Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 4
Sutra: 9° 9° 4
26. ožujka 2019.
Zlu ne trebalo Denisa Romca

Plenković podcijenio HDZ, ali i Hrvatsku

Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL
Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 22. svibanj 2018. u 15:55 2018-05-22T15:55:41+02:00

Odgovoran političar morao bi objasniti što se to pogrešno dogodilo u postupku nastanka i implementacije lex Agrokor, a ne sugerirati kako je, uz neke sitnice, sve zapravo bilo u redu

Premijer Plenković doveo je HDZ u krajnje nezavidnu situaciju. Još se nije dogodilo da HDZ mora plaćati političku cijenu za nešto u čemu, zapravo, uopće nije neposredno sudjelovao. Prema svemu što zasad znamo, naime, nema nikakve naznake da su HDZ-ovci participirali u podjeli kolača u Agrokoru. Stoga i ne čudi toliki bijes hadezeovaca na račun premijera Plenkovića: afera Hotmail nanijela im je golemu političku štetu, a da pritom sami hadezeovci za sebe nisu izvukli nikakvu korist.

A to je ravno čudu. Premda mnogi aktualnu aferu uspoređuju s aferom Fimi media, u jednom se detalju te dvije afere suštinski razlikuju. Dok je HDZ organski povezan s aferom Fimi media, zbog čega se našao i na optuženičkoj klupi, u događajima oko Agrokora HDZ nije igrao bitniju ulogu. Premijer je ovaj problem prepustio Martini Dalić, koja od 2014. godine nije članica HDZ-a. Dalić je rješavanje problema Agrokora povjerila konzultantima i financijskim stručnjacima, koji su iskoristili trenutak u kojem im se činilo da je, zbog spašavanja gospodarstva, sve dopušteno.

Premda u ovom trenutku pouzdano znamo da je i premijer Plenković kontrolirao cijeli proces u i oko Agrokora, nema nikakvih dokaza da su u HDZ-u uopće znali kako je točno pisan lex Agrokor i kako je funkcionirala skupina Borg, a kamoli da bi neki novac iz Agrokora stigao i do HDZ-a. No, hadezeovci se sada svejedno moraju opravdavati zbog optužbi za korupciju, iako s tim, osim odgovornosti na razini vlade, imaju malo neposredne veze. Zamislimo samo kakva je zbrka sada u glavama hadezeovaca. Ovaj put nisu uzeli nikakav novac, a ipak ih se sumnjiči za korupciju. U vrijeme Fimi medije dio novca barem je stigao do stranačke blagajne na Trgu žrtava fašizma. U aferi Hotmail, međutim, na račun HDZ-a sjela je samo politička šteta.

Plenković je pritom podcijenio čak i vlastitu stranku, kolikogod neki možda mislili da HDZ nije moguće dovoljno podcijeniti, s obzirom na to da nas iskustvo uči da je riječ o društvu koje je puno toga kadro progutati samo da bude na vlasti. Ali podcjenjivanje HDZ-a nije ništa u odnosu na Plenkovićevo podcjenjivanje javnosti.

Nakon što je objavio da je s Martinom Dalić odlučio da ona podnese ostavku – premda bi ostavka trebala biti autonoman čin osobe koja podnosi ostavku – premijer Plenković uopće nije smatrao da javnosti treba objasniti zašto je ministrica Dalić morala otići. Odgovoran političar morao bi objasniti što se to pogrešno dogodilo u postupku nastanka i implementacije lex Agrokor, a ne sugerirati kako je, uz neke sitnice, sve zapravo bilo u redu. Premijer koji shvaća posljedice ove afere morao bi pokazati da razumije što je pošlo krivo, jer bi to značilo da je naučio lekciju i izvukao pouku.

Ništa od toga ovdje se nije dogodilo. Premda je ministrica Dalić morala otići, premijer uvjerava kako je i dalje sve u redu. Zato se postavlja pitanje zašto je ministrica Dalić uopće morala otići. Jer ako je riječ samo o percepciji, kao što je tvrdila, onda bi već sada morao odstupiti i Plenković. Percepcija u njegovom slučaju ne razlikuje se bitno od percepcije u slučaju Martine Dalić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka