Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 15° 1
Sutra: 15° 15° 1
25. ožujka 2019.
Zlu ne trebalo Denisa Romca

Komentar Razvlašćivanje Plenkovića

Foto D. Kovačević
Foto D. Kovačević
Autor:
Objavljeno: 1. lipanj 2018. u 20:15 2018-06-01T20:15:09+02:00

Radi se o osveti fundamentalističkih udruga bliskih vrhu Katoličke crkve zbog Plenkovićeve neočekivane odluke da ratificira Istanbulsku konvenciju. Političar koji je pokazao da teško donosi odluke sada je u krajnje nezavidnoj situaciji

Iako su se prvotne najave prema kojima su organizatori referendumske kampanje za promjenu izbornog sustava prikupili čak 450 tisuća potpisa jučer pokazale netočnima, jer je za oba referendumska pitanja prikupljeno tek oko 490 tisuća potpisa, što je malo više od zakonskog minimuma, Željka Markić napravila je velik korak prema ispunjenju svog ključnog cilja. Taj je cilj ni manje ni više nego potpuno političko razvlašćivanje premijera Plenkovića, kojemu Markić ovim referendumom želi oduzeti presudnu polugu političke moći, a to je odlučivanje o tome tko će ući u Sabor.

Bez te poluge Plenković, baš kao i njegov pandan u SDP-u, postaje tigar od papira. Jer ako prođe odredba prema kojoj će isključivo birači preferencijalnim glasovima odlučivati o tome tko će ući u Sabor, stranački šefovi više neće moći svojevoljno kreirati saborske klubove poslušnika, niti će manjim trgovačkim strankama moći nuditi ulazak u Sabor na svojim listama.

Iako se to na načelnoj razini može činiti demokratski, kao što se, uostalom, i ova inicijativa stalno poziva na javni interes, iza nje se zapravo krije neposredan interes isključivo Željke Markić i nekolicine fundamentalističkih udruga, koje ovime dobivaju vrijedan alat kojim će moći utjecati na to tko će s HDZ-ove liste biti izabran u Sabor. Kako taj alat funkcionira mogli smo vidjeti na prošlim izborima u slučaju izbornog uspjeha Brune Esih na listi HDZ-a. Iako je bila na 11. mjestu na listi HDZ-a u prvoj izbornoj jedinici, sa skoro 10.500 osvojenih preferencijalnih glasova Bruna Esih uspjela je ući u Sabor, i to zahvaljujući mobilizaciji birača koji dijele njezine konzervativne vrijednosti, a takvih je u HDZ-u jako puno.

Na prošlim izborima birači su imali pravo na jedan preferencijalni glas, uz prag od 10 posto, dok bi prema prijedlogu o kojem bi građani mogli odlučivati na referendumu birači imali tri preferencijalna glasa. To pak znači da bi se kandidati birali isključivo temeljem broja osvojenih preferencijalnih glasova, a ukinuo bi se i sadašnji prag od 10 posto. Zbog toga redoslijed na listama o kojem odlučuje Plenković postaje potpuno nebitan, jer o svemu odlučuju birači. A preko njih i Željka Markić.

Riječ je o krucijalnoj odredbi u najvažnijem referendumskom pitanju, zbog kojeg je Željka Markić sve ovo i pokrenula. Sve druge predložene promjene – smanjenje broja zastupnika i broja zastupnika nacionalnih manjina, usklađivanje broja zastupnika s brojem birača, smanjenje izbornog praga, dopisno ili elektronsko glasanje, kao i smanjenje prava zastupnika nacionalnih manjina – manje su važne od odredbe kojom Željka Markić želi razvlastiti Plenkovića. Štoviše, odredba kojom se predlaže da se zastupnicima manjina oduzme pravo odlučivanja o povjerenju vladi i proračunu poslužila je kao svojevrsni mamac za mobilizaciju antisrpski nastrojenih birača, najprije prilikom prikupljanja potpisa za raspisivanje, a sutra na referendumu, čime ne želimo umanjiti važnost ovog pitanja. Takav zaključak nameće se i iz činjenice da su organizatori referenduma, i sami svjesni činjenice da to smanjenje prava zastupnika nacionalnih manjina vjerojatno neće proći ustavnu provjeru, to pitanje izdvojili u zasebno pitanje.

Za to su pitanje odvojeno prikupljani potpisi, kako zbog proglašavanja tog pitanja neustavnim ne bi propalo i prvo pitanje, a time i cijela referendumska inicijativa. Ovo pitanje izazvalo je veliku pozornost, a njime se otvoreno računa na antisrpski resantiman jednog dijela hrvatskih birača, no Željka Markić spremna je žrtvovati ovo pitanje za svoj ključni cilj – slabljenje Andreja Plenkovića. Jer u slučaju da naknadna provjera pokaže da su potpisi autentični i da Ustavni sud odobri ovako predložena referendumska pitanja, ili barem prvo pitanje koje se tiče promjene izbornog sustava, Plenković će se suočiti s novim udarom, koji će zasigurno pokušati iskoristiti njegovi brojni unutarstranački protivnici, a koji vjerojatno ni sada ne stoje skrštenih ruku kada je riječ o ovoj inicijativi.

Unatoč vjerojatnom utjecaju moćnih Plenkovićevih oponenata u HDZ-u, ovdje je ipak riječ o pokušaju Plenkovićevog političkog uništenja u režiji moćne Željke Markić. Iako je zasad odlično odradio svoj posao, formalni koordinator inicijative Zvonimir Troskot u ovoj je priči, kao neposredan izvršitelj Željke Markić, zapravo nebitan. Možemo reći kako je ovdje posrijedi svojevrsna politička osveta šefice udruge »U ime obitelji« neposlušnom premijeru, koji je odbio provoditi politiku konzervativnih krugova i Crkve, koji nisu ni sudjelovali na izborima, a žele upravljati vladajućom strankom i Vladom. Naravno, radi se o osveti fundamentalističkih udruga bliskih vrhu Katoličke crkve zbog Plenkovićeve neočekivane odluke da ratificira Istanbulsku konvenciju. No sve to dodatno slabi ionako oslabljenu Plenkovićevu poziciju unutar HDZ-a.

Političar koji je pokazao da teško donosi odluke sada je u krajnje nezavidnoj situaciji. Plenković mora brzo odlučiti hoće li se pokušati obraniti demontažom svojih unutarstranačkih protivnika. Ili bi se vrlo brzo mogao naći u situaciji da više neće imati što braniti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka