Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 24° 1
Sutra: 17° 21° 1
24. travnja 2018.
Zlu ne trebalo Denisa Romca

kolumna Slovenija zbog arbitraže sprema diplomaciju, a Hrvatska policiju i vojsku

Borut Pahor / Snimio Davor Kovačević / Nl arhiva
Borut Pahor / Snimio Davor Kovačević / Nl arhiva
Autor:
Objavljeno: 16. lipanj 2017. u 18:51 2017-06-16T18:51:00+02:00

Prema medijskim izvješćima, jedan brod hrvatske obalne straže – a riječ je o dijelu HV-a, što daje posebnu dimenziju – premješten je iz Rijeke u Umag. Razlog je isključivo skorašnja »obrana« Piranskog zaljeva nakon objave arbitražne odluke

Bilo bi, naravno, pretjerano reći da je Davor Ivo Stier pobjegao sa svoje ministarske funkcije zbog skore objave arbitražne odluke, kako su to u prvi mah pomislili diplomati u Ljubljani. Iako njegovi razlozi i motivi najvjerojatnije ipak leže drugdje, činjenica je da je Stier napustio čelnu diplomatsku poziciju u presudnom trenutku, uoči najveće oluje, koja se očekuje objavom dugoočekivane odluke.

Kontroverzna odluka – o tome nema nikakve dvojbe – dodatno će zaoštriti ionako napete odnose Zagreba i Ljubljane, što se  dalo vidjeti i u politizaciji svih mogućih pitanja u posljednje vrijeme, poput nedavne posve nepotrebne svađe oko provedbe schengenske uredbe o sistematskim kontrolama na graničnim prijelazima.

Ključ problema krije se u činjenici da je Hrvatska u ljeto 2015.  istupila iz arbitražnog postupka nakon arbitražnog skandala, nakon što su objavljene snimke o nelegalnom lobiranju slovenskog arbitra i agentice, očekujući da će se kompromitirani arbitražni sud samoraspustiti. Arbitražni sud, međutim, suprotno hrvatskim očekivanjima, odlučio je nastaviti rad do donošenja konačne odluke, unatoč činjenici da Hrvatska ne sudjeluje u procesu i neće priznati njegov ishod. Slovenija, naravno, snažno podržava arbitražu nadajući se povoljnoj odluci i tvrdeći da će arbitražna odluka biti obvezujuća za sve, pa i za Hrvatsku.

U prvoj fazi nakon objave arbitražne odluke diplomacija će odigrati ključnu ulogu. Slovenska diplomacija, primjerice, već mjesecima intenzivno lobira za svoje viđenje ovog spora, pokušavajući na svoju stranu pridobiti sve ključne europske i globalne aktere.

Slovenski dužnosnici doslovno svaki svoj susret sa stranim diplomatima i državnicima koriste za lobiranje, iako s različitim uspjehom. Tako je nedavno čelnik slovenskog parlamenta Milan Brglez kod pape Franje tražio pomoć pri provedbi arbitražne odluke, s obzirom na ulogu koju je Sveta stolica imala i prilikom sklapanja arbitražnog sporazuma, a u Vatikanu su Brglezu jasno dali do znanja da se u ovom slučaju ne žele svrstavati.

Slično je postupio i poljski predsjednik Andrzej Duda prilikom nedavnog posjeta Ljubljani. Premda je njegov domaćin Borut Pahor kazao da Slovenija očekuje da sve zemlje »podrže međunarodno pravo« i »poštuju odluke međunarodnih sudova«, Duda je Pahoru uzvratio da se Poljska ne namjerava miješati u ovaj spor i da će podržati svako rješenje s kojim će se složiti obje strane. Na temelju ovih primjera ne treba odmah zaključiti da je Ljubljana neuspješna u svom lobiranju, jer ima dovoljno suprotnih primjera, poput nedavnog slučaja  austrijskog predsjednika Alexandera Van der Bellena, koji je prilikom posjeta Pahoru, a referirajući se na arbitražni spor, kazao da odluke sudova svi moraju poštovati.

Sve to svjedoči da se Slovenija mjesecima marljivo priprema za razdoblje nakon objave arbitražne odluke, koju će pokušati implementirati svim dostupnim sredstvima, a vjerojatno i nediplomatskim potezima, premda joj zasad ništa ne jamči konačan uspjeh. Za razliku od Slovenije, na hrvatskoj strani nije bilo moguće detektirati veću diplomatsku aktivnost kada je riječ o ovom problemu, što je svakako odgovornost odlazećeg ministra Stiera, u čijem mandatu rješavanje ovog problema nije pomaknuto niti za milimetar, kao, uostalom, ni u mandatu njegova prethodnika Kovača.

Štoviše, Stierovom ostavkom došlo je do neočekivane smjene u sjedištu hrvatske diplomacije, i to u presudnom trenutku kada je riječ o arbitražnom sporu, dok na slovenskoj strani svjedočimo o obrnutom procesu.

Novi državni tajnik u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova ovih je dana postao Iztok Mirošič, jedan od najboljih slovenskih diplomata, čija se nova dužnost dovodi u izravnu vezu sa skorom objavom arbitražne odluke.

No ako možda i zaostaje kada je riječ o diplomaciji, Hrvatska nimalo ne oklijeva kada se radi o tvrdoj sili. Slovenski ribari ponovno javljaju o stalnim susretima s hrvatskim policijskim brodovima u Piranskom zaljevu.

Nedavno je u Splitu porinut prvi vojni brod nakon 16 godina, i to upravo za potrebe obalne straže. Prema medijskim izvješćima, jedan brod hrvatske obalne straže – a riječ je o dijelu Hrvatske vojske, što ovome daje posebnu dimenziju – premješten je iz Rijeke u Umag. Razlog je isključivo skorašnja »obrana« Piranskog zaljeva nakon objave arbitražne odluke, kolikogod bilo apsurdno tu obranu svesti isključivo na vojne pripreme.  

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka