Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1
Sutra: 6° 6° 1
18. siječnja 2020.
Komentar Denisa Romca

kolumna Plenković se plaši biskupa

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 15. prosinac 2017. u 19:23 2017-12-15T19:23:15+01:00

Biskupi su tako samo još jednom potvrdili da žele utjecati na sustav odgoja i obrazovanja, koji očito predstavlja  njihovo strateško bojište, što samo po sebi ne odudara od ponašanja crkve i u drugim, posebice u »katoličkim« državama. Ovdje je glavni problem naš premijer koji se štetnom utjecaju biskupa ne zna, a možda i ne želi oduprijeti. Plenković se očito boji biskupa

Malo što dočarava modus operandi Plenkovićeve Vlade kao odnos prema blokiranoj kurikularnoj reformi. Ta je reforma, doduše, bila blokirana i u trenutku kada je Plenković preuzeo Banske dvore, no  blokirana je i danas, iako je Plenković premijer dulje od godinu dana. Deblokada te reforme bila je glavni motiv kojim je HNS opravdao svoj ulazak u vladu, iako je kurikularna reforma i dalje blokirana.

Riječ je o HNS-ovu, ali i Plenkovićevom paradoksu. Blaženka Divjak postala je ministrica navodno isključivo zbog kurikularne reforme, premda je premijer Plenković kasnije odbio postaviti ministricu na čelo Posebnog stručnog povjerenstva (PSP), ključnog za provedbu reforme, i na čelo tog povjerenstva postavio sebe.

Ta je odluka posve u skladu s Plenkovićevim poimanjem kompromisa. Premijer će, naime, tolerirati ministricu Divjak, ali joj neće dopustiti da radi svoj posao, pokušavajući tobože pomiriti one koji žele provedbu reforme i koji to ne žele.

Tako je nakon višemjesečnog odugovlačenja Plenković konačno donio samo na prvi pogled kontradiktornu odluku, prema kojoj će i Jasminka Buljan Culej, bivša čelnica Ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu (ERS) – koja je u vrijeme ministra Barišića aktivno provodila njezinu blokadu – sada kao članica PSP-a odlučivati o izboru svog nasljednika!?

Buljan Culej, podsjetimo, na čelu ERS-a naslijedila je Borisa Jokića, pobijedivši na natječaju u sumnjivim okolnostima. Ministrica Divjak svojedobno je poručila da neće surađivati ni s Dijanom Vican, tadašnjom šeficom PSP-a, a ni s Buljan Culej, koja je inače bliska konzervativnim katoličkim udrugama, koje u reformi obrazovanja vide idealnu priliku za nametanje svojih fundamentalističkih nazora cijelom društvu.

Ministričin stav očito je u koliziji s Plenkovićevim poimanjem kompromisa, s obzirom na to da je upravo premijer još u kolovozu poručio da Vican odlično radi svoj posao, a sada je u ključno povjerenstvo za provedbu reforme uključio osobu koja, iako je već imala svoju priliku, nije napravila apsolutno ništa za kurikularnu reformu.

Nakon izbora Buljan Culej ministrica više nema izbora: morat će s njom surađivati ili će morati priznati poraz i otići. Premijer je očito namjerno odlučio otežati poziciju svojoj ministrici, dovodeći je u ponižavajuću situaciju, pogotovo zbog činjenice da ministrica unaprijed uopće nije znala koga će premijer imenovati u PSP.

Svojim je potezom Plenković ponovno pokazao da mu je važnije jalovo ekvilibriranje između različitih i međusobno suprotstavljenih skupina nego donošenje hrabrih odluka, koje se nikad ne mogu svidjeti svima.

Time je zbog politikantstva svjesno žrtvovao jednu važnu reformu, a sigurno nije slučajno što je premijer svoju odluku donio samo nekoliko dana nakon što su hrvatski biskupi u nevjerojatnom obraćanju naciji poručili da se u školama prevelik naglasak stavlja na informatiku, a ne na vjeronauk i druge predmete u kojima je zastupljen »identitetski značaj«.

Biskupi su tako samo još jednom potvrdili da žele utjecati na sustav odgoja i obrazovanja, koji očito predstavlja  njihovo strateško bojište, što samo po sebi ne odudara od ponašanja crkve i u drugim, posebice u »katoličkim« državama. Ovdje je glavni problem naš premijer koji se štetnom utjecaju biskupa ne zna, a možda i ne želi oduprijeti. Plenković se očito boji biskupa.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.