Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
28. siječnja 2020.
Komentar Denisa Romca

Komentar Kurikularna reforma puno je više od informatike

Ministrica Blaženka Divjak nije u lagodnoj situaciji, jer kako provesti reformu koju ne žele biskupi, umirovljeni generali i dobar dio vladajućeg HDZ-a / Foto Borna Filić/PIXSELL
Ministrica Blaženka Divjak nije u lagodnoj situaciji, jer kako provesti reformu koju ne žele biskupi, umirovljeni generali i dobar dio vladajućeg HDZ-a / Foto Borna Filić/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 16. siječanj 2018. u 16:11 2018-01-16T16:11:03+01:00

Ministrica Divjak prije nekoliko dana u razgovoru za N1 ustvrdila je kako smo u vezi s kurikularnom reformom u zaostatku već dvije godine i kako bi trebalo ljudima omogućiti da rade, a ne stalno se vraćati na ideološke teme. Bilo bi zanimljivo čuti što su to za ministricu ideološke teme? Što je za nju ideologija? I zbog čega je prije dvije godine zaustavljena provedba reforme zbog koje je ministrica Divjak u dvogodišnjem zaostatku, ako ne zbog ideologije

Ministrica Blaženka Divjak nije u lagodnoj situaciji. Jer kako provesti reformu koju ne žele biskupi, umirovljeni generali i dobar dio vladajućeg HDZ-a? Pred njom je vraški težak posao. Ali to ne znači da se moramo pomiriti s nesuvislim pokušajima svođenja kurikularne reforme na uvođenje informatike, unatoč bizarnom napadu Milana Bandića na nju tvrdnjom da se informatika uvodi da bi se iz škola izbacio vjeronauk.

Ministrica je jučer odbacila optužbu SDP-ovke Sabine Glasovac da je odustala od cjelovite kurikularne, tvrdeći da je zastupnica Glasovac trebala bolje pročitati dokumente, objašnjavajući pritom da informatika ulazi u sve škole i kako je odsad taj predmet obavezan za pete i šeste razrede osnovne škole. No apsurdno je kurikularnu reformu svesti na digitalizaciju škola, na čipove i mikroračunala, kolikogod to bio važan segment suvremenog obrazovanja. Kada govorimo o kurikularnoj reformi, ipak govorimo o nečemu drugome.

Sjeća li se još tko velikih prosvjeda u kojima je u šest hrvatskih gradova 1. lipnja 2017. godine na ulice izašlo više od 50 tisuća ljudi? Jesu li tada građani prosvjedovali zbog (ne)uvođenja informatike u škole? Je li to bio razlog tadašnjeg ozbiljnog društvenog sukoba? Jesu li zbog informatike na ulice izašle učiteljice i učitelji, tete iz vrtića, studenti i profesori, roditelji sa svojom djecom, ultimativno zahtijevajući od tadašnje Oreškovićeve vlade da obrani kurikularnu reformu? Je li moguće da se cijela priča o kurikularnoj reformi sada svela na to hoćemo li u školama imati informatiku? I jesu li HDZ-ovi konzervativci prije dvije godine kurikularnu reformu zaustavili samo zbog uvođenja informatike?

Ministrica Divjak prije nekoliko dana u razgovoru za N1 ustvrdila je kako smo u vezi s kurikularnom reformom u zaostatku već dvije godine i kako bi trebalo ljudima omogućiti da rade, a ne stalno se vraćati na ideološke teme. Bilo bi zanimljivo čuti što su to za ministricu ideološke teme? Što je za nju ideologija? I zbog čega je prije dvije godine zaustavljena provedba reforme zbog koje je ministrica Divjak u dvogodišnjem zaostatku, ako ne zbog ideologije? Je li možda riječ o istoj onoj ideologiji zbog koje je ministrica Divjak danas kurikularnu reformu svela na uvođenje informatike, premda je i zbog toga Bandić optužuje da informatikom želi izbaciti vjeronauk iz škola? Bandić pritom uopće nije originalan, jer samo ponavlja ono što su prije nekoliko tjedana kazali hrvatski biskupi, kada su poručili da se u školama prevelik naglasak stavlja na informatiku, a ne na vjeronauk i druge predmete u kojima je zastupljen »identitetski značaj«.

Naravno da je nemoguće kurikularnu reformu svesti na informatiku. Zato se može pretpostaviti da od te važne reforme, koja je trebala pripremiti naše mlade za zahtjevnu budućnost, najvjerojatnije neće biti ništa. Problem s kurikularnom reformom otpočetka su bile vrijednosti, a ne tehničke stvari. Upravo vrijednosti – otvorenost, kritički duh, pluralizam i demokratičnost – predstavljaju suštinu kurikularne reforme. Riječ je o vrijednostima koje, i to je suština ovog spora, ne dijeli aktualna vladajuća većina i vlada u kojoj sjedi i ministrica Divjak.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze