Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 15° 4n
Sutra: 15° 15° 4n
15. listopada 2019.
Zlu ne trebalo Denisa Romca

kolumna Međunarodna zajednica u BiH više ne djeluje

foto: Reuters
foto: Reuters
Autor:
Objavljeno: 13. siječanj 2017. u 17:58 2017-01-13T17:58:38+01:00

Europa više nema energije za BiH, baš kao ni NATO i Sjedinjene Američke Države, koje su digle ruke od ovog problema još u vrijeme odlazećeg predsjednika Obame, a dolaskom Donalda Trumpa stvari će se samo dodatno pogoršavati

Malošto tako drastično oslikava nemoć onoga što smo naučili nazivati međunarodnom zajednicom, a osobito Europske unije kao ključnog aktera unutar te međunarodne zajednice, kao ovotjedna provokativna banjalučka proslava Dana Republike Srpske, koju je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnom i nelegalnom. BiH je još uvijek, barem formalnopravno, jedinstvena i cjelovita država, i jasno je da se ovdje radi upravo o Dodikovom izazovu tom jedinstvu i cjelovitosti, i to najvećem od konca rata u BiH, koji je, kao što znamo, okončan mirovnim sporazumom u Daytonu. Prema tom sporazumu, Republika Srpska je autonoman entitet u jedinstvenoj i cjelovitoj BiH, koji je trebao jamčiti ravnopravnost Srba u zajedničkoj državi Bošnjaka, Srba i Hrvata.

No Republika Srpska u međuvremenu je, voljom njezinog dugogodišnjeg čelnika Milorada Dodika i njegovih međunarodnih pokrovitelja, ponajprije Rusije i Srbije, postala institucionalno oruđe za razgradnju BiH. Dodik svakim svojim potezom iskušava jedinstvo BiH, pa je tako učinio i kontroverznim zakonom o Danu Republike Srpske, donesenim u skupštini Republike Srpske po hitnom postupku. Ustavni sud BiH ubrzo je zakon proglasio neustavnim, baš kao i Dodikov referendum na kojem su građani pozvani da se izjasne o tom danu. Dodika to, naravno, nije zaustavilo. Njegov glavni cilj je odcjepljenje Republike Srpske i njezino ujedinjenje sa Srbijom, što više ne skriva, kao što je nekidan u Banja Luci uspješno raskolio jedinstvenu vojsku BiH, instrumentalizirajući jednu postrojbu te vojske. Upravo je to – odcjepljenje – postao jedini smisao Republike Srpske, koju srpski patrijarh, koji je također došao na nelegalnu i neustavnu banjalučku proslavu, naziva »Božjim djelom«. Ondje je bio i srpski predsjednik Tomislav Nikolić, ne krijući da se slaže s onim o čemu sanja njegov »brat Mile«: ujedinjenjem Republike Srpske sa Srbijom.

I sada dolazimo do suštine ovog problema. Susjedna BiH, koja je još svojevrsni međunarodni protektorat, raspada se pred našim očima, a što za to vrijeme poduzima međunarodna zajednica kako bi zaustavila ovaj dezintegracijski val? Čini li što Europska unija, koja je, zapravo, izravno odgovorna za BiH? Što radi i što poduzima Valentin Inzko, koji je još uvijek visoki predstavnik za BiH, što je formalno najmoćnija institucija u državi, koja ima ovlasti smjenjivati političare, pa i Milorada Dodika? Apsolutno ništa, budući da se ovaj formalno moćan ali u praksi slabašan birokrat u ovoj priči pojavljuje isključivo u ulozi poluzainteresiranog promatrača, koji je sposoban i za slikovite komentare ove situacije, poput usporedbe proslave Dana Republike Srpske s obilježavanjem dana nastanka NDH, ne pokazujući, međutim, nikakvu namjeru da se miješa u svoj posao. Inzko, naime, od svog dolaska na ovu lukrativnu funkciju koncem prošlog desetljeća, nikad nije posegnuo za svojim ovlastima, niti je poduzeo bilo što zbog čega bismo ga mogli shvatiti ozbiljno.

Nije, dakako, problem samo u Inzku, nego u onima koje on predstavlja. Problem je u njihovom nejedinstvu i nezainteresiranosti za ovaj problem. Ono što smo nekoć nazivali međunarodnom zajednicom, naime, u BiH više ne funkcionira. Izvana nametnuti mehanizmi koji su držali tu heterogenu i disfunkcionalnu tvorevinu na okupu više ne djeluju. Europska unija zaokupirana je svojim problemima i sama se nalazi u egzistencijalnoj krizi. Europa više nema energije za BiH, baš kao ni NATO i Sjedinjene Američke Države, koje su digle ruke od ovog problema još u vrijeme odlazećeg predsjednika Obame, a dolaskom Donalda Trumpa stvari će se samo dodatno pogoršavati.

Njihovo povlačenje s ovog područja otvorilo je prostor Rusiji, koja je iznimno aktivna, što vidimo i po zbivanjima u Banja Luci, i samo donekle Turskoj, jer su se povlačenjem bivšeg turskog premijera Ahmeta Davutoglua, tvorca turske »otomanske« strategije, stvari u tom pogledu značajno promijenile. Davutogluova poruka kako se BiH ne može podijeliti i kako se Banja Luka ne može odvojiti od Sarajeva i Sarajevo od Mostara izrečena na svečanom otvaranju obnovljene banjalučke Ferhadije u svibnju prošle godine bila je zadnja snažna turska potpora jedinstvenoj BiH, no dva dana kasnije Davutoglu je odstupio. Bošnjački član predsjedništva BiH Bakir Izetbegović odonda često zaziva pomoć Turske, no s mršavim rezultatima.

Svjedočimo, dakle, potpuno novoj konstelaciji snaga na ovim prostorima. U našem neposrednom susjedstvu nestaju stari poredak i njegovi akteri. Nazire se nova regionalna arhitektura, u skladu s novim, hladnoratovskim okolnostima. Naša politika, međutim, i dalje se oslanja na stare konstrukte i odnose, iako oni više ne postoje.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.