Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 13° 13° 1
16. prosinca 2019.
Zlu ne trebalo Denisa Romca

Sjedinjene države Zapada: Euroamerika

Foto Reuters
Foto Reuters
Autor:
Objavljeno: 15. veljača 2013. u 13:50 2013-02-15T13:50:34+01:00

Čini se da su i u Washingtonu shvatili da je slabljenje transatlantskog savezništva – skovanog u Drugom svjetskom ratu i učvršćenog u Hladnom ratu – naškodilo i Americi i Europi, a koristilo najvećoj zapadnoj suparnici Kini, koju su analitičari dosad redovito proglašavali pobjednicom u geopolitičkoj bitki za 21. stoljeće. 

Iako iznenađujuće ambiciozan projekt transatlantske zone slobodne trgovine potječe još iz vremena američkog predsjednika Billa Clintona, objava Josea Manuela Barrosa i Baracka Obame kako SAD i EU za nekoliko mjeseci počinju komplicirane pregovore o trgovinskom partnerstvu odjeknula je poput groma iz vedra neba. 

   Udaljavanje Amerike od Europe traje godinama. Washington je svoju pažnju usmjerio prema Pacifiku i rastućim azijskim silama, ponajprije Kini. Europa, stara američka saveznica, osjećala se zanemarenom. S pravom, jer upravo su Europljani s najviše entuzijazma dočekali Obaminu pobjedu 2008. godine. 

   No čini se da su i u Washingtonu shvatili da je slabljenje transatlantskog savezništva – skovanog u Drugom svjetskom ratu i učvršćenog u Hladnom ratu – naškodilo i Americi i Europi, a koristilo najvećoj zapadnoj suparnici Kini, koju su analitičari dosad redovito proglašavali pobjednicom u geopolitičkoj bitki za 21. stoljeće. 

   Međutim, Amerika i Europa odlučile su odgovoriti na izazov. 

  Ovdje uopće nije riječ o apstraktnom sukobu! Radi se o bespoštednoj gospodarskoj konfrontaciji dva političko-ekonomska sustava – i dva suprotstavljena sustava vrijednosti – čije posljedice svakodnevno osjećamo na vlastitoj koži. Azijski amalgam autoritarnog državnog kapitalizma nemilosrdno eksploatira dječji rad, ne priznaje radnička prava i ne dopušta sindikalno organiziranje radnika. U Kini radnici rade u ropskim uvjetima, u tvornicama što podsjećaju na zatvore. Globalizacija i famozna borba za konkurentnost dovela je do toga da su posljedično na Zapadu, pa i u Hrvatskoj, ugrožena sva prava i standardi što ih je radnički pokret izborio u protekla dva stoljeća. I kada se činilo da je za Zapad bitka izgubljena, objavljen je plan za stvaranje gospodarskog savezništva koje će se prostirati od Kalifornije do Crnoga mora, što možda predstavlja onu prijelomnicu koja uspostavlja novu ravnotežu između Zapada i Istoka. 

   Obnova transatlantskog savezništva, ali na novim temeljima, dokazuje da Zapad još ima snage za strateške, dalekosežne odluke. Vanjska politika danas je isključivo gospodarska politika. Stvaranjem zajedničke zone slobodne trgovine, koja će se zvati TAFTA, dvije najznačajnije gospodarske sile svijeta, Europa i Amerika, postaju još snažnije. Sporazumom koji bi trebao biti ispregovaran do 2015. nastat će najveće područje slobodne trgovine na svijetu! Europa i Amerika zajedno proizvode skoro polovicu svjetskog BDP-a, a na teritoriju nove gospodarske asocijacije živi 800 milijuna ljudi ili 12 posto svjetske populacije. 

  No pregovori neće biti lagani. Najteže će biti usuglasiti različita pravila, posebice na području hrane i poljoprivrede, pri čemu će na vidjelo izaći brojne kulturne i povijesne razlike. Europa je na brojnim područjima uspostavila najviše standarde na svijetu i neće ih biti lako uskladiti s Amerikom, zemljom u kojoj se sloboda nošenja oružja smatra najvećim postignućem i koja usto sebe smatra »odabranom« nacijom, predodređenom da vodi svijet. 

   Međutim, Stari i Novi svijet nemaju izbora. Ukidanje carinskih i drugih barijera trebalo bi ponovno pokrenuti posustalo američko i europsko gospodarstvo – pa i hrvatsko, što će ovisiti o veličini naše razmjene s Europom i Amerikom – donoseći jednoj i drugoj strani stotine milijardi dolara/eura godišnje, kao i desetke tisuća novih radnih mjesta. 

   Bitka za 21. stoljeće možda još nije izgubljena.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.