Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. veljače 2020.
Zlu ne trebalo Denisa Romca

Komentar Iza hrvatsko-srpske tragedije stoji Tetka

Aleksandar Vulin, Foto: wikipedia
Aleksandar Vulin, Foto: wikipedia
Autor:
Objavljeno: 6. listopad 2017. u 13:03 2017-10-06T13:03:42+02:00

Jasno je da je slanjem Vulina u Šibenik Vučić sam minirao svoj odlazak u Zagreb jer u protivnom ne bi slao ratobornog ministra obrane Vulina na ustoličenje novog episkopa

Od najnovijeg zaoštravanja između Zagreba i Beograda zasigurno će najviše profitirati notorni Aleksandar Vulin, ministar obrane u srpskoj vladi i čovjek koji je tradicionalno zadužen za provociranje Hrvatske. Vulin se kod kuće suočava s ozbiljnim problemima, nakon što javnosti nije pružio razumno objašnjenje porijekla novca kojim je kupio stan. Vulin, naime, tvrdi da je 205 tisuća eura, koliko ga je koštao stan, pozajmica od tetke iz Kanade – zbog čega je ovaj slučaj u beogradskim medijima dobio naziv afera »Tetka«.

Takvim objašnjenjem samo se dodatno zapetljao, s obzirom na to da se otvorilo pitanje kako je toliki novac unesen u Srbiju, s obzirom na to da propisi te zemlje dopuštaju mjesečni unos najviše 10 tisuća eura. Vulin je medijima objašnjavao da je unosio »devet tisuća po devet tisuća«, što bi značilo da je 22 puta putovao u Kanadu i natrag, za što bi trebao imati dokaze u putovnici.

Porijeklo Vulinovog novca »od tetke iz Kanade« pokušavala je utvrditi i srpska Agencija za borbu protiv korupcije, ali bez uspjeha. Agencija je o tome podnijela izvještaj tužiteljstvu zatraživši istragu, no tužiteljstvo je odbacilo istragu protiv Vulina, ne pruživši javnosti argumente zbog kojih je tako postupilo.

Sada se sve češće čuje da bi afera »Tetka« Vulina mogla koštati fotelje, pa se Vulin, ne bi li preduhitrio takav razvoj događaja, posljednjih dana razletio od Bruxellesa, gdje je bio u posjetu sjedištu Sjevernoatlantskog saveza, do Moskve, gdje se sastao s general-pukovnikom Jurijem Hačaturovom, glavnim tajnikom Organizacije ugovora o zajedničkoj sigurnosti, »ruskim NATO-om« koji okuplja Rusiju i još pet postsovjetskih republika.

Vulin time želi osnažiti vlastite pozicije kod kuće i naglasiti svoje veze s Moskvom, što je u Srbiji važno, a svojim putešestvijama, zbog istog cilja, ali samo s ponešto drukčijim sredstvima, Vulin je koncem prošlog tjedna pridodao i Šibenik. Ondje je stigao na svečano ustoličenje novog episkopa Eparhije dalmatinske Nikodima, što je samo po sebi apsurdno i krajnje neprimjereno, s obzirom na funkciju koju Vulin u Srbiji obnaša. A u Šibeniku je Vulin, u svom stilu agenta provokatora, kojemu je cilj isprovocirati susjede Hrvate, što je prije Vulina s podjednakim žarom radio Vuk Jeremić. Dakako da je Vulin time zloupotrijebio veliku pravoslavnu svečanost kojoj je prisustvovao, no i to je opet u skladu s politikom Beograda prema hrvatskim Srbima od devedesetih godina naovamo. U ovom slučaju, međutim, sve je to od drugorazrednog značaja u odnosu na Vulinov primaran cilj: spašavanje vlastite političke pozicije u Srbiji. On je bacio udicu na koju su se uhvatili hrvatski političari, što je i u Srbiji skrenulo pozornost s njegovih problema s »tetkom iz Kanade«.

Dakako da Vulin pritom nije solirao i da se njegov put u Šibenik nije dogodio bez znanja i odobrenja srpskog predsjednika Vučića, koji je vjerojatno znao da će Vulin – u skladu s uvriježenim obrascem po kojem Vulin najprije zakuha problem, a Vučić ga potom rješava – dodatno zaoštriti retoriku i ugroziti njegov najavljeni posjet Zagrebu.

A to nas dovodi na drugu razinu ovog problema. Jasno je, naime, da je slanjem Vulina u Šibenik Vučić sam minirao svoj odlazak u Zagreb jer u protivnom ne bi slao ratobornog ministra obrane na ustoličenje novog episkopa, iako su s Pantovčaka požurili objasniti da je hrvatska predsjednica ta koja je prva poručila da nije vrijeme za Vučićev posjet Pantovčaku, a ne obratno.

Kako to da je Vučić odlučio žrtvovati odlazak u Zagreb, koji bi mu nesumnjivo donio važne bodove u Bruxellesu i Berlinu? Kako to da se time odrekao pohvala koje bi sigurno dobio za ulogu »ključnog aktera u održavanju mira i stabilnosti u susjedstvu«, u kojoj nastupa u Europi? I što nam to govori o Hrvatskoj i njezinom trenutačnom statusu na europskoj i međunarodnoj pozornici, kada u samo desetak dana čelnici dviju susjednih zemalja, Srbije i Slovenije, otkazuju dolazak u Zagreb?

Premda s različitim motivima, i Cerar i Vučić poslali su odbijenicu premijeru Plenkoviću i predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović jer smatraju da je Hrvatska slaba i da mogu bez posljedica cipelariti svoju susjedu, koju u EU nitko ne uzima ozbiljno. Hrvatsku u ovom trenutku tretiraju kao (još jednu) problematičnu članicu koja predstavlja samo dodatnu potvrdu sve popularnije teze da je širenje EU na europski istok i jugoistok bila pogreška.

Žalosno je, naravno, i da vladajućima u Hrvatskoj, dok se suočavaju s brojnim problemima kod kuće, također odgovara zaoštravanje odnosa s Beogradom, iako valja priznati da je riječ o još jednom zaoštravanju koje zapravo neće ozbiljnije pogoršati odnose Zagreba i Beograda. Hrvatsko-srpski odnosi – i u tome se ogleda sva tragika ove situacije – toliko su loši da ih ni najnovija razmjena provokacija između Zagreba i Beograda ne može ozbiljnije pogoršati.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.