Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 1
Sutra: 5° 5° 1
20. siječnja 2019.
Zlu ne trebalo Denisa Romca

kolumna Kasno Cerar u boj stiže

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 16. ožujak 2018. u 16:34 2018-03-16T16:34:21+01:00

Riječ je o Cerarovom očajničkom pokušaju da skrene pozornost na sebe i svoju stranku, uvjeravajući slovensku javnost i birače da nisu za sve što je posljednje tri i pol godine pošlo krivo odgovorni samo on i njegova stranka, a za sve što je bilo dobro Erjavčeva i Židanova stranka

Iako je bila naprasna, ostavka slovenskog premijera Mire Cerara nije bila posve neočekivana. Zapravo, može se s razlogom kazati da je zapravo zakašnjela jer je, da bi imala efekta, trebala biti podnesena puno ranije. Ovako će slovenski parlamentarni izbori, koji su se u redovitom terminu trebali održati u prvoj polovici lipnja, održati svega nekoliko tjedana ranije, najvjerojatnije sredinom svibnja.

Što je, dakle, Cerar dobio time što je termin izbora pomaknut za manje od mjesec dana? Malo i ništa. Cerarov je problem što su ga njegovi koalicijski partneri preduhitrili. Jer ako pogledamo kako se već mjesecima ponašaju Karl Erjavec i Dejan Židan, čelnici stranaka koje s Cerarovom strankom čine vladajuću koaliciju, vidjet ćemo da su oni odavno okrenuli leđa svojoj vladi i premijeru Ceraru. Za Erjavca i Židana svaka odluka i svaka izjava posljednjih mjeseci bila je isključivo u funkciji predstojećih izbora, bez obzira na interese vladajuće koalicije, Cerarove vlade i, naposljetku, samog Cerara.

Zato nije iznenađujuće što Cerar o svojoj odluci nije obavijestio ni najbliže koalicijske partnere, Erjavca i Židana, niti se s njima konzultirao. Za razliku od Erjavčevog i Židanovog soliranja, na koje smo navikli proteklih mjeseci, ovaj je put solirao Cerar, iako se na njemu vidjelo da nije naviknut na takve predstave. No, sve je bilo isplanirano do zadnjeg detalja: umjesto na redovitom zasjedanju četvrtkom, Cerar je sazvao izvanrednu sjednicu vlade u srijedu uvečer, prije koje je medijima poručeno da očekuju važne odluke i da će se nakon sjednice premijer Cerar u 22 sata uvečer obratiti javnosti.

Ovdje je riječ o Cerarovom očajničkom pokušaju da skrene pozornost na sebe i svoju stranku, uvjeravajući slovensku javnost i birače da nisu za sve što je posljednje tri i pol godine pošlo krivo odgovorni samo on i njegova stranka, a za sve što je bilo dobro Erjavčeva i Židanova stranka. Zapravo, radi se o Cerarovoj posljednjoj prilici, jer vremena je jako malo, a njegova stranka iz tjedna u tjedan i iz mjeseca u mjesec pada sve dublje. Rejting Cerarove stranke, koja je na izborima 2014. godine osvojila gotovo 35 posto glasova – što je za fragmentiranu slovensku političku scenu izniman uspjeh – sada je na tek pet posto ili nešto više, tako da se ne bismo trebali iznenaditi ako se Cerar na predstojećim izborima bude borio za prelazak izbornog praga.

Taj samoproglašeni spasitelj Slovenije i antipolitičar, koji je na prošlim izborima Slovencima razočaranim u tradicionalne političke stranke obećavao vratiti vjeru u politiku, uz temeljitu političku i moralnu obnovu, suočen je s mršavim rezultatima svoje vladavine i općim razočaranjem birača.

Stoga je ovdje sigurno posrijedi Cerarov taktički manevar uoči izbora, kojim odlazeći premijer pokušava produljiti svoju političku karijeru, koja bi na sljedećim izborima mogla i završiti. Slovenska politička scena, naime, već je dobila »novog Cerara«. To je Marijan Šarec, nedavni predsjednički kandidat koji nije postao slovenski predsjednik, a koji bi sudeći po anketama sa svojom listom mogao biti jedan od ključnih aktera novog slovenskog postizbornog preslagivanja, u kojem će Cerar najvjerojatnije igrati samo epizodnu ulogu, ako je uopće bude imao.

Gdje je Cerar pogriješio? Iako je gospodarsko stanje u Sloveniji zapravo u ovom trenutku jako dobro, a gospodarski rast u zadnjem kvartalu prošle godine premašio je magičnu granicu od šest posto – dok je, kao što znamo, u isto vrijeme u Hrvatskoj usporio – Cerar nikako nije uspijevao politički kapitalizirati uspjehe svoje vlade na gospodarskom planu. No to i nije toliko iznenađujuće ako imamo na umu mušičavo i prevrtljivo biračko tijelo u Sloveniji. Slovenski su birači na sličan način okrenuli leđa Cerarovoj prethodnici Alenki Bratušek, premda je njezina vlada, što joj se ne može osporiti, izvukla zemlju iz dramatične financijske krize, iako su slovenski porezni obveznici pritom platili iznimno visoku cijenu.

Cerarova se vlada nikako nije uspijevala riješiti etikete nesposobne i nedjelujuće vlade, koja se boji reformi i koja teško donosi odluke, što je osobito prisutno i kada je riječ o hrvatsko-slovenskom arbitražnom sporu, ključnom ili jednom od ključnih preokupacija Cerarove vlade. Iako je problem implementacije arbitražne odluke predstavila kao prvorazredan slovenski politički interes, zbog kojeg je spremna riskirati dramatično pogoršanje odnosa s Hrvatskom – o čemu svjedoči i činjenica da je Cerarova vlada na svom dramatičnom noćnom zasjedanju donijela i riskantnu odluku o tužbi protiv Hrvatske – Cerarova vlada danas nije ništa bliža ispunjenju svog cilja. Od cijele halabuke s jednostranom implementacijom arbitražne odluke koristi je imao isključivo Erjavec, koji je na tom pitanju gradio svoj imidž jastreba. Premijera Cerara, koji je pokušavao situaciju držati pod kontrolom, i koji je kao iskusan pravnik itekako svjestan da se arbitražna odluka ne može implementirati na silu, Erjavec je prokazao kao slabića i neodlučnog nesposobnjakovića.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka