Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 18° 1
Sutra: 18° 18° 1
25. ožujka 2019.
Komentar Denisa Romca

kolumna Nova ljevica rođena je u Zagrebu

 Danijela Dolenec i Tomislav Tomašević / Foto Darko JELINEK
Danijela Dolenec i Tomislav Tomašević / Foto Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 23. svibanj 2017. u 19:35 2017-05-23T19:35:26+02:00

Jedina prava novost ovih lokalnih izbora je pojava liste Zagreb je naš, kojom je nakon klerikalnog Mosta i nihilističkog Živog zida napokon stvorena progresivna antisistemska politička alternativa, premda je upitno hoće li model koji je uspio u Zagrebu biti moguće prenijeti na nacionalnu razinu. No, i ovaj uspjeh nove ljevice u Zagrebu razlog je za opravdanu glavobolju u SDP-u

I nakon ovih izbora sve su ocjene dopuštene, budući da je za svaku ocjenu moguće pronaći opravdanje u izbornim rezultatima. Ipak strši potpuni debakl HDZ-a u Zagrebu, koji će imati najmanje dvije važne posljedice za premijera Plenkovića. Premda je HDZ-ov rezultat tek nešto lošiji od rezultata te stranke prije četiri godine, ovaj će put biti teško izbjeći pitanje izravne Plenkovićeve odgovornosti za potop u Zagrebu, kao i problem otuđenosti Plenkovićeva vodstva od stranačke baze.

Druga važna posljedica za Plenkovića tiče se početka stvaranja »nove nacionalne platforme«, kako je uspjeh liste Brune Esih u Zagrebu nazvao njezin pokretač i HDZ-ov otpadnik Zlatko Hasanbegović. Riječ je o novom nacionalnom projektu na desnici, koji će nakon relativnog uspjeha u Zagrebu sigurno postati samosvjesniji, pa i u odnosu prema HDZ-u. Iako će Hasanbegović i Esih u Saboru i dalje vjerojatno podržavati Plenkovićevu vladu, ta potpora više neće biti bezuvjetna, što će Plenkoviću stvarati dodatne probleme.

Time će se ponovno otvoriti pitanje pogrešne Plenkovićeve procjene što odmah nakon izbacivanja Mosta iz Vlade nije raspisao izbore. Sad će tu pogrešku pokušati kompenzirati što duljim održavanjem većine, no što dulje u tome bude uspijevao, veću će cijenu platiti na sljedećim izborima, jer će održavanje takve većine predstavljati sve teži teret za Plenkovića.

Ni na drugoj strani nemaju osobitih razloga za slavlje, bez obzira na odličan rezultat SDP-a u Rijeci, iako je čelnik SDP-a Davor Bernardić preksinoć održao pobjednički govor. U situaciji kada je HDZ opterećen brojnim problemima i političkom krizom u koju je drugi put u godinu dana sunovratio zemlju, od velike stranke ipak bismo očekivali nešto više od pukog čekanja da se vlast HDZ-a uruši sama od sebe. I u takvoj situaciji opozicija mora odraditi svoj posao.

Eventualan uspjeh Anke Mrak Taritaš u drugom krugu protiv Bandića, premda nije riječ o izvornoj kandidatkinji SDP-a, donekle bi ublažio gorak dojam na Iblerovom trgu nakon ovih izbora, kao što bi nezadovoljstvo u HDZ-u amortizirala pobjeda Andre Krstulovića Opare u Splitu, iako je i jedno i drugo malo vjerojatno.

Most je, unatoč suprotnim medijskim interpretacijama, na lokalnim izborima zapravo prošao vrlo solidno, definitivno se etabliravši kao treća politička snaga u zemlji, i to samostalno, bez ikakve pomoći drugih stranaka. Jedina prava novost ovih lokalnih izbora je pojava liste Zagreb je naš, kojom je nakon klerikalnog Mosta i nihilističkog Živog zida napokon stvorena progresivna antisistemska politička alternativa, premda je upitno hoće li model koji je uspio u Zagrebu biti moguće prenijeti na nacionalnu razinu. No, i ovaj uspjeh nove ljevice u Zagrebu razlog je za opravdanu glavobolju u SDP-u.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka