Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. studenoga 2019.
Komentar Denisa Romca

kolumna Kad je i svemogući Plenković nemoćan

Premijer Andrej Plenković cijeli će tjedan provesti u New Yorku, na 72. zasjedanju Opće skupštine UN-a / Foto Sanjin STRUKIĆ/PIXSELL
Premijer Andrej Plenković cijeli će tjedan provesti u New Yorku, na 72. zasjedanju Opće skupštine UN-a / Foto Sanjin STRUKIĆ/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 19. rujan 2017. u 12:28 2017-09-19T12:28:02+02:00

No najveće godišnje okupljanje svjetskih državnika tradicionalno je mjesto brojnih bilateralnih sastanaka, pa će tako biti i u Plenkovićevom slučaju. To je mjesto lobiranja i zagovaranja vlastitih interesa, zbog čega neki misle da je diplomatska pozornica na East Riveru Plenkoviću posljednja šansa za preokret u neugodnom sporu sa Slovenijom, koji ima iznimno negativan utjecaj i na hrvatske odnose s ostalim susjedima

Premijer Plenković cijeli će tjedan provesti u New Yorku, na 72. zasjedanju Opće skupštine UN-a, a s njim u delegaciji je i njegova šefica diplomacije Marija Pejčinović Burić. Kako stoji u programu posjeta dostavljenom medijima, osim što će u četvrtak održati govor pred Općom skupštinom, premijer će sudjelovati u nekoliko foruma i prijema, od kojih je najpoznatiji onaj kojemu su domaćini američki predsjednik i prva dama, a održat će i jedno predavanje i otkriti jednu spomen ploču.

No najveće godišnje okupljanje svjetskih državnika tradicionalno je mjesto brojnih bilateralnih sastanaka, pa će tako biti i u Plenkovićevom slučaju. To je mjesto lobiranja i zagovaranja vlastitih interesa, zbog čega neki misle da je diplomatska pozornica na East Riveru Plenkoviću posljednja šansa za preokret u neugodnom sporu sa Slovenijom, koji ima iznimno negativan utjecaj i na hrvatske odnose s ostalim susjedima.

Ne želimo, naravno, ovdje dovoditi u pitanje moć premijera koji, kao što znamo, može sve što hoće, a još manje njegove diplomatske vještine, ali u ovom slučaju opravdano je sumnjati da će lobiranje bitnije utjecati na položaj Hrvatske u ovom sporu. Za lobiranje je jednostavno prekasno.

Ne treba precjenjivati moć lobiranja i diplomacije općenito – pogrešnu politiku, pogotovo ako je riječ o maloj zemlji, teško će opravdati i najsposobnija diplomacija – ali idealno vrijeme za diplomaciju u ovom slučaju otvorilo se nakon arbitražnog skandala u ljeto 2015. godine, pa sve do ljeta sljedeće godine, kada je arbitražni sud donio prijelomnu odluku da slovenske povrede postupka ne opravdavaju hrvatsko napuštanje arbitraže, nastavivši s radom. Tada je trebalo lobirati i do tog se trenutka možda i moglo diplomatskim kanalima utjecati na buduću odluku, no u to je vrijeme hrvatska diplomacija spavala, očekujući da će se stvar riješiti sama od sebe i da će se arbitražni sud samoraspustiti. A kada se to nije dogodilo iz sjedišta hrvatske diplomacije samo su »sa žaljenjem« konstatirali da arbitražni sud nije okončao svoj rad, iako su i sami suodgovorni za takav rasplet.

Dok je hrvatska diplomacija mirovala, slovenska je bila iznimno aktivna, pogotovo te ključne godine, kada se, zapravo, odlučivalo o sudbini arbitraže. Pozornost Ljubljane tada je bila usmjerena osobito na Pariz i Berlin, s obzirom na to da predsjednik arbitražnog suda dolazi iz Francuske, a ključan arbitar je Nijemac. Slovenska je diplomacija u tom slučaju bila spretnija i prodornija, oslanjajući se na veće europsko iskustvo i svoja savezništva, kako ona u EU-u, osobito s Njemačkom i Francuskom, tako i ona izvan EU, poput kontroverznog savezništva s Rusijom. Za razliku od Slovenije, Hrvatska je u svojevrsnoj poluizolaciji, posvađana sa svim susjedima i bez prijatelja i saveznika u EU-u, ako ne računamo također izoliranu Poljsku. Zato je i svemogući Plenković, sa svim svojim diplomatskim umijećem, ovaj put nemoćan.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PayDo parking aplikacija