Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 27° 1
Sutra: 28° 30° 2
19. lipnja 2018.
Komentar Denisa Romca

Komentar Protupožarna hajka i histerija

Foto: D. ŠKOMRLJ
Foto: D. ŠKOMRLJ
Autor:
Objavljeno: 23. kolovoz 2017. u 15:10 2017-08-23T15:10:51+02:00

 Inkvizicijska atmosfera traži brze odgovore. I brze krivce. Lakše je povjerovati da je problem u tajanstvenim piromanima – pa čak i kad ih pronađu u nestašnim klincima koji su slučajno srpske nacionalnosti – nego u golemim zapuštenim površinama, neobrađenom zemljištu, neodržavanim šumama i putovima 

S obzirom na mizernu razinu naše političke i opće društvene kulture, zapravo i nije neobično što se kod nas borba protiv požara opet pretvara u bjesomučnu hajku protiv navodnih neprijatelja Hrvatske, utjelovljenih u piromanima. Iako se to i ne mora uvijek naglas izgovoriti, u svakom je trenutku itekako jasno tko su ti neprijatelji: mrzitelji Hrvatske, Jugoslaveni i, dakako, Srbi. I u vrijeme nedavne vatrene katastrofe kod Splita to je pitanje stalno visjelo u zraku, iako nije tako jasno izrečeno kao sada, kada su požari izbili u šibenskom i zadarskom zaleđu, na područjima na kojima žive ili su živjeli Srbi. Sada, naime, nema više nikakve sumnje da je vatra namjerno potpaljena, a znamo i tko su krivci.

Histeričnu atmosferu hajke i linča dodatno potpaljuju brojni mediji i televizijski voditelji, prenoseći neprovjerene i emotivne istupe građana, osobito u ugroženim područjima. »Čudno je kako je preko noći odjednom buknulo«, kaže sugovornica u izvještaju jedne komercijalne televizije, na što joj reporter spremno uzvraća: »Mislite li da su požari namjerno izazvani?«. Na takvo pitanje, naravno, postoji samo jedan odgovor: »Bez ikakve sumnje!«.

Slične izjave i sugestivne tvrdnje – »Ako to nije potpaljeno, onda ja ne znam što jest« – prenose se kao činjenice, premda je u tom trenutku riječ o neprovjerenim i nedokazanim tvrdnjama, bez obzira na to što će se naknadno možda pokazati da neki požari doista jesu podmetnuti. Tako se ponašaju sve naše komercijalne televizije, kao i javni televizijski servis, koji se osobito upro dokazati da su požari podmetnuti, pa i onda kada sugovornici i stručnjaci to uvjerenje nisu bili spremni podijeliti i potvrditi.

Bilo je tragikomično gledati očitu razočaranost izvjestitelja koji su cijelog dana slavodobitno javljali o pronađenim »ampulama s fosforom«, u kojima su vidjeli krunski dokaz paranoične teze Davora Domazeta Loše o požarima kao sredstvu specijalnog rata protiv Hrvatske, sve dok ih nije poklopio ministar policije Božinović, rekavši kako nije riječ o ampulama s fosforom, nego o – dječjoj igri. I to o igri koja se igra na globalnoj razini, i u kojoj igrači u ampulama ostavljaju poruke jedni drugima, no ovdje su se u igru umiješali nepozvani igrači.

Histerija i hajka nisu primjereno okružje za racionalne zaključke. Inkvizicijska atmosfera traži brze odgovore. I brze krivce. Lakše je povjerovati da je problem u tajanstvenim piromanima – pa čak i kad ih pronađu u nestašnim klincima koji su slučajno srpske nacionalnosti – nego u golemim zapuštenim površinama, neobrađenom zemljištu, neodržavanim šumama i putovima. Dakle, u nama samima. Među onima koji danas traže brzu pravdu i osvetu su i oni koji su bili spremni zažmiriti pred činjenicom da je i u njihovo ime svojedobno potpaljena trećina Hrvatske, naravno bez ikakve kazne i posljedica.

Zato somnambulne teorije o tajanstvenim dušmanima koji požarima vode asimetrični rat protiv Hrvatske – rat bez vojnika, bez bojišnice i bez bitke – želeći osvojiti ono što nisu uspjeli osvojiti u pravom ratu, kod lakovjernih imaju neusporedivo bolju prođu od svih racionalnih objašnjenja. Racionalna i razumna objašnjenja, naime, u iracionalnoj atmosferi zvuče tako nevjerojatno i nerealno. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka