Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
22. ožujka 2019.
Komentar Denisa Romca

kolumna Španjolska je izgubila Kataloniju

Kada je Madrid odlučio policijskom brutalnošću odgovoriti na građansko izjašnjavanje de facto se ponio kao okupacijska sila prema Kataloniji / Foto REUTERS
Kada je Madrid odlučio policijskom brutalnošću odgovoriti na građansko izjašnjavanje de facto se ponio kao okupacijska sila prema Kataloniji / Foto REUTERS
Autor:
Objavljeno: 3. listopad 2017. u 12:20 2017-10-03T12:20:35+02:00

Onog trena, naime, kada je Madrid odlučio policijskom brutalnošću odgovoriti na građansko izjašnjavanje, vlada Mariana Rajoya oprostila se od Katalonije. Policijske palice, gumeni meci i sjekire što su ih pripadnici španjolske policije koristili u nedjelju, ozlijedivši skoro tisuću građana, osnažit će katalonske secesioniste i ubrzati izlazak najbogatije pokrajine iz španjolske monarhije. Tim činom Madrid se de facto ponio kao okupacijska sila

Madrid nedvojbeno ima pravo osporavati legalnost katalonskog referenduma, s obzirom na činjenicu da je on proveden po zakonu kojeg je španjolski Ustavni sud poništio, pa je referendum formalno nezakonit i neustavan. No bez obzira na formalnu nezakonitost, ovaj će referendum polučiti sasvim konkretne posljedice jer posve je jasno da je Španjolska u nedjelju zauvijek izgubila Kataloniju. Ako ideja nezavisne Katalonije uoči referenduma možda i nije uživala većinsko povjerenje, nakon krvave nedjelje i to će se promijeniti. Ne znamo, naravno, hoće li Katalonci neovisnost proglasiti za dva dana ili dvije godine, ali već sada znamo da se radi o neopozivom procesu, koji će na koncu neumitno rezultirati secesijom.

Štoviše, trenutak u kojem je ovaj proces postao nezaustavljiv moguće je sasvim precizno odrediti. Onog trena, naime, kada je Madrid odlučio policijskom brutalnošću odgovoriti na građansko izjašnjavanje, vlada Mariana Rajoya oprostila se od Katalonije. Policijske palice, gumeni meci i sjekire što su ih pripadnici španjolske policije koristili u nedjelju, ozlijedivši skoro tisuću građana, osnažit će katalonske secesioniste i ubrzati izlazak najbogatije pokrajine iz španjolske monarhije.

Tim činom Madrid se de facto ponio kao okupacijska sila. Centralna je vlast, podsjetimo, iz ostalih dijelova Španjolske u Kataloniju uputila pripadnike postrojbe Guardia Civil, koja je zapravo vojna postrojba s policijskim ovlastima, što je mnogim starijim Kataloncima otvorilo bolne stare rane, s obzirom na to da je upravo taj dio zemlje najdulje odolijevao Francovim fašističkim snagama.

Takva brutalna reakcija Madrida na prvi je pogled apsurdna, jer znamo da su miroljubivost i izbjegavanje nasilja konstanta katalonskog pokreta za neovisnost, za razliku od, primjerice, baskijskog, no zapravo je riječ o logičnom koraku, jer Madrid već sedam godina, od početka spora oko katalonskog statuta o autonomiji, koji je naposljetku i doveo do referenduma, ustrajno odbija dijalog s Barcelonom o povećanju kulturne i ekonomske autonomije.

Nasilan odgovor centralne vlasti na miroljubivo izjašnjavanje građana ujedno predstavlja trenutak u kojem ovaj problem postaje ne samo unutarnje pitanje Španjolske, nego cijele Europske unije. Kao što se referendumsko izjašnjavanje zahvaljujući neprimjerenoj i prekomjernoj reakciji španjolske policije pretvorilo u protestno glasanje, tako je i ovaj problem postao pitanje poštovanja temeljnih demokratskih vrijednosti unutar EU-a. Stoga je nedjeljna šutnja Europe o događajima u Barceloni i Kataloniji apsolutno sramotna, baš kao i jučerašnja reakcija Europske komisije. Propustivši izravno osuditi policijsko nasilje nad europskim građanima, Komisija je samo načelno poručila da »nasilje ne smije biti instrument politike«, ali se pritom usprotivila »podjelama i fragmentaciji«, jasno dajući na znanje na čijoj je strani.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka