Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. studenoga 2019.
Komentar Denisa Romca

kolumna Pahorova lekcija Kolindi

Kolinda Grabar-Kitarović i Borut Pahor / Foto REUTERS
Kolinda Grabar-Kitarović i Borut Pahor / Foto REUTERS
Autor:
Objavljeno: 24. listopad 2017. u 19:11 2017-10-24T19:11:59+02:00

Kada je prije nekoliko dana jedna skupina slovenskih intelektualaca lijeve provenijencije kritizirala Pahorovu politiku nezamjeranja i njegovu poziciju »onoga koji povezuje ljude«, skoro sve što su prigovorili Pahoru moglo bi se odnositi i na našu predsjednicu. I Grabar-Kitarović je, baš kao i Pahor, doduše na svoj specifičan način, dramatično profanizirala i estradizirala predsjedničku funkciju, svodeći je na jeftinu samopromociju

Iako je aktualni slovenski predsjednik Borut Pahor s 47 posto glasova relativni pobjednik predsjedničkih izbora, njegov rezultat zapravo je razočaravajući s obzirom na to da Pahor u pet godina mandata nije radio nikakav ozbiljniji posao osim što je bio u permanentnoj kampanji za osvajanje drugog mandata.

Takav dojam pojačava činjenica da je Pahor na suprotnoj strani imao uglavnom kandidate iz druge političke lige ili potpune političke autsajdere, za koje je bilo teško pretpostaviti da će ugroziti Pahorovo osvajanje mandata već u prvom krugu. To su, uostalom, najavljivale i sve predizborne ankete, pa čak i anketa koju je odmah po zatvaranju birališta objavila Slovenska televizija, tvrdeći da će Pahor glatko pobijediti s 56 posto glasova, dok su glavnom Pahorovom suparniku, do jučer malo poznatom gradonačelniku Kamnika i komičaru Marjanu Šarecu, prognozirali osvajanje 22 posto glasova. Pokazalo se, međutim, da su ankete precijenile Pahora za najmanje osam ili devet posto, a podcijenile Šareca za nekoliko postotaka.

Pahorova prednost u odnosu na Šareca teško je dostižna, premda valja imati na umu da se u drugom izbornom krugu karte uvijek dijele ispočetka, a onda je sve moguće. To osobito vrijedi u Sloveniji, u kojoj je na predsjedničkim izborima 2007. Danilo Türk u drugom krugu neočekivano pobijedio Lojzeta Peterlea, pobjednika prvog kruga, ali i 2012., kada je upravo Pahor – premda nije bilo prošlo ni godinu dana od njegova ponižavajućeg prijevremenog napuštanja premijerske funkcije – neočekivano pobijedio Türka.

Ključan Pahorov problem krije se u ograničenjima ne samo njegove pomalo infantilne kampanje, koja se svela na pješačenje Slovenijom i populističko ulizivanje biračima, nego i cijele političke platforme. Nakon što je na premijerskoj funkciji iskazao svu svoju nesposobnost i nedoraslost, Pahor se kao predsjednik države klonio svega što bi mu moglo ugroziti reizbor, očajnički se želeći dopasti desnim biračima, iako je na prvim izborima pobijedio kao kandidat ljevice. Glavna politička poruka s kojom je pobijedio i prije pet godina ostala je nepromijenjena i temelji se na geslu »Zajedno«, i po tome je vrlo sličan hrvatskoj kolegici Kolindi Grabar-Kitarović, koja također propagira nacionalno zajedništvo kao svoju glavnu političku mantru.

Kada je prije nekoliko dana jedna skupina slovenskih intelektualaca lijeve provenijencije kritizirala Pahorovu politiku nezamjeranja i njegovu poziciju »onoga koji povezuje ljude«, skoro sve što su prigovorili Pahoru moglo bi se odnositi i na našu predsjednicu. I Grabar-Kitarović je, baš kao i Pahor, doduše na svoj specifičan način, dramatično profanizirala i estradizirala predsjedničku funkciju, svodeći je na jeftinu samopromociju.

Zato rasplet prvog kruga slovenskih predsjedničkih izbora predstavlja lekciju i za Hrvatsku. Predsjednička dužnost trebala bi biti više od pukog glavinjanja po zemlji ili izvan nje, od ulagivanja biračima i propovijedanja lažnog zajedništva. Političko djelovanje trebalo bi podrazumijevati borbu za vrijednosti i ideje, i to bi trebalo biti važnije od pukog političkog preživljavanja. To se ne odnosi samo na predsjedničku, nego i na druge političke funkcije u zemlji, pogotovo one najviše. Politika koja ne otvara bitna pitanja i koja bježi od »svega što nas dijeli« apsurdna je i besmislena.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.