Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 26
Sutra: 11° 11° 26
20. studenoga 2019.
Komentar Denisa Romca

kolumna Janša još nije pobijedio

foto: REUTERS
foto: REUTERS
Autor:
Objavljeno: 5. lipanj 2018. u 13:50 2018-06-05T13:50:12+02:00

Janša je, ponajprije, odličan taktičar, iako je doseg političke taktike u njegovom slučaju ograničen. Riječ je o političaru koji na svojim plećima nosi velik teret neraščišćenih korupcijskih afera, zbog kojih je prije nekoliko godina proveo nekoliko mjeseci i na izdržavanju zatvorske kazne.

Iako je Janez Janša pobijedio, nije trijumfirao. Njegova je pobjeda i za slovenske uvjete relativno skromna. Dok je na izborima prije četiri godine stranka Mire Cerara osvojila 36 mandata, Janša je sada osvojio samo 25, čak dva mandata manje nego što ih je osvojio na izborima 2011. godine, na kojima ga je porazio gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković.

Zato i nakon objave izbornih rezultata Janša nije nastupio kao izborni pobjednik, nego kao onaj tko tek treba pobijediti, itekako svjestan da postizborna bitka za parlamentarnu većinu tek počinje. A o ishodu te bitke ovisi tko će naposljetku slaviti, on ili Marjan Šarec, novajlija na slovenskoj političkoj sceni i njegov najveći konkurent u utrci za premijersku funkciju, koji će dobiti mandat za sastav nove vlade u slučaju da Janša ne uspije. Janša, uostalom, zna sve o tome, s obzirom na to da je upravo on prije nekoliko godina i kao izborni gubitnik uspio formirati vladu i tadašnjeg izbornog pobjednika Jankovića poslati u opoziciju.

To je glavni razlog što su poruke koje je Janša poslao nakon relativne izborne pobjede u tolikom nesrazmjeru s njegovim ranijim oštrim predizbornim porukama, kao i predodžbom koja je stvorena o njemu u europskoj javnosti. Janša, koji je u danima uoči izbora raspirivao strah od nepostojeće najezde nezakonitih migranata, a na meti njegovih kritika redovito su i komunisti i ljevičari općenito, liberali i nevladine organizacije, sada je nastupio poput goluba s maslinovom grančicom, pomirljivo nudeći ruku suradnje. Bez suradnje s najmanje jednom ili čak dvije stranke suprotnog bloka Janša će ostati bez dovoljnog broja ruku za novu vladu.

No bilo bi pogrešno zaključiti da je Janša odustao od svoje agende. Janša je, ponajprije, odličan taktičar, iako je doseg političke taktike u njegovom slučaju ograničen. Riječ je o političaru koji na svojim plećima nosi velik teret neraščišćenih korupcijskih afera, zbog kojih je prije nekoliko godina proveo nekoliko mjeseci i na izdržavanju zatvorske kazne. Sve je to Janša uspio amortizirati dobro vođenom kampanjom, u kojoj se ponovo pokazalo da je Janšina stranka najbolje organizirana slovenska stranka. No Janša je najranjivija točka svoje stranke. Čelnici više slovenskih stranaka upravo u Janši vide ključnu prepreku suradnji, zbog čega Janša sada strpljivo nudi ruku suradnje, iako je upitno koliko će u tome biti uspješan.

Paradoksalno je da je Janša u kampanji zastupao izrazito suverenističke stavove, govoreći kako mu je interes Slovenije i Slovenaca na prvom mjestu – po uzoru na Donalda Trumpa – premda su slovenski mediji otkrili da je Janšina stranka svoju kampanju financirala i sredstvima mađarskih poduzetnika bliskih mađarskome premijeru i velikom Janšinom političkom uzoru Viktoru Orbanu. Ako su optužbe točne – a čak ih je i Janša više ignorirao nego demantirao – to bi bio ozbiljan dokaz o ugrožavanju slovenske suverenosti, s obzirom na to da slovenski zakon zabranjuje financiranje stranaka iz inozemstva.

No taj slučaj dokazuje još nešto. Janša tradicionalno umjerenu Sloveniju, koja želi biti u najpovezanijem dijelu EU-a, želi približiti Orbanovoj Mađarskoj i »neliberalnoj« Poljskoj, što bi Sloveniju skrenulo s dosadašnjeg puta. A unatoč činjenici da će Janši trebati veliko umijeće da relativnu izbornu pobjedu pretoči u koalicijski dogovor, Janša nije od onih koji lako odustaju od svojih ciljeva.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PayDo parking aplikacija