Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
23. rujna 2019.
Komentar Denisa Romca

Komentar Sa svima u svađi

Hrvatska strana mora pronaći rješenje koje neće predstavljati ni izravno ni neizravno priznanje arbitražne odluke, a to podrazumijeva dogovor s Ljubljanom
Hrvatska strana mora pronaći rješenje koje neće predstavljati ni izravno ni neizravno priznanje arbitražne odluke, a to podrazumijeva dogovor s Ljubljanom
Autor:
Objavljeno: 30. siječanj 2018. u 17:58 2018-01-30T17:58:05+01:00

Hrvatska strana mora pronaći rješenje koje neće predstavljati ni izravno ni neizravno priznanje arbitražne odluke, no takvo rješenje podrazumijeva dogovor s Ljubljanom, iako je jasno da aktualne vladajuće garniture u Zagrebu i Ljubljani u ovom trenutku za takvo rješenje nemaju hrabrosti i odlučnosti

Slovenske su kazne, baš kao što je i najavljeno, jučer stigle u Savudriju. Slovenija je realizirala svoju prijetnju da će kažnjavati hrvatske ribare koje zatekne u »slovenskom moru«. Savudrijskim ribarima nedavno je u Zagrebu rečeno da i dalje ribare kao što su ribarili dosad, na istim mjestima kao i prije. U Zagrebu su im obećali da će ih zaštititi od slovenske policije i ribarske inspekcije. Kako će ih zaštititi nisu im objasnili, niti je ribare to previše zanimalo.

Savudrijski ribari svoje su kazne odmah predali djelatniku MUP-a, baš kao što je i dogovoreno. Savudrijskim i umaškim ribarima rečeno je da će se država za njih pobrinuti, odnosno da će ih »neutralizirati«. Bit će zanimljivo pratiti kako će ih to točno »neutralizirati«? Jer ako ih država podmiri u ime ribara, time će indirektno priznati arbitražnu odluku i slovenski suverenitet u spornom dijelu Piranskog zaljeva.

Hrvatska strana mora pronaći rješenje koje neće predstavljati ni izravno ni neizravno priznanje arbitražne odluke, no takvo rješenje podrazumijeva dogovor s Ljubljanom, iako je jasno da aktualne vladajuće garniture u Zagrebu i Ljubljani u ovom trenutku za takvo rješenje nemaju hrabrosti i odlučnosti.

Ako u Zagrebu doista smatraju da je granica na sredini Piranskog zaljeva, kao što su i kazali savudrijskim ribarima, poručivši im da mogu ribariti do crte sredine, zašto onda Hrvatska ne tuži Sloveniju sudu zbog kršenja granične crte? Ne bi li to bilo logično, a ne da Slovenija zbog istog problema najavljuje tužbu protiv Hrvatske?

Ali ne, u Zagrebu očito misle da će problem riješiti diplomatskim notama i prepucavanjem s Ljubljanom. Da stvar bude gora, Zagreb se istog vikenda upustio i u diplomatsko nadmudrivanje sa Srbijom, uputivši diplomatsku notu Srbiji zbog izjava šefa srpske diplomacije Ivice Dačića na otvorenju izložbe o Jasenovcu, koju je Beograd organizirao u sjedištu UN-a u New Yorku.

Naravno da ovdje ne želimo reći da Dačićeve izjave nisu skandalozne i da zaključak Zagreba da Srbija nastavlja sa zloupotrebom i manipuliranjem žrtvama Jasenovca u dnevnopolitičke svrhe ne stoji. Naravno da je odvratno i u svakom smislu nedopustivo, kako politički, tako i moralno, kada Miloševićev glasnogovornik Dačić otvara izložbu o stravičnim endehazijskim zločinima, istodobno čineći sve da zamrači svoju epizodu u zločinima devedesetih godina.

No ima li Zagreb u ovom slučaju pravo držati prodike Beogradu? Dok hrvatske vlasti optužuju Beograd za manipulacije, Plenkovićeva vlada sponzorira revizioniste koji osporavaju zločinački i genocidni karakter jasenovačkog konc-logora, pokušavajući ga prikazati kao svojevrsno prihvatilište za protivnike režima, a ne masovno gubilište.

Hiperprodukcijom zapravo falš nota Zagreb šalje o sebi pogrešnu poruku. Ispada kao da je Hrvatska sa svima u svađi, dok istodobno cijela srpska vlada u četvrtak stiže u Ljubljanu na zajedničku sjednicu srpske i slovenske vlade. Cerar i Ana Brnabić za istim stolom. Kad dođe na red Hrvatska zaključak će biti: svi mogu surađivati, osim svadljive i prgave Hrvatske, s kojom nitko ne može izaći na kraj. A upravo je to poruka koju o Hrvatskoj žele poslati Ljubljana i Beograd. Uz pomoć Zagreba, u tome i uspijevaju.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.