Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 19° 1
Sutra: 24° 27° 2
26. svibnja 2018.
Opća praksa Tihomira Ponoša

kolumna Hajdaš Dončić u boju za nepromijenjeni SDP

arhiva NL
arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 25. kolovoz 2017. u 18:22 2017-08-25T18:22:00+02:00

Ako će novi program SDP-a biti na tragu onoga što je kazao Hajdaš Dončić, onda od njega ne treba očekivati nikakve promjene u stranci, načinu njenog razmišljanja, a posljedično ni operaci-onaliziranje politike

U SDP-u pišu (ili bi trebali pisati, tako su najavili) novi program, ali ako će novi program biti na tragu onoga što je kazao član predsjedništva socijaldemokrata Siniša Hajdaš Dončić u intervjuu objavljenom u Jutarnjem listu, onda je možda bolje da se okanu tog intelektualnog napora. Sama činjenica da rade na novom programu i u ovoj je rubrici pohvaljena jer imati program znači imati legitimaciju stranke koja se potom, od izbora do izbora, mjestimično prilagođava. Međutim, ako će taj program biti na tragu onoga što je kazao Hajdaš Dončić, onda od njega ne treba očekivati nikakve promjene u stranci, načinu njenog razmišljanja, a posljedično, valjda, ni operacionaliziranje politike.

Hajdaš Dončić je de facto izjavio da želi da SDP ostane ovakav kakav je danas. Izrijekom je kazao »jednostavno, SDP u ekonomiji mora biti centar, ali u kulturi trebamo zauzimati čisto lijevu poziciju i podržavati alternativne pokrete i skupine«. To, jednostavno, znači da se SDP, bude li i dalje takav, neće promijeniti. To, nadalje, jednostavno znači da se nikakva bitna politička sukobljavanja neće voditi po pitanju ekonomije, ali hoće oko onoga što se najšire može nazvati kulturnom sferom, u što spadaju pitanja koja se danas uobičajeno nazivaju svjetonazorskima (pri čemu ne treba zaboraviti da bi i ekonomija itekako trebala biti područje ideologijskog sukobljavanja, od porezne politike nadalje). Hajdaš Dončić želi da SDP ostane na poziciji koju je europska ljevica u zapadnim zemljama zauzela u posljednjih otprilike četvrt stoljeća. U tom su razdoblju glavne, velike ljevičarske stranke kada je riječ o ekonomiji otišle udesno, dakle prema centru, i u svom poimanju uređenja ekonomije snažno su se približile glavnim strankama desnice, konzervativnim ili demokršćanskim.

S obzirom da su po pitanju ekonomije i uređenja ekonomskih odnosa gotovo pa suistomišljenici, jasno je da to nije polje na kojem se mogu sukobljavati. U sljedećem koraku taj izostanak sukoba znači da će manje-više sve ostati kako jest – radnicima će biti onako kako im je i danas (ili možda ipak nešto gore, što može biti posljedica tehnološkog razvoja koji će ukinuti ili znatno smanjiti potrebu za nekim poslovima koje danas obavljaju ljudi), a i raspodjela ekonomske moći će ostati kakva je danas (osim što će, vjerojatno, nejednakosti biti povećane).

Jedino polje na kojem se mogu sukobljavati ostaje ta kulturna sfera koja obuhvaća širok spektar tema, od prava nacionalnih i seksualnih manjina, do obrazovanja. To je područje u kojem još uvijek postoji društveni rascjep, a sukobi se vode oko tih rascjepa i njima posljednjih godina svakodnevno svjedočimo: od zdravstvenog i građanskog odgoja, referenduma o braku, kurikularne refrome, Istanbulske konvencije. O tome zašto zaposleni u javnim službama već deset godina (i u vrijeme krize, i sad, kada je ekonomija živnula) nisu dobili povišicu, se ne raspravlja. O tome što to u perspektivi znači za funkcioniranje tih službi se ne raspravlja. U tome vlada suglasje, pa se i nema o čemu raspravljati i oko čega sukobljavati. Iz Hajdaš Dončićevih riječi naslućuje se da SDP ne namjerava riskirati previše ni kada je riječ o kulturnoj sferi. Jer, kako je rekao, u kulturi treba »zauzimati čisto lijevu poziciju i podržavati alternativne pokrete i skupine«. To, pak, znači da Hajdaš Dončić smatra da alternativni pokreti i skupine trebaju kolo voditi kada je riječ o kulturi (najšire shvaćenoj), a SDP je tu da ih slijedi i podržava. Nije na njemu ni u toj sferi da bude ledolomac.

Odluči li se SDP na takvu politiku, to će biti dobra vijest za HDZ koji će izbore opet moći izgubiti tek ako napravi neke goleme financijsko-korupcijske grijehe. Naprosto, takav SDP jako će teško uzdrmati bilo kakav HDZ, osim onoga koji se biračima sam neće ogaditi. Nasuprot ziheraškoj politici za koju se založio Hajdaš Dončić, laburisti u Velikoj Britaniji pod vodstvom osporavanog Jeremyja Corbyna krenuli su drugim putem. Jest da je izgubio ovogodišnje parlamentarne izbore, ali njegovo lijevo skretanje rezultiralo je prvim povećanjem broja zastupnika u parlamentu od 1997. godine, dizanjem stranke na 40 posto, a naoko nedodirljive konzervativce su natjerali na traganje za koalicijskim partnerom za sastavljanje vlade.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka