Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 14° 2n
Sutra: 14° 14° 2n
18. travnja 2019.
Komentar Denisa Romca

Komentar Hrvatska sramota na granici sa Srbijom

NL arhiva
NL arhiva
Autor:
Objavljeno: 22. kolovoz 2017. u 18:50 2017-08-22T18:50:51+02:00

Hrvatska je nedavno, koncem lipnja, počela primjenjivati tzv. schengenski informacijski sustav, koji je jedan od glavnih preduvjeta za punopravno članstvo u schengenskom prostoru, no taj sustav ne bi smio biti razlog za sramotan kolaps na granici sa Srbijom

Kada su početkom travnja uvedene pooštrene kontrole putnika na hrvatsko-slovenskoj granici, dogodio se prometni kolaps i cijela Hrvatska bila je na nogama. Na ulazak u Sloveniju čekalo se ponekad po dva, tri ili najviše četiri sata, što je mobiliziralo cijelu zemlju. Premijer Plenković svakodnevno je telefonom razgovarao sa slovenskim kolegom Cerarom ne bi li što prije riješio problem, a alarmirana je i Europska komisija.

Uskoro je upravo pod patronatom Europske komisije postignut dogovor prema kojem će se prorijediti kontrole svaki put kad čekanje prijeđe 15 minuta. I problem je uglavnom riješen, iako je i dalje bilo gužvi i kolona, pogotovo u vrijeme vikenda i blagdana, osobito u vrijeme turističke sezone. Gužve su ostale u uobičajenim granicama.

Ovo što se proteklih dana događalo na granici Hrvatske i Srbije na graničnom prijelazu Bajakovo, međutim, nije uobičajeno, a još je manje prihvatljivo. Štoviše, to je golema sramota za Hrvatsku, ali i za Europsku uniju, iako se ni u Hrvatskoj ni u EU-u nitko zbog toga ne zabrinjava. Na ulazak u Hrvatsku, dakle i EU, na Bajakovu se tijekom vikenda čekalo i po desetak sati.

Jedan je putnik u kameru javne televizije izjavio da već čeka 13 sati. Trinaest sati?!? Možemo samo zamišljati kako je bilo nepripremljenim putnicima i obiteljima s djecom, bez vode, hrane i wc-a, po nesnosnim vrućinama.

Kako je, dakle, tako nešto moguće, i to na granici Europske unije? Kakva je to država na čiju se graničnu kontrolu treba čekati više od deset sati? Naša policija poručuje da su kontrole putnika uobičajene i rutinske, te da se ne događa ništa izvanredno, iako je situacija daleko od uobičajene.

Je li Hrvatska liberalniji režim na svojoj zapadnoj granici sa Slovenijom »kupila« obvezavši se na rigoroznije kontrole istočnih granica? Čak i da je odgovor na to pitanje pozitivan, otvara se pitanje zašto onda svjedočimo o kilometarskim kolonama samo na granici sa Srbijom, a ne i Bosnom i Hercegovinom, gdje se čekanje ipak mjerilo minutama, a ne satima?

 
Srpska granična policija tvrdi da je problem u velikim gužvama zbog završetka godišnjih odmora, ali i u sporosti u radu hrvatske granične policije.

Hrvatska je nedavno, koncem lipnja, počela primjenjivati tzv. schengenski informacijski sustav, koji je jedan od glavnih preduvjeta za punopravno članstvo u schengenskom prostoru, no taj sustav ne bi smio biti razlog za sramotan kolaps na granici sa Srbijom. Isti sustav kontrole koristi se i na drugim vanjskim granicama Schengena i EU-a, i nigdje nije izazvao ovakav kaos kao na granici Hrvatske i Srbije.

U čemu je, dakle, tajna ovog kaosa? U vrijeme velikih gužvi i čekanja na granici sa Slovenijom, Hrvatska je optuživala Ljubljanu da europsku uredbu o strožim kontrolama zloupotrebljava namjerno stvarajući kaos na granici i vršeći dodatni pritisak na Hrvatsku zbog arbitražnog spora, iako sada Hrvatska možda pokušava nešto slično sa Srbijom.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka