Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 16° 4n
Sutra: 16° 16° 4n
19. listopada 2019.
Komentar Denisa Romca

kolumna Mali Karamarko u Strasbourgu

Mali Karamarko u Strasbourgu
Mali Karamarko u Strasbourgu
Autor:
Objavljeno: 6. veljača 2018. u 8:00 2018-02-06T08:00:00+01:00

Karamarkovo desničarenje funkcioniralo je na razini ekscesa, dok je u Plenkovićevom mandatu postalo organizirano, sistemsko. Plenkovićeva je vlada, sjećamo se, svoj put započela pomalo iznenađujućim i za proeuropskog političara neočekivanim zaokretom u politici ljudskih prava, LBGT prava i ženskih prava, a danas se takvoj politici Banskih dvora nitko više ne čudi

Premijer Plenković danas se nakratko vraća u parlamentarne klupe. Plenković će s europarlamentarcima u Strasbourgu ujutro raspravljati o budućnosti EU-a, dok će popodne visoka europska predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini predstaviti novu europsku strategiju za Zapadni Balkan, što je opet povezano s Hrvatskom. Europska komisija nakon višegodišnjeg zastoja želi ponovno pokrenuti proces proširenja Unije, a u tom je kontekstu važno i europsko iskustvo s najmlađom europskom članicom – Hrvatskom.

Bit će to, u svakom slučaju, velik izazov za Plenkovića. Svojevrsni trenutak istine za njega kao političara. Prije godinu i pol on je Europski parlament zamijenio pozicijom čelnika izvršne vlasti u Hrvatskoj kako bi, prema vlastitim riječima, osnažio »politički mainstream« i porazio »demagoške i populističke snage«. Plenković je trebao biti onaj koji će zauzdati nacionalističko, revizionističko i šovinističko ludilo koje je uzelo maha u Karamarkovom mandatu. Karamarko je to ludilo neodgovorno poticao, računajući da će na njemu politički profitirati. Plenković je, ako se dobro sjećamo, trebao biti onaj koji će europeizirati HDZ, a onda i Hrvatsku.

Danas, kao što znamo, ne samo da se to nije dogodilo, nego je demagoški populizam i šovinistički nacionalizam u Plenkovićevom mandatu dobio sofisticiranije forme od onih u Karamarkovo vrijeme. Karamarkovo desničarenje funkcioniralo je na razini ekscesa, dok je u Plenkovićevom mandatu postalo organizirano, sistemsko. Plenkovićeva je vlada, sjećamo se, svoj put započela pomalo iznenađujućim i za proeuropskog političara neočekivanim zaokretom u politici ljudskih prava, LBGT prava i ženskih prava, a danas se takvoj politici Banskih dvora nitko više ne čudi.

Iako su na čelnim pozicijama u državi redom iskusni diplomati, Hrvatska od neovisnosti nije bila u nezavidnijoj i ozbiljnijoj vanjskopolitičkoj situaciji. Plenković je ovih dana u Davosu lakonski kazao kako je Hrvatskoj kao najmlađoj članici EU-a mjesto u »tješnjem krugu europskog projekta«, iako u EU-u istodobno Hrvatsku sve više percipiraju kao pridruženu članicu Višegradske skupine, odnosno vjernu europsku saveznicu Poljske i Mađarske, ultrakonzervativnih članica koje dovode u pitanje temeljne postulate pravne države. Plenkovićeva Hrvatska još nije u punom smislu postala »neliberalna« ili »bolesna« demokracija, ali je na pravom putu da to postane. I to potvrđuje nastavak regresije započete u Karamarkovo vrijeme.

Nazadovanje Hrvatske zapravo je započelo ulaskom u EU. U tom su trenutku sve kočnice popustile. Hrvatska kao da se odjednom prestala pretvarati. Iako je kao članica EU-a trebala stabilizirati ovo nemirno područje i pokazati kako se proeuropske reforme na kraju isplate – i to je bila jedina zadaća koju je Bruxelles očekivao od Zagreba – Hrvatska se odjednom počela ponašati poput nezrele kandidatkinje, koja je u svađi sa svim svojim susjedima. Stoga ne treba čuditi što se Europska komisija prema Hrvatskoj često ponaša kao da je još kandidatkinja, dok su mnoge europske članice iznimno rezervirane prema nama. I zato je Hrvatska danas, na žalost, negativan primjer za svoje istočno susjedstvo. I Plenkovićeva Hrvatska šalje poruku kako je samo bitno ući u EU, jer kad si unutra, onda možeš raditi što god te je volja, i nitko ti ništa ne može!

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.