Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
16. prosinca 2019.
Komentar Denisa Romca

kolumna Plenković kroči Karamarkovim stopama

Nitko ne želi koalirati s »proeuropskim« Plenkovićem osim Milorada Pupovca / Foto Tomislav Miletić/PIXSELL
Nitko ne želi koalirati s »proeuropskim« Plenkovićem osim Milorada Pupovca / Foto Tomislav Miletić/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 30. svibanj 2017. u 13:12 2017-05-30T13:12:09+02:00

Čovjek koji se u nacionalnu politiku vratio s položaja europarlamentarca, i na kojeg u Bruxellesu gledaju kao na spasitelja, ostao je u Hrvatskoj potpuno sam. Nitko ne želi koalirati s »proeuropskim« Plenkovićem, ne računajući manjinske zastupnike predvođene Miloradom Pupovcem, koji ujedno i jedini javno brani takvu suradnju

Najprije je Plenković vladajuću većinu preslagivao – ili rekonfigurirao, kako on to voli reći, želeći izbjeći neugodnu paralelu s neuspješnim Karamarkovim preslagivanjem – s HNS-om. Iz HDZ-a su uporno puštali spinove kako je stranka Ivana Vrdoljaka na korak od ulaska u koaliciju s Plenkovićevom strankom, samo što Vrdoljak još ne zna kako tu odluku iskomunicirati članstvu i javnosti. I nije da se to ne bi dogodilo da se pitalo samo Vrdoljaka, ali otpor toj suradnji unutar HNS-a ipak je bio prejak. HNS-ova Anka Mrak Taritaš, popularna kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba, recimo, zaprijetila je napuštanjem stranke u slučaju koaliranja s HDZ-om.

Zatim je iz HDZ-a stigao novi spin prema kojem će Plenkovićevu većinu spašavati Beljakov HSS, ali onda je i to demantirano. U jednom se trenutku čak počelo govoriti i o velikoj koaliciji, što je bio siguran znak da je neke počeo obuzimati očaj. Naposljetku su se u ulozi Plenkovićevih »spasitelja« pojavili Hreljini umirovljenici, inače SDP-ovi partneri, ali su i oni to opovrgnuli.

Što iz toga možemo zaključiti? Premijer Plenković potjerao je Most iz svoje koalicije s tolikom samouvjerenošću da se odmah nametnuo zaključak da već ima nove partnere, što je, uostalom, tvrdio i sam Plenković. No, pokazalo se da to nije istina.

Ne možemo, naravno, znati što će se događati poslije drugog kruga lokalnih izbora, ali u ovom se trenutku čini da nitko ne želi u koaliciju s HDZ-om, kao da je ta stranka kužna. Čovjek koji se u nacionalnu politiku vratio s položaja europarlamentarca, i na kojeg u Bruxellesu gledaju kao na spasitelja, ostao je u Hrvatskoj potpuno sam. Nitko ne želi koalirati s »proeuropskim« Plenkovićem, ne računajući manjinske zastupnike predvođene Miloradom Pupovcem, koji ujedno i jedini javno brani takvu suradnju.

Moguće je, naravno, da će neki stranački čelnici zaboraviti ono što govore danas i da će promijeniti mišljenje. Izvjesno je, također, da će Plenković naposljetku ipak nekako sklepati većinu od 76 ili 77 zastupnika. Međutim, prilično je izvjesno i da će se raditi o mučno sastavljenoj većini koja će se sastojati isključivo od stranačkih otpadnika i sitnih trgovaca. Sve ozbiljnije stranke, koje imaju određenu težinu na političkoj pozornici i koje vode računa o svom ugledu, od takvog aranžmana zasad bježe kao vrag od tamjana.

I to je najporaznija činjenica za Plenkovića. Skoro godinu dana od njegovog preuzimanja HDZ-a, percepcija Plenkovićevog HDZ-a zapravo se jako malo razlikuje od percepcije Karamarkovog HDZ-a. Kao što nitko nije želio s Karamarkom, danas nitko ne želi s Plenkovićem. Zato je ovdje riječ o njegovom porazu, bez obzira na to kako će se priča o preslagivanju – ili rekonfiguraciji – na koncu završiti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.