Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
23. veljače 2019.
Komentar Denisa Romca

kolumna SDP na produžnoj nastavi

Snimio D. Kovačević
Snimio D. Kovačević
Autor:
Objavljeno: 11. listopad 2017. u 17:49 2017-10-11T17:49:43+02:00

Perverzno je, naime, što Bauk i Bačić zajednički objavljuju kako je postignut dogovor, kao da je riječ o partnerskom dogovoru, a ne rezultatu pritiska i političke ucjene.

Dogovor SDP-a i HDZ-a o istražnom povjerenstvu za Agrokor nedvosmislena je politička pobjeda SDP-a, i to prva u mandatu Davora Bernardića, iako i jedna i druga strana izbjegavaju takvu interpretaciju. Šef HDZ-ova zastupničkog kluba Branko Bačić tvrdi da HDZ nije popustio i da su u ovom slučaju pobijedili »svi«, te da nema pobjednika i poraženih. Pa ipak, samo naivni vjeruju da je HDZ dobrovoljno pristao na ovo povjerenstvo. Agrokor je epicentar svih nevolja s kojima se HDZ-ova vlada suočava ove, a vjerojatno i idućih godina. Riječ je o pitanju svih pitanja, problemu bez čijeg raspetljavanja Hrvatska ne može naprijed. SDP-ov zahtjev za istražno povjerenstvo – uz zahtjev za opoziv Zdravka Marića – jedini su primjer ozbiljnog opozicijskog djelovanja SDP-a posljednjih mjeseci, iako je ta stranka i jednu i drugu priliku uglavnom prokockala. Bernardić je tijekom rasprave o Marićevoj sudbini patetičnim govorom nepotrebno skrenuo pozornost na pitanje vlastite sposobnosti, a u vezi s povjerenstvom za Agrokor najprije je uvjetovao izbor ustavnih sudaca osnivanjem povjerenstva, da bi se onda prepao vlastitog »ultimatuma« i »ucjene« i od njih odustao, a potom se još jednom predomislio.

Ucjene i ultimatumi, naravno, nisu rijetkost u politici. U zadnjoj godini svog mandata Barack Obama je predložio da liberal Merrick Garland zamijeni preminulog vrhovnog suca Antonina Scaliju, no republikanci koji imaju većinu u Senatu blokirali su Obamin prijedlog mjesecima, sve do promjene vlasti u Bijeloj kući. Naposljetku je Trump na Scalijino mjesto predložio konzervativca Neila Gorsucha. Senatska blokada Obaminog prijedloga predstavljala je ultimatum, bila je presedanska, no i to je ponekad sredstvo političke borbe.

SDP, međutim, kao da ne zna što bi sa svojom pobjedom. Perverzno je, naime, što Bauk i Bačić zajednički objavljuju kako je postignut dogovor, kao da je riječ o partnerskom dogovoru, a ne rezultatu pritiska i političke ucjene. Bernardić se trebao obratiti javnosti i kazati da je HDZ napokon popustio, prihvativši ono što je mjesecima uporno odbijao. Činjenica je da se HDZ slomio tek pod SDP-ovim ultimatumom. Jer kad bi HDZ pristao na istražno povjerenstvo da je SDP u srpnju pristao izabrati ustavne suce bez povjerenstva? Nikad, naravno.

Osnivanjem ovog povjerenstva SDP-ovci ipak dobivaju priliku za produžnu nastavu nakon što su pali na prvoj, Bernardićevoj godini. SDP povjerenstvom za Agrokor dobiva platformu za otvaranje pravih pitanja, od kojih mogu profitirati i partija i Hrvatska. Kako se dogodio nastanak takvog monstruma nad kojim nitko nije imao nadzor, sve dok nije krahirao? Bezbroj alarma upozoravalo je da nešto nije u redu, ali nitko nije reagirao. Oni koji su trebali reagirati, a nisu – poput Hanfe, HNB-a, Ministarstva financija i drugih institucija – sada će morati objasniti zašto su šutjeli. Opet sve ovisi o SDP-u. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
UKLJUČITE SE I VI ZA BOLJE OBRAZOVANJE!
Započela je modernizacija strukovnog obrazovanja na dobrobit učenika i gospodarstva Republike Hrvatske!

UKLJUČITE SE I VI ZA BOLJE OBRAZOVANJE!