Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. listopada 2019.
Komentar Denisa Romca

kolumna HDZ-ova laž o Tuđmanu i Praljku

Praljak je sadašnji status u HDZ-u i desničarskim krugovima stekao isključivo zahvaljujući svom samoubojstvu / Foto Darko JELINEK
Praljak je sadašnji status u HDZ-u i desničarskim krugovima stekao isključivo zahvaljujući svom samoubojstvu / Foto Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 12. prosinac 2017. u 15:10 2017-12-12T15:10:06+01:00

Jučer su u Lisinskom bili predstavnici i Vlade i Sabora i Ureda predsjednice, glavnih državnih institucija čiji čelnici ondje nisu bili fizički, ali su bili duhovno. Jer jučerašnja komemoracija bila je službena da službenija ne može biti, precizno odražavajući duh i ciljeve današnjeg Plenkovićevog HDZ-a, barem onoliko koliko je taj duh oslikava komemoracija 18. obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika

Treba li na jučerašnju komemoraciju osuđenom ratnom zločincu Slobodanu Praljku, koji je nakon što mu je izrečena osuđujuća presuda počinio teatralno samoubojstvo ispivši u haškoj sudnici smrtonosnu dozu cijankalija, gledati kao na službeni ili privatni događaj? Riječ je, naravno, o lažnoj dilemi, s obzirom na to da službeni karakter jučerašnje komemoracije u Lisinskom ne treba mjeriti isključivo brojem ministara, saborskih zastupnika i drugih dužnosnika, kojih u Lisinskom nije nedostajalo i koji su tom događaju svakako davali službeni karakter.

No ovdje je bitnije nešto drugo. Sve što se jučer događalo u Lisinskom i oko njega – a riječ je ne samo o skandaloznom veličanju ratnog zločinca, nego i o nastavku mitologizacije hrvatske povijesti devedesetih – dogodilo se u režiji vladajuće stranke. Hrvatski generalski zbor, formalni organizator skandalozne komemoracije, također je HDZ-ovo čedo devedesetih godina, kada ni generalski zbor, kao ni druge društvene sfere u zemlji, nije bio izvan dosega HDZ-a. Baš kao u južnoameričkim vojnim diktaturama.

I to je jedno od nasljeđa Tuđmanovih devedesetih godina, nasljeđa koje ne bismo smjeli zaboraviti, osobito danas, kada se Hrvatska na tako drastičan način odbija suočiti s pogubnim posljedicama tog nasljeđa. To nasljeđe na osobit način personificira upravo Tuđmanov generalski zbor koji je, baš kao i Praljak, spretno pomirio strelovitu vojnu karijeru i privatizacijske podvige, nepoznate i teško shvatljive običnim smrtnicima.

Zato je dilema o (ne)službenom karakteru komemoracije potpuno bespredmetna. Ta je dilema, uostalom, ionako nametnuta izvana. Jučer su u Lisinskom bili predstavnici i Vlade i Sabora i Ureda predsjednice, glavnih državnih institucija čiji čelnici ondje nisu bili fizički, ali su bili duhovno. Jer jučerašnja komemoracija bila je službena da službenija ne može biti, precizno odražavajući duh i ciljeve današnjeg Plenkovićevog HDZ-a, barem onoliko koliko je taj duh oslikava komemoracija 18. obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika održana prije nekoliko dana. Kao što na Praljkovoj komemoraciji zločini zbog kojih je osuđen nisu ni spomenuti, tako je i premijer Plenković Tuđmana opisao kao okupljajućeg, tolerantnog i proeuropskog predsjednika, što je, naravno, brutalno krivotvorenje povijesnih činjenica.

I u jednom i u drugom slučaju riječ je o zajedničkom poslu izgradnje lažnog mita i krivotvorenja povijesti, bez obzira je li riječ o Tuđmanu i Praljku. Potonji je jučer u Lisinskom ovjenčan slavom kakvu nije doživio za života. Ljudi koji se nikad, a pogotovo posljednjih 13 »haških« godina, uopće nisu zanimali za Praljka i njegovu sudbinu, sada su ga uzdignuli na pijedestal nacionalnog heroja.

Praljak je sadašnji status u HDZ-u i desničarskim krugovima stekao isključivo zahvaljujući svom samoubojstvu, a jučer su u Lisinskom u nadrealnoj atmosferi nekrofilski veličali upravo taj njegov čin, krivotvoreći usput povijesne činjenice. Iako je Zlatko Vitez jučer ustvrdio da su se on i Praljak još 1988. pridružili Tuđmanu, te da je »ostalo povijest«, upravo je Praljak bio glavni Tuđmanov konkurent na prvim demokratskim izborima, i to kao kandidat Koalicije narodnog sporazuma i član Hrvatske demokratske stranke, koju su predvodila braća Marko i Vladimir Veselica. Uzalud nam se nad tim čuditi: laž je ugrađena u HDZ-ovu sliku naše prošlosti, naše sadašnjosti, a na žalost i naše budućnosti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.