira Krstičevića u SAD. Krstičević već mjesecima lobira za kupovinu nove eskadrile borbenih zrakoplova, a u SAD-u će razgovarati o kupovini polovnih F-16, a posjetit će i Lockheed Martin, tvrtku koja proizvodi taj borbeni zrakoplov.

Iako se Trumpovi »oružani« poslovi u pravilu mjere desecima i stotinama milijardi, a ovdje se radi o stotinama milijuna, važna je poruka. Dok se Europa okupljena oko francusko-njemačke osovine ovih dana napadno distancira od Trumpa, u kojem vidi prijetnju vlastitom opstanku, Hrvatska s ostalim zemljama višegradske Europe u njemu pronalazi istomišljenika i saveznika u svojoj ekskluzivno nacionalističkoj, protuimigrantskoj i neliberalnoj doktrini. To je savezništvo na osobito sramotan način potvrđeno i prošlog petka, kada su 122 zemlje na zasjedanju Opće skupštine UN-a potpisale povijesni sporazum o zabrani nuklearnog oružja. Sporazum koji predstavlja civilizacijski iskorak bojkotirale su isključivo zemlje koje posjeduju nuklearno oružje i njihove saveznice, među njima i Hrvatska.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka