Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. veljače 2020.
Komentar Denisa Romca

kolumna HDZ opet ponižava Srbe

Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 3. studeni 2017. u 20:16 2017-11-03T20:16:19+01:00

Čelnik zakonodavne vlasti u zemlji zaključuje da je srpski jezik za saborskom govornicom očito krajnje ozbiljno pitanje,  i pritom je ponovno u krajnje ponižavajuću situaciju doveo SDSS, stranku koja je HDZ-ov koalicijski partner

Desničarski portali ne prestaju se zgražati nad činjenicom da se u Saboru čuo srpski jezik. Zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov, koja je nedavno u Saboru zamijenila Milu Horvata, u nedavnom saborskom istupu upozorila je polupraznu sabornicu na nerješavanje problema registracije škola u kojima se nastava izvodi na jeziku i pismu srpske nacionalne manjine, a to je učinila govoreći na, što joj na spomenutim portalima nikako nisu mogli oprostiti, srpskom jeziku.

Ti su portali to iskoristili za pokretanje svojevrsne kampanje protiv srpskog jezika u Saboru, smatrajući taj istup zastupnice Jeckov neviđenom provokacijom i bezobrazlukom. Ubrzo se oglasila Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara, nastupajući u ime izvjesne Platforme suverenista, tvrdeći da je saborska zastupnica SDSS-a korištenjem srpskog jezika prekršila Ustav i više propisa, što je »suvereniste« podsjetilo na »ubijanje i silovanje« njihovih najmilijih u Domovinskom ratu.

Tvrde i da je potpredsjednik Sabora Željko Reiner, koji je u tom trenutku vodio sjednicu, prekršio saborski poslovnik jer joj je to »šutke dopustio«, pa traže saborsku raspravu i javnu ispriku.

Kampanja, međutim, nije naišla na masovniji odziv. Priču su ignorirali skoro svi tzv. mainstream mediji, koji su odlučili preskočiti najnoviju hajku. Izuzetak je Hrvatska televizija i njezina emisija Pola ure kulture, čija je urednica Branka Kamenski samouvjereno zaključila da je zastupnica Jeckov prekršila Ustav, što ponovno svjedoči o radikalizaciji javnog televizijskog servisa.  

U cijeloj priči važan je iznenađujući i kalkulantski odgovor predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića. Politički oprezan kakav jest, Jandroković, naravno, nije decidirano odgovorio na pitanje imaju li pripadnici nacionalnih manjina pravo govoriti na svom jeziku u sabornici. Najavio je, međutim, da će od nadležnih saborskih službi zatražiti pravno tumačenje o upotrebi srpskog jezika u sabornici, nakon čega će obaviti i »dodatne konzultacije« o ovom pitanju.

Hrvatski Ustav u članku 12. doista propisuje korištenje hrvatskog jezika i latiničnog pisma u službenoj upotrebi, no pritom valja znati da Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina manjinama jamči služenje svojim jezikom i pismom, privatno, ali i u javnoj i službenoj upotrebi, iako neki misle da se to odnosi isključivo na lokalni kontekst, premda vladajuća stranka ni tu odredbu nije spremna dosljedno provesti u praksi.

No ovo pitanje nema samo pravni i ustavni, nego i politički, pa i općedruštveni karakter. Ključ ovog problema nije samo u ustavnosti ili neustavnosti korištenja srpskog jezika, nego u rastućoj netoleranciji hrvatskog društva

. Dragana Jeckov svakako nije prva koja je u Saboru progovorila srpskim jezikom, ili preciznije ekavicom, s obzirom na to da upravo ekavica u Hrvatskoj simbolizira srpski jezik, premda u nekim krajevima Hrvatske ekavicu ili neke njezine elemente koriste i Hrvati, primjerice u istočnoj Slavoniji. Vojislav Stanimirović jedan je od onih koji su redovito koristili ekavicu u Saboru, kao i Dragan Crnogorac. Oni nisu bili iznimke, budući da je Milan Đukić, predstavnik srpske manjine u Saboru u tri mandata, još devedesetih za saborskom govornicom nesputano koristio svoju živopisnu mješavinu ličke ijekavice i ekavice, što tada nikome nije bilo sporno.

Čak ni u drugoj polovici devedesetih, kada je Franjo Tuđman bio na vrhuncu moći, a hrvatski nacionalizam poprimao karikaturalne dimenzije, nitko nije vidio problem u sporadičnoj ekavici za saborskom govornicom, premda današnji radikalni hrvatski nacionalisti svoj radikalizam vole opravdavati upravo povratkom na »vrijednosti devedesetih«.

Danas, međutim, čelnik zakonodavne vlasti u zemlji zaključuje da je srpski jezik za saborskom govornicom očito krajnje ozbiljno pitanje, koje zaslužuje aktiviranje stručnih saborskih službi i njegov politički angažman.

I pritom je, što je teško objasniti racionalnim argumentima, ponovno u krajnje ponižavajuću situaciju doveo SDSS, stranku koja je HDZ-ov koalicijski partner, iz koje dolazi zastupnica Jeckov, destabilizirajući vladajuću koaliciju. HDZ tako ponovno pokušava parazitirati na nacionalističkom i ekstremističkom valu, hraneći pritom radikalizam zapravo marginalnih skupina koje ovako, zahvaljujući političkom oportunizmu HDZ-a, postaju dijelom političkog i društvenog mainstreama.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.