Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. listopada 2019.
Kolumna Denis Romca

kolumna Totalitarni sindrom Plenkovićevog HDZ-a

Dalija Orešković / Snimio Denis LOVROVIĆ
Dalija Orešković / Snimio Denis LOVROVIĆ
Autor:
Objavljeno: 20. veljača 2018. u 11:17 2018-02-20T11:17:35+01:00

Integritet državnih institucija nije u ovom slučaju u interesu HDZ-a, nego upravo suprotno. Jer što ako se virus Dalije Orešković proširi? Dovoljno je samo pogledati kako ovih dana pravobraniteljica Lora Vidović prkosi šefu policije Božinoviću. Zato je Plenkovićeva odluka, kolikogod bila štetna za društvo, logična i prilično očekivana. Njome Plenković svima poručuje što će im se dogoditi odvaže li se štitili integritet svojih institucija, a ne interese HDZ-a

Slučaj neizbora Dalije Orešković puno je više od još jedne štetne i pogrešne kadrovske odluke. Taj primjer  ponovno ukazuje na poraznu činjenicu da HDZ ni za milimetar ne odstupa od svog totalitarnog načela, prema kojem ta stranka mora imati pod kontrolom baš sve društvene institucije. I u njima isključivo svoje ljude.

HDZ vlast shvaća isključivo kao mogućnost da na položaje postavi svoje ljude. I to u sve važnije društvene institucije, kojima takva politiziranost ne samo škodi, nego i uništava njihovu vjerodostojnost i integritet.

To podjednako vrijedi kako za Maticu Hrvatsku i Društvo hrvatskih književnika, tako i za Nogometni savez i HGK.  Sve značajnije društvene institucije i organizacije u ovoj zemlji, ekonomske, kulturne ili sportske, moraju biti pod kontrolom »stožerne« stranke.

HDZ je u tome uvijek bio nepopustljiv i neumoljiv. To osobito vrijedi i za pravosuđe, javna poduzeća i druge javne sektore, poput obrazovanja i zdravstva. Pravosuđe bi po definiciji u demokraciji trebalo biti neovisno i depolitizirano, no ono je još od devedesetih plijen HDZ-a. Dva SDP-ova mandata, baš kao i ulazak Hrvatske u EU, u tom pogledu nisu donijela bitnije promjene.

HDZ ne podnosi autonomne institucije. I po tome se suštinski ne razlikuje od nekadašnjeg Saveza komunista. Upravo od Saveza komunista HDZ je naslijedio svoj totalitarni sindrom, unaprijedivši ga i prilagodivši ga formalnoj demokraciji, premda moramo biti iskreni i priznati da je taj sindrom u bivšem sustavu vremenom oslabio.

Potkraj osamdesetih, kako se približavao kraj tog sustava, totalitarni partijski stisak prilično je popustio, zbog čega će upravo te godine u novijoj povijesti Hrvatske ostati upamćene po najvećoj liberalizaciji i društvenoj emancipaciji. To je razdoblje snažne demokratizacije naprasno okončano dolaskom na vlast HDZ-a i njegove nacionalističke revolucije.

Uzurpacija  institucija – političkih, kulturnih, ekonomskih, sportskih... – jedno je od ključnih obilježja HDZ-a. Ta stranka uvijek postupa u skladu s tim totalitarnim načelom, pa čak i kada time škodi svojim kratkoročnim interesima. Tako je bilo i u ovom slučaju, budući da Dalija Orešković neprijeporno uživa veliku popularnost u javnosti i odluka o njezinom neizboru sigurno će naškoditi HDZ-u.

No radi se o prividnoj kontradikciji.  Orešković je s ostalim članovima povjerenstva stvorila u kratko vrijeme važnu instituciju praktično ni iz čega, dokazavši vlastitu nepristranost i integritet. Njezino je povjerenstvo, koje je ovlašteno sankcionirati sukob interesa kod dužnosnika, zadobilo iznimno povjerenje građana, što je prava rijetkost u okolnostima općeg pada povjerenja u institucije države.

No integritet državnih institucija nije u ovom slučaju u interesu HDZ-a, nego upravo suprotno. Jer što ako se virus Dalije Orešković proširi? Dovoljno je samo pogledati kako ovih dana pravobraniteljica Lora Vidović prkosi šefu policije Božinoviću. Zato je Plenkovićeva odluka, kolikogod bila štetna za društvo, logična i prilično očekivana. Njome Plenković svima poručuje što će im se dogoditi odvaže li se štitili integritet svojih institucija, a ne interese HDZ-a.  
 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.