Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 2° 6
Sutra: 2° 2° 6
21. siječnja 2019.
Uvodnik Denisa Romca

kolumna Nova vlada unaprijed osuđena na neuspjeh

Foto D. KOVAČEVIĆ
Foto D. KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 22. prosinac 2015. u 14:35 2015-12-22T14:35:52+01:00

Što je apsurdnije: Tomislav Karamarko koji, pozivajući se na moralne skrupule, patetično tvrdi da ne želi sudjelovati u »raspodjeli ratnog plijena« ili Zoran Milanović koji Božu Petrova pokušava uvjeriti da je upravo on pravi partner s kojim treba sklopiti buduću koaliciju, pardon suradnju? Je li, dakle, bizarnije Karamarkovo pozivanje na poštenje ili pak Milanovićevo uvjeravanje da će biti pouzdan i konstruktivan suradnik budućem premijeru, a koji sigurno neće biti Milanović?

Treba li vjerovati Milanoviću da se pomirio s time da više neće biti premijer, iako je još prije koji dan uvjeravao kako jedino on i Karamarko imaju legitimitet za premijersku poziciju? Što reći o čovjeku koji sebe smatra moralno superiornim, a onda napravi takav salto mortale kojim je u trenu okrenuo leđa svemu što je do jučer govorio, samo da bi se ponovno dočepao vlasti?

Milanović bi, kažu, trebao postati predsjednik Sabora. Možete li zamisliti kako bi izgledala saborska zasjedanja pod ravnanjem političara koji je dosad pokazivao isključivo neograničenu bahatost i aroganciju, dok upravo ta pozicija zahtijeva iznimno strpljenje i toleranciju? Kako bi, dakle, funkcionirao »hram demokracije« pod Milanovićem, koji bi kao šef Sabora trebao osigurati kulturnu i civiliziranu raspravu kako bi se čuo glas svih parlamentarnih stranaka i zastupnika, izravno izabranih predstavnika naroda? I što misliti o takvom političkom aranžmanu i onima koji su ga kadri smisliti?

Znači li to da će onaj koji je do jučer uživao u praktično apsolutnoj vlasti sada navodno odjednom biti spreman zadovoljiti se rezervnom pozicijom u Saboru? I da će prepustiti uzde izvršne vlasti, iako upravo Milanović izvršnu vlast – što je dosad nebrojeno puta pokazao – smatra jedinom pravom vlašću, dok na sve druge demokratske institucije, od parlamenta pa nadalje, gleda s visine?

U to mogu povjerovati samo oni koji su spremni povjerovati i da HDZ ne želi sudjelovati u raspodjeli fotelja, iako je riječ o stranci koja, nakon četiri suhe godine u opoziciji, doslovce umire od gladi za vlašću. I oni koje je uvjerila najprije Karamarkova skrušena obrana vlastita digniteta, da bi onda potom, nimalo dostojanstveno, Karamarko iz najtežeg oružja ponovno opalio po »nenarodnoj vlasti« i onima koji ne vole Hrvatsku.

Bez obzira kako će se završiti ova apsurdna situacija, sve ono što se događalo poslije izbora potvrđuje diletantizam i Karamarka i Milanovića, da i ne spominjemo nevjerojatno glavinjanje neobične družine iz Mosta, koja se zatekla u situaciji kojoj očito nije dorasla, pokazavši se u mnogim stvarima gorom i od HDZ-a i SDP-a. No, svi glavni akteri ovog procesa odgovorni su što se poslijeizborna bitka koja je u demokraciji barem podjednako važna kao i izborna pretvorila u parapolitički vašar u kojem je dopušteno nekažnjeno lagati, varati i krasti. Čak i ako bude nove vlade Mosta i koalicije Hrvatska raste, vlada koja počiva na laži i nepovjerenju unaprijed je osuđena na neuspjeh.

Hrvatska je očito spremna za nove izbore. Iako ni novi izbori ne jamče promjenu, demokracija zasad ne poznaje bolje rješenje za izlaz iz ove slijepe ulice.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka