Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 14° 1
Sutra: 14° 14° 1
18. veljače 2019.
Zlu ne trebalo Denisa Romca

Je li ovo doista kraj Europe kakvu smo poznavali?

foto: REUTERS
foto: REUTERS
Autor:
Objavljeno: 16. svibanj 2011. u 13:46 2011-05-16T13:46:56+02:00

Politički šarlatani, koje do jučer nitko nije uzimao ozbiljno, danas predstavljaju realnu opasnost za budućnost europske integracije. Ta pogledajmo samo pustoš što ga je populistička desnica ostavila za sobom u Hrvatskoj! 

Je li ovo doista kraj Europe kakvu smo poznavali? Nakon financijske i ekonomske krize, odnosno krize eura, Europom se širi nova pošast – virus nacionalizma i populizma. Zemlje članice ponovno podižu zidove na svojim granicama, a međusobna solidarnost, koja je nekoć bila u temeljima ujedinjene Europe, postaje mrtvo slovo na papiru. 

Zbog toga će prošli tjedan crnim slovima ostati zapisan u povijesti europskih integracija, kada je nekoliko europskih država zabilo nož u leđa projektu izgradnje Europe bez granica, unilateralno odlučivši vratiti policijske i carinske kontrole na svoje granice, u strahu od sjevernoafričkih useljenika (Italija i Francuska) ili sumnjivaca svih boja (Danska).

Slučaj je htio da je u istom tjednu Europa slavila svoj praznik, u spomen na dan kada je Robert Schuman predstavio svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik. 

Skoro da nema nikakve sumnje kako je upravo Europa bez granica najveće postignuće ujedinjene Europe. Dok prema većini ostalih europskih projekata građani ostaju indiferentni, doživljavajući EU kao stranu i birokratiziranu superstrukturu, slobodu kretanja unutar granica EU, bez kontrole putovnica i carina, Europljani su prigrlili od prvog dana, bez zadrške. Premda je euro bio politički i ekonomski zahtjevniji projekt, Schengen je značajniji.

Krhki simbol

No sada je Schengen – taj krhki simbol ujedinjene Europe – stvar prošlosti. Europa, čiju je povijest u posljednjih šest desetljeća obilježilo upravo mukotrpno rušenje zidova, ponovno postaje utvrda. 
 Integracija koja je generacijama bila obećana zemlja i izvor snova o boljem životu, zatvara se u svoje zidove.

Nevoljnike koji pokušavaju pronaći spas iz sjevernoafričkog kaosa želi zadržati na drugoj strani. Zapad iz tog dijela svijeta prihvaća samo prirodna bogatstva, ostavljajući za sobom kaos, ratove i pustoš. 

Međutim, ti su zidovi samo odraz unutrašnjih zidova, koji nagrizaju tkivo ujedinjene Europe. Nacionalni egoizam ponovno postaje glavni princip ponašanja europskih političara; nacionalne političke elite povlađuju javnostima svojih zemalja, koje su izrazito nenaklonjene useljenicima.

Zgražanje nad Čajankom

Populistička desnica i nacionalisti, koji su sve moćniji u cijelom nizu europskih zemalja – Austriji, Poljskoj, Švicarskoj, Italiji, Francuskoj, Mađarskoj, Danskoj, Belgiji, a odnedavno i u Finskoj – vješto koriste ekonomsku krizu, nalazeći dežurne krivce u useljenicima i – Europskoj uniji.

Politički šarlatani, koje do jučer nitko nije uzimao ozbiljno, danas predstavljaju realnu opasnost za budućnost europske integracije. Ta pogledajmo samo pustoš što ga je populistička desnica ostavila za sobom u Hrvatskoj! 

Europa koja se prije nekoliko godina superiorno zgražala na račun američkog pokreta Čajanka – opskurne i ekstremne političke organizacije koja je zapanjila svijet svojim ultrakonzervativnim programom – sada je u cijelom nizu europskih zemalja dobila vlastitu Čajanku. 

Europsku antiuseljeničku histeriju predvode Francuska i Italija, koja je još pretprošle godine donijela rasističku odluku o nenaoružanim lokalnim patrolama kojima je zadaća potraga za ilegalcima. Ne treba se čuditi ako sutra njihovim putem krenu i ostali. 

Njemačka, najveća i najmoćnija europska zemlja, gunđa zbog danske odluke, no bolje joj je da šuti: Njemačka je tijekom krize eura cijeloj Europi prva uskogrudno pokazala da su joj »nacionalni interesi« na prvom mjestu i da se više ne namjerava žrtvovati zbog Europe.

Prema posljednjim anketama, po prvi put u poslijeratnoj povijesti više od polovice Nijemaca ne vidi budućnost unutar ujedinjene Europe. EU postaje oklop bez sadržaja. 

U samo tri godine krize, regresije i dezintegracije srušene su europske stečevine koje su građene desetljećima. Nakon krize eura, a sada i suspenzije Schengena, Europa kakvu smo poznavali – i koju naivni Hrvati očekuju da će zateći kada jednog dana uđu u EU – više ne postoji.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka