Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
19. listopada 2019.
Komentar Denisa Romca

Komentar Juncker i balkanske iluzije

Balkansku turneju šefa EK-a Jean-Claudea Junckera možda bi najbolje bilo opisati kao pokušaj da se na Balkanu nadoknadi ono što je proteklih godina izgubljeno / Foto REUTERS
Balkansku turneju šefa EK-a Jean-Claudea Junckera možda bi najbolje bilo opisati kao pokušaj da se na Balkanu nadoknadi ono što je proteklih godina izgubljeno / Foto REUTERS
Autor:
Objavljeno: 27. veljača 2018. u 15:42 2018-02-27T15:42:38+01:00

Juncker, političar na odlasku, ponaša se, međutim, kao da model i dalje funkcionira, iako ništa više nije onako kao što je bilo prije pet ili deset godina. Najbolji primjer za to je Srbija. Njezin autokratski čelnik vješto koristi činjenicu da je Srbija danas u potpuno drugačijoj situaciji od one u kojoj je bila Hrvatska prije ulaska u EU. Članstvo u EU za Srbiju nije jedina opcija

Balkansku turneju šefa EK-a Jean-Claudea Junckera možda bi najbolje bilo opisati kao pokušaj da se na Balkanu nadoknadi ono što je proteklih godina izgubljeno. Kada se radi o Balkanu, iza EU-a je pet izgubljenih godina jer se nakon ulaska Hrvatske u EU 2013. između EU i Balkana nije događalo ništa ozbiljno. Za to je, barem djelomično, odgovoran i sam Juncker koji je u svom nastupnom govoru 2014. ustvrdio da u njegovom mandatu neće biti proširenja EU-a. Ta obeshrabrujuća i nepromišljena izjava prouzročila je nemjerljivu štetu procesu stabilizacije i europeizacije balkanskog područja, a ne samo procesu proširenja, i to u strateškom smislu. Njome je Europa poslala poruku da je nezainteresirana za vlastito predvorje.

Katastrofalne posljedice te strateške nezainteresiranosti za Balkan vidjeli smo proteklih nekoliko godina. Balkan je ponovno postao područje odmjeravanja snaga globalnih igrača poput Rusije, SAD-a i Kine, ali i regionalnih sila poput Turske i Saudijske Arabije.

Nakon što je nedavno u Bruxellesu predstavio novu europsku politiku proširenja za šest zemalja Zapadnog Balkana, Juncker sada na terenu pokušava svoje balkanske sugovornike uvjeriti da ovaj put misli ozbiljno. Juncker sada uvjerava da sve balkanske zemlje, a ne samo Srbija i Crna Gora, mogu 2025. postati nove članice EU-a, ali pod uvjetom da ispune kriterije za članstvo. Juncker time pokušava sanirati štetu zbog toga što njegova strategija spominje taj rok samo za Srbiju i Crnu Goru, a ne i za ostale balkanske aspirantice.

No koliko je realno da će bilo koja od šest balkanskih zemalja do tada biti spremna za članstvo? To je malo vjerojatno, s obzirom da je model koji se temeljio na obećanju članstva u zamjenu za reforme zapao u krizu. To vidimo i u slučaju Hrvatske, ali i drugih, poput Mađarske i Rumunjske, koje su samo fingirale reforme.

Juncker, političar na odlasku, ponaša se, međutim, kao da model i dalje funkcionira, iako ništa više nije onako kao što je bilo prije pet ili deset godina. Najbolji primjer za to je Srbija. Njezin autokratski čelnik vješto koristi činjenicu da je Srbija danas u potpuno drugačijoj situaciji od one u kojoj je bila Hrvatska prije ulaska u EU. Članstvo u EU za Srbiju nije jedina opcija. Dok pregovara s EU-om, Srbija istodobno koketira s Rusijom i Kinom, u čijim je strateškim vizijama Srbija najzapadnija predstavnica euroazijskog bloka. Hrvatska, za razliku od Srbije, nikad nije mogla birati. Morala je ući u EU i to je za nju bila jedina opcija, i tako se EU prema njoj i ponašao. Srbija pred sobom ipak ima određen izbor, i zato politika EU-a prema Srbiji ne funkcionira.

Stoga je u ovoj situaciji besmisleno razmetati se datumima i rokovima. Tko može sa sigurnošću reći što će se događati u idućih sedam godina, pogotovo kada znamo što se sve događalo s Europom u proteklih sedam? Tko je prije sedam godina mogao zamisliti da će se EU u međuvremenu smanjiti za jednu veliku i važnu članicu? Europa treba akceptirati činjenicu da su se promijenili i Europa i Balkan. Nije više dovoljno samo reciklirati staru politiku, koja je bila uspješna u ranijim, ali ne i u novim okolnostima. Europa treba potpuno novu politiku, novi model kojim će pacificirati i stabilizirati svoje susjedstvo, a koji neće nužno podrazumijevati punopravno članstvo, jer veliko je pitanje hoće li se Europa uopće više širiti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.