Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 1
Sutra: 5° 5° 1
20. siječnja 2019.
Komentar Denisa Romca

kolumna Putin jedva čeka doći u Hrvatsku

Kolinda Grabar-Kitarović i Vladimir Putin / Foto REUTERS
Kolinda Grabar-Kitarović i Vladimir Putin / Foto REUTERS
Autor:
Objavljeno: 27. ožujak 2018. u 20:51 2018-03-27T20:51:52+02:00

Hrvatska se zato sada našla u procjepu, koji na vanjskom planu simbolizira sve dublji jaz između Europe i Rusije, a na unutarnjem sve veću udaljenost i nekoordiniranost Markova trga i Pantovčaka, pogotovo kada je riječ o važnim, strateškim odlukama, u kakve spada i politika prema Rusiji

Zabluda je da Hrvatska kao članica Europske unije istodobno ne može održati relativno dobre odnose s Rusijom, unatoč hladnoratovskoj atmosferi koja vlada u odnosima između Bruxellesa i Moskve. Za to je, međutim, potrebna diplomatska vještina i koordiniranost vanjskopolitičkih aktera, a to Hrvatskoj nedostaje.

Primjeri više članica EU-a i NATO-a, koje su protekle četiri godine očuvali dobre odnose s Kremljom, iako je EU 2014. godine nametnuo Rusiji stroge sankcije zbog ruske aneksije Krima i intervencije na istoku Ukrajine, to potvrđuju. Među tim zemljama najglasnije su Austrija i Grčka, ali među njima su i hrvatske susjedne Italija, Slovenija i Mađarska, koje su zbog svojih ekonomskih i energetskih interesa cijelo vrijeme održavale normalnu komunikaciju s Moskvom. Hrvatska je tako jučer odlučila protjerati jednog ruskog diplomata, dok se Slovenija od takvog koraka suzdržava.

Ruski čelnik Vladimir Putin vješto je koristio »ruku spasa« iz tih zemalja kako bi pokazao da Europa ipak nije tako jedinstvena kada je riječ o politici prema Moskvi. Putin je, primjerice, redovito prihvaćao pozive da posjeti te zemlje, pa čak i ako se radilo o »pijetetnom i privatnom« posjetu, kako su u Sloveniji okarakterizirali Putinovo sudjelovanje na komemoraciji stradanja ruskih zarobljenika u Prvom svjetskom ratu kod Ruske kapelice na Vršiču, ili Putinovom dolasku na svjetsko prvenstvo u džudu prošle godine u Mađarskoj.

Zato s pravom možemo očekivati da će Putin sa zadovoljstvom prihvatiti i poziv predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da posjeti Hrvatsku, pogotovo u trenutku kada su mu vrata u većini europskih prijestolnica zatvorena. Situaciju u kojoj se zbog tog poziva zatekla Hrvatska dodatno komplicira činjenica da su se čelnici članica EU-a, među njima i premijer Plenković, u petak suglasili da poduzmu dodatne kaznene mjere protiv Rusije, koju Velika Britanija optužuje za napad u Salisburyju.

Hrvatska se zato sada našla u procjepu, koji na vanjskom planu simbolizira sve dublji jaz između Europe i Rusije, a na unutarnjem sve veću udaljenost i nekoordiniranost Markova trga i Pantovčaka, pogotovo kada je riječ o važnim, strateškim odlukama, u kakve spada i politika prema Rusiji.

Zato Hrvatska, kada je riječ o Rusiji i incidentu u Salisburyju – baš kao što je to ovih dana podvukao i premijer Plenković – treba pokazati solidarnost prema Velikoj Britaniji, svojoj saveznici u NATO-u i EU-u, ali isto tako mora voditi računa o realnim vanjskopolitičkim odnosima. No pritom mora imati na umu još jednu važnu činjenicu. Vjerodostojna vanjska politika, pa i politika prema Rusiji, mora biti utemeljena na činjenicama, a ni europskoj, a pogotovo hrvatskoj javnosti, još nije predstavljen nijedan dokaz da Rusija doista stoji iza incidenta u Salisburyju.

Ne znamo što je britanski veleposlanik u Hrvatskoj Andrew Dalgleish jučer kazao hrvatskim dužnosnicima u Banskim dvorima, niti znamo kakve je informacije i dokaze s njima podijelio. koje je došao upoznati s informacijama o napadu na ruskog špijuna u Engleskoj. Ne znamo na temelju čega su točno europski čelnici u petak u Bruxellesu podržali ocjenu britanske premijerke Therese May da je za napad bojnim otrovom u Salisburyju »vrlo vjerojatno« odgovorna Rusija. Zasad sigurno znamo samo to da je premijerka May vrlo vješto iskoristila ovaj slučaj kako bi skrenula pozornost svoje javnosti s katastrofe zvane Brexit, ali i olakšala zaključenje brakorazvodne parnice s Bruxellesom.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka