Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. siječnja 2020.
Komentar Denisa Romca

Država nije država ako ne zaustavi Tromblona

Danas istječe bizarni ultimatum što ga je premijeru Plenkoviću dao ratni veteran Petar Janjić Tromblon / Foto NL arhiva
Danas istječe bizarni ultimatum što ga je premijeru Plenkoviću dao ratni veteran Petar Janjić Tromblon / Foto NL arhiva
Autor:
Objavljeno: 8. siječanj 2018. u 14:00 2018-01-08T14:00:00+01:00

U demokratskoj državi sila je isključivo u rukama države, pod demokratskim nadzorom, a ne nabrijanih pojedinaca, bez obzira na njihove zasluge u nekim prošlim ratovima. Militantni ratni veteran ovdje otvoreno prijeti da će problem riješiti na svoj način, na što Plenković mora trenutačno i odlučno reagirati, jer Janjić potkopava i njegov autoritet, ali i autoritet predsjednice i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga, premda to ona očito ne shvaća

Arbitražna kriza sa Slovenijom poprima sve karikaturalnije, ali i opasnije dimenzije. Danas istječe bizarni ultimatum što ga je premijeru Plenkoviću dao ratni veteran Petar Janjić Tromblon, poručivši premijeru da ima 72 sata da zaštiti hrvatsko more u Piranskom zaljevu, jer će u protivnom to učiniti on i njegovi istomišljenici sa stotinu hrvatskih brodica.

Janjićeva prijetnja ima nekoliko važnih dimenzija. Ona ponajprije svjedoči o tome da Plenković, za razliku od istarskih ribara, ne može mirno spavati. Na to ukazuje i Janjićevo upozorenje Plenkoviću da se protiv njega u ovom slučaju ne koristi ministrom Medvedom, jer i Medved misli isto što i on, iako se Medved kasnije od toga pokušao ograditi. Jasno je, naime, da jedan dio HDZ-a, onaj desni, ne vjeruje u Plenkovićevu odlučnost u ovom slučaju i samo čeka njegovu prvu ozbiljniju pogrešku. Ove prijetnje zato valja smatrati dijelom šireg pritiska unutarstranačke desnice na aktualnog šefa HDZ-a, koji je u očima svojih oponenata strano tijelo u toj stranci.

Drugi je problem u ovom slučaju šokantna i skandalozna potpora koju je Janjiću i njegovoj inicijativi, i to po riječima samog Janjića, putem svog savjetnika za branitelje iskazala i predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović, jer to nije mogla učiniti javno. Ako je to točno, predsjednica države ponovno je pokazalo potpuno nerazumijevanje i nepoznavanje temeljnih vrijednosti demokracije i demokratske države.

I tu dolazimo do još jednog važnog aspekta ove prijetnje. U demokratskoj državi sila je isključivo u rukama države, pod demokratskim nadzorom, a ne nabrijanih pojedinaca, bez obzira na njihove zasluge u nekim prošlim ratovima. Militantni ratni veteran ovdje otvoreno prijeti da će problem riješiti na svoj način, na što Plenković mora trenutačno i odlučno reagirati, jer Janjić potkopava i njegov autoritet, ali i autoritet predsjednice i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga, premda to ona očito ne shvaća. Ništa ne ugrožava demokraciju kao oni što prijete uzimanjem zakona u svoje ruke. Država, naime, mora trenutačno i bezuvjetno zaustaviti Janjića, kao i sve buduće avanturiste i ekstremiste, jer u protivnom i nije prava i ozbiljna država.

I još nešto: zveckanje oružjem i radikalizacija dodatno će naškoditi interesima Hrvatske. Aktualna politička garnitura u Sloveniji, za razliku od nekih na hrvatskoj strani, itekako dobro shvaća da je ovo pravno, a ne vojno pitanje. Zato slovenski policijski čamci u Piranskom zaljevu, nakon što upale rotirke i megafonom obavijeste hrvatske ribare da su u »slovenskom moru«, na što ih hrvatski policajci upozore da se i oni nalaze u »hrvatskom moru«, iste sekunde kormilo okreću prema Piranu, želeći izbjeći ozbiljnije incidente s hrvatskom policijom i ribarima. Svaka eskalacija za koju će biti odgovorna Hrvatska predstavlja Ljubljani dodatan argument protiv Hrvatske u Bruxellesu, koji se panično plaši bilo kakvih incidenata i novih sukoba na Balkanu. Glavno oružje Ljubljane su diplomacija i međunarodno pravo, a tako bi trebalo biti i u Hrvatskoj.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.