Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 24° 4n
Sutra: 14° 18° 13
21. lipnja 2018.
Zlu ne trebalo Denisa Romca

kolumna Sarajevo i Ljubljana skupa protiv Plenkovića

Foto Marko Lukunić / PIXSELL
Foto Marko Lukunić / PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 1. rujan 2017. u 12:19 2017-09-01T12:19:19+02:00

Iz Sarajeva prijete Hrvatskoj napuštanjem sporazuma o granici između Hrvatske i BiH i proglašavanjem »suverenih prava BiH prema Konvenciji o pravu mora«, znakovito se pozivajući na odluku arbitraže o razgraničenju Hrvatske i Slovenije na moru, iako Hrvatska tu odluku ne priznaje

Dok premijer Plenković pokušava umiriti javnost poručujući da izgradnja Pelješkog mosta ide dalje, baš kao i dijalog sa Sarajevom i Slovenijom, Ljubljana i Sarajevo zaoštravaju svoju retoriku prema Banskim dvorima.

Iz Sarajeva prijete Hrvatskoj napuštanjem sporazuma o granici između Hrvatske i BiH i proglašavanjem »suverenih prava BiH prema Konvenciji o pravu mora«, znakovito se pozivajući na odluku arbitraže o razgraničenju Hrvatske i Slovenije na moru, iako Hrvatska tu odluku ne priznaje.

Slične prijetnje stižu i iz Slovenije. Premijer Cerar, frustriran hrvatskim odbijanjem implementacije arbitražne odluke, još oklijeva s dolaskom u Zagreb na razgovor s Plenkovićem, koji pak ne želi pristati na razgovor isključivo o implementaciji odluke arbitraže, na čemu inzistira Cerar

Slovenski premijer istodobno poručuje da mu je strpljenje pri kraju i da će, u slučaju hrvatskog odbijanja implementacije, »odlučno djelovati«. Upravo je Cerar prije nekoliko tjedana u početku odbijao radikalne ideje svog šefa diplomacije Erjavca, koji je od prvog dana zauzeo militantan stav prema Hrvatskoj. Erjavec je pak inzistirao da Ljubljana prijavi Zagreb Bruxellesu zbog nepoštivanja međunarodnog prava, zahtijevajući da Bruxelles i protiv Hrvatske pokrene postupak zbog nepoštivanja temeljnih vrijednosti EU, kakav vodi protiv Poljske.

I kao što vidimo, Cerar je postupno usvojio stav svog šefa diplomacije, koji savjetuje Cerara da uopće ne ide u Zagreb, tvrdeći da je teritorij što ga je arbitražni sud dodijelio Sloveniji pod hrvatskom »okupacijom«. Razloge različitog pristupa Cerara i Erjavca prema Hrvatskoj možemo pronaći u očitom pokušaju primjene modela dobrog i lošeg policajca, ali i u činjenici da arbitražni spor postaje vruća tema kampanje uoči jesenskih predsjedničkih izbora. Zato je Erjavec postao novi jastreb slovenske politike prema Hrvatskoj i zato mu Cerar pokušava parirati, ne želeći dopustiti da Erjavec u potpunosti preuzme inicijativu. To osobito ne može podnijeti predsjednik Pahor, koji se bori za još jedan mandat i koji je baš ovih dana uskrsnuo sa svojim »tajnim planom« za implementaciju arbitražne odluke. Pahorov »tajni plan«, u to se možemo kladiti, više je usmjeren na spašavanje njegove predsjedničke kampanje nego arbitraže, što još jednom upućuje na zaključak da je inače obećavajuća arbitražna odluka, koja je uz više razuma i odgovornosti doista mogla označiti kraj ovom dugom i napornom sporu, postala predmetom jeftinog i politikantskog nadmetanja u Sloveniji.

Sve to, međutim, neće spriječiti Cerara da zagorča život Plenkoviću. U slučaju da Zagreb ne napravi korak prema prihvaćanju arbitražne odluke, a to je sigurno, Cerar će pojačavati pritisak na Hrvatsku. I to ne samo iz Ljubljane, nego i iz Sarajeva, pa i Beograda, koji također imaju otvorena pitanja s Hrvatskom. Štoviše, čini se kao da Ljubljana suptilno upravlja recentnim potezima Sarajeva, a djelomice i Beograda, prema Zagrebu, o čemu najbolje svjedoči i aktualno intenziviranje pritiska Sarajeva u vezi s gradnjom Pelješkog mosta, što Hrvatskoj može prouzročiti puno više problema nego što Plenković želi priznati.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka